Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Kysely: NettiSaappaan kävijämäärät nelinkertaistuivat viime vuonna

 

NettiSaappaan päivystäjät työssään. Kuva: Ville Viljakainen

Saapas-toiminnan toteuttamaan kyselyyn vastanneet nuoret kertovat kaipaavansa turvallisia aikuisia.

Palveluoperaatio Saapas tekee etsivää nuorisotyötä 23 paikkakunnalla ja verkossa valtakunnallisesti. Koronavuosi mullisti toiminnan, sillä perinteisiä katupäivystyksiä oli kokoontumisrajoitusten keskellä haasteellista pitää ja esimerkiksi FestariSaapas-toiminta oli kokonaan tauolla. Sen sijaan nuoret etsivät yhä enemmän apua verkon kautta ja Saapas pystyi vastaamaan kysyntään moninkertaistamalla NettiSaappaan päivystykset.

NettiSaapas päivysti ennätykselliset 231 kertaa ja kohtasi SaapasChateissa 2291 nuorta. NettiSaappaan kävijämäärät nelinkertaistuivat vuoteen 2019 nähden. Samalla NettiSaapas kehitti etsivää nuorisotyötä somessa (alustoina Instagram, TikTok, Youtube) ja rakensi myös omaa tekoälyään SaapasBottia.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Nuoret kokivat Saappaan toiminnan tärkeäksi, ja toivoivat myös sen isompaa näkyvyyttä niin kaduilla kuin somessa. “Saapas voi olla tärkeä välikäsi nuoren ja aikuisten välillä”,kommentoi yksi Saappaan nuorten kyselyyn vastaajista. Saappaan kautta apua saaneet nuoret olivat ensisijaisesti keskustelleet aikuisten kanssa ja pitivät tärkeänä, että nuoriin itseensä suhtauduttiin myönteisesti. Mainintoja sai myös Saappaalta saatu ensiapu ja kyyti kotiin. Kyselyyn vastanneet nuoret toivoivat Saappaan toimivan kaduilla viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Lisäksi toivottiin Saappaan läsnäoloa somessa ja festareilla.

Olkaa läsnä silloin kun muita turvallisia aikuisia ei ole, esim. myöhään illalla”, toivoi eräs nuori.

Somessa ylivoimaisesti suosituin toiminta-alusta nuorten näkökulmasta oli Instagram, jaetulla kakkossijalla SnapChat ja TikTok. Saappaan tärkein tehtävä niin verkossa kuin kasvokkain on tarjota keskusteluapua: nuoret toivoivat juttelua omasta tilanteesta, kaverisuhteista ja auttamista tarvittaessa muiden palvelujen piiriin.

Välillä Saapas-muistot ja kiitollisuus on hyvinkin konkreettista: “Kiitos kun pelastitte henkeni! Teille oli/ on turvallista jutella! TEETTE ARVOKASTA TYÖTÄ!” kertoi yksi vastaajista. Moni myös toivoo voivansa itse toimia myöhemmin Saapas-vapaaehtoisena tai että Saapas auttaisi joskus tulevaisuudessa omia lapsia heidän ollessaan teinejä. “Mahtavia tyyppejä ja jos tähdet on kohdillaan, niin toivottavasti olisin pian itsekin osa porukkaa”, haaveilee eräs nuori vastaaja.

Koronankin keskellä perinteisiä KatuSaappaan päivystyksiä saatiin pidettyä 147 ja niissä kohdattiin yhteensä 7068 nuorta. Määrä oli kuitenkin selvästi alempi kuin 2019, jolloin kohdattiin melkein 11 000 nuorta. Kiinnostus Saapas-toimintaa kohtaan kuitenkin säilyi: uusia vapaaehtoisia saatiin toimintaan noin 200 ja työntekijöitä muutama kymmentä. Yhteensä Saappaan vapaaehtoisina toimii 417 henkeä 21 paikkakunnalla ryhmiä koordinoivien työntekijöiden lisäksi.

Saapas toteutti nuorten kyselyn tammi-helmikuussa 2021 ja siihen vastasi 277 nuorta. Miltei puolet vastaajista oli 18–25-vuotiaita ja kaikki vastaajat 13–29-vuotiaita.

– Meille on äärimmäisen tärkeää kuulla nuoria toimintamme kehittämisessä. Vain sitä kautta tiedämme, mitä nuoret tarvitsevat ja missä heitä voi parhaiten tavoittaa, sanoo Saapas-toiminnasta vastaava suunnittelija Ville Viljakainen Lasten ja nuorten keskuksesta.