Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Lähettitilastot 2023: Lähettien määrä kasvoi reilusti edellisvuodesta – Onko lähettimäärän lasku pysähtynyt vai onko kyse poikkeusvuodesta?

 

Viimeisen 50 vuoden aikana lähetettyjen lähettien lukumäärä on kasvanut maailmanlaajuisesti kaikissa muissa maanosissa paitsi Euroopassa. Kuvituskuva: Pixabay

Suomen lähetysneuvosto (SLN) on jälleen julkaissut vuosittaisen tilaston jäsenyhteisöjensä läheteistä. Vuonna 1919 perustettuun Lähetysneuvoon kuului vuonna 2023 32 jäsenyhteisöä.

Vuonna 2023 lähettien määrä kasvoi merkittävästi edellisvuodesta. Kun vuonna 2022 lähettejä oli 365, vuonna 2023 heitä oli jopa 482. Kaikki suurimmat lähetysjärjestöt kasvattivat lähettien määrää vuonna 2023. Lähetysneuvoston ensimmäisen varapuheenjohtajan Hanna Lindbergin mukaan lähettien määrän pitkäaikaisista kehitystrendeistä on kuitenkin vaikea sanoa mitään. Viimeisen 15 vuoden aikana tämä on vasta toinen kerta, kun lukumäärän jatkuvassa laskussa on poikkeus toiseen suuntaan. Edellisellä kerralla kasvua oli vuonna 2019, mutta jo seuraavana vuonna luku oli jälleen laskenut, tosin silloin koronapandemia selitti osaltaan laskua.

– Mielenkiintoista nähdä, että tämän vuoden luku asettuu samalle laskevalle käyrälle, jolla oltiin ennen koronapandemiaa. Onko kenties niin, että korona aiheutti jonkinlaisen väliaikaisen laskun lähettimäärään? Tulevat vuodet näyttävät, miten vuoden 2023 luvut lopulta asettuvat pitkällä aikavälillä, Hanna Lindberg pohtii.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Viimeisen 50 vuoden aikana lähetettyjen lähettien lukumäärä on kasvanut maailmanlaajuisesti kaikissa muissa maanosissa paitsi Euroopassa. Euroopassa lähettien lukumäärä on puolittunut.

– Valitettavasti Suomi on tässä selkeästi muun Euroopan kaltainen. Itsetyytyväisyyteen meillä ei ole aihetta. Rohkaiskoon viime vuoden tilaston tarjoama pieni valonpilkahdus meitä kysymään lähetyksen Herralta, miten minä ja yhteisöni voisimme olla paremmin Jumalan käytettävissä Hänen lähetyksessään, Lindberg toteaa.

Kun vuoden 2023 lähettitilastoja vertaa edellisiin vuosiin, on otettava huomioon kaksi muutosta. Ensinnäkin tilastossa on ilmoitettu nyt myös henkilötyövuodet pelkän henkilömäärän lisäksi.

– Lähetystyö on nykyään nopeatempoisempaa kuin menneinä vuosikymmeninä, joten henkilötyövuosien katsotaan kuvaavan paremmin nykyistä lähetystyöstä. Lähetit liikkuvat aiempaa joustavammin työalueiden ja kotimaan välillä, muistuttaa Timo Keskitalo, joka on Lähetysneuvoston toinen varapuheenjohtaja.

Toisena ja merkittävimpänä muutoksena on uudistettu kuvaus siitä, millaista työtä Lähetysneuvosto tilastoi. Kuvauksen alkuosa keskittyy työn sisältöön. Kristilliseksi lähetystyöksi tilastoinnissa lasketaan vain sellainen työ ja toiminta, jonka perustana on Jeesuksen Kristuksen sovitustyö ja sen julistaminen. Jälkimmäisessä osassa taas kuvataan sitä, miten tilastoon mukaan otettava työ eroaa muusta kristillisestä työstä ja elämästä.

Aiemmin yleisessä käytössä ollut maantieteelliseen rajaukseen perustunut jaottelu sisä- ja ulkolähetykseen ei enää vastaa todellisuutta. Maailmanlaajuiset muuttoliikkeet ja pakolaisuus sekä kristillisen kirkon kasvu ja voimistuminen entisissä lähetysmaissa ovat täysin muuttaneet tilanteen. Lähetystyön kuvauksella on haluttu selkeyttää tilastoinnin perusteita, ei arvottaa eri kristillisen työn muotoja.

– Sillä, näkyykö jokin työ Lähetysneuvoston tilastoissa, ei arvioida työn merkittävyyttä Jumalan valtakunnassa. Tilastoihin mukaan otettava työ on yhdessä päätetty rajata nyt linjatun mukaisesti, toteaa Lähetysneuvoston puheenjohtaja Timo Elo.