Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Lähetyskumppanuusneuvottelut käydään Helsingissä elokuun lopussa – kansainvälisiä vieraita tulossa ympäri maailmaa

 

Edelliset lähetyskumppanuusneuvottelut järjestettiin Järvenpäässä 2014. Kuvituskuva: Aarne Ormio

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuoden 2024 merkittävin kansainvälinen tapahtuma, Lähetyskumppanuusneuvottelut, järjestetään Helsingissä 26.‒30. elokuuta 2024 Kulttuurikeskus Sofiassa.   

Lähetyskumppanuusneuvotteluihin on tulossa kirkon kahdeksan lähetysjärjestön sekä Kirkon Ulkomaanavun yhteistyökumppanien edustajia eri puolilta maailmaa.  Kaukaisimmat osallistujat tulevat muun muassa Japanista, Taiwanista, Angolasta Kambodzasta ja Kolumbiasta. Monet vieraista ovat maista, joissa kirkko elää keskellä sotatannerta, ja arkea leimaa muun muassa pakolaisuus.

Lähetyskumppanuusneuvotteluissa on mahdollista kuulla, mitä noin neljällekymmenelle yhteistyökirkolle tai -järjestölle kuuluu ja jakaa kokemuksia ja oppia yhdessä tämän ajan lähetystyöstä ja käytössä olevista välineistä. Tapaamisen kattoteemana on  ”Your Will Be Done – Church and Mission in Changing Landscapes”.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Kirkon lähetystyön keskuksen johtaja Risto Jukko toteaa, että Lähetyskumppanuusneuvottelut on erinomainen tapahtuma myös siksi, että se kokoaa yhteen lähetystyön moninaiset toimijat.

“Vaikka pääpaino on kirkkokumppaneissa, joukossa on myös järjestöjä ja verkostoja, mikä osoittaa, että lähetys ylittää instituutioiden rajat”, Jukko sanoo.

“Tänä päivänä lähetys tapahtuu kaikkialta kaikkialle, eikä kenelläkään voi olla tarkkaa käsitystä siitä, miten lähetys ylittää erilaisia rajoja. Kirkollemme on huikea tilaisuus saada katsella tällaisia näkymiä kumppaniensa kanssa”, hän jatkaa.

Tulossa myös ekumeenisia vieraita

Kumppanuusneuvotteluihin on tulossa myös ekumeenisesti kiinnostavia vieraita sekä laajasti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoja. Tapahtuman pääpuhujina ovat Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Jerry Pillay ja ykseyden ja lähetyksen ohjelmajohtajaKuzipa Nalwamba, sekä Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Anne Burghardt. Burghardt on ensimmäinen virolainen ja nainen tässä tehtävässä.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on järjestänyt Lähetyskumppanuusneuvottelut kerran aikaisemmin, vuonna 2014. Silloin kirkkojen edustajat kokoontuivat Järvenpäähän.