Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Lähetyskumppanuusneuvottelut on kirkon vuoden 2024 tärkein kansainvälinen tapahtuma

 

Your Kingdom Come. Lähetyskumppanuusneuvottelut Järvenpäässä keväällä 2014. Mabel Madinga ja Annah Nguvauva. Kuva: Aarne Ormio

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuoden 2024 merkittävin kansainvälinen tapahtuma, Lähetyskumppanuusneuvottelut, järjestetään Helsingissä 26.‒30. elokuuta 2024 Kulttuurikeskus Sofiassa.

Lähetyskumppanuusneuvotteluihin odotetaan kirkon sopimusjärjestöjen yhteistyökumppanien edustajia eri puolilta maailmaa. Kaukaisimmat osallistujat tulevat muun muassa Japanista, Taiwanista, Angolasta, Kambodzasta ja Kolumbiasta.

Lähetyskumppanuusneuvotteluissa on mahdollista kuulla, mitä noin neljällekymmenelle yhteistyökirkolle tai -järjestölle kuuluu, jakaa kokemuksia sekä oppia yhdessä tämän ajan lähetystyöstä ja käytössä olevista välineistä. Tapaamisen kattoteemana on  ”Your Will Be Done – Church and Mission in Changing Landscapes”.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

”Globaalin pohjoisen kristittyjä on yksi kolmasosa maailman kristityistä, mutta meillä on hallussamme yli kolme neljäsosaa kristittyjen kaikista taloudellisista resursseista. Tämä luo epätasapainon globaalin etelän ja globaalin pohjoisen kirkkojen välille. Sen työstäminen edellyttää kohtaamista, kuuntelemista, ymmärtämistä ja erilaisten resurssien jakamista”, kertoo Kirkon lähetystyön keskuksen johtaja Risto Jukko Kirkkohallituksesta.

“Lähetyskumppanuusneuvottelut korostavat kirkkojen toimintaympäristön nopeaa muuttumista, ja esimerkiksi iltapäivien teemakanavatyöskentelyissä käsitellään yhdessä kumppaneilta pyydettyjä ja niiden esiin nostamia aiheita, joita ovat muun muassa rauha ja sovinto, totuus ja anteeksianto, ruokaturva, ilmastonmuutos, muuttoliike, inklusiivisuus ja ihmisarvo. Meillä on paljon opittavaa toisiltamme”, Jukko jatkaa.

Järjestöille tärkeä tapaaminen

Kansainvälisen kokoontumisen yhteydessä kirkon lähetysjärjestöt ja Kirkon Ulkomaanapu keskustelevat myös erikseen omien kumppaneidensa kanssa. Yhteistyökumppaneitaan Helsinkiin odottavat esimerkiksi medialähetysjärjestö Sanansaattajat sekä Suomen Pipliaseura.

”Medialähetys Sanansaattajille on tärkeää keskinäisten keskustelujen lisäksi vahvistaa kumppaniemme välistä yhteistyötä ja ammatillista osaamista evankeliumin etenemiseksi”, kertoo Sanansaattajien toiminnanjohtaja Mikko Matikainen.

Pipliaseuran toiminnanjohtaja Petri Merenlahti puolestaan näkee kirkkojen yhteyden toivon merkkinä vaikean ajan keskellä.

“Kun ihmisiä erottavat muurit kasvavat yhä korkeammiksi, kirkkojen maailmanlaaja yhteys on valtava toivon merkki. Emme ole yksin omassa varassamme, vaan kristityt ovat perhe, joka kohtaa elämän haasteet yhdessä. On suuri etuoikeus, kun voimme jakaa kokemuksia ja olla toistemme tukena”, Merenlahti sanoo.

Mukana ekumeenisia vieraita sekä piispoja

Kumppanuusneuvotteluihin on tulossa myös ekumeenisesti kiinnostavia vieraita sekä laajasti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoja.  Tapahtuman pääpuhujina ovat Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Jerry Pillay ja ykseyden ja lähetyksen ohjelmajohtajaKuzipa Nalwamba sekä Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Anne Burghardt. Burghardt on ensimmäinen virolainen ja nainen tässä tehtävässä.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on järjestänyt Lähetyskumppanuusneuvottelut kerran aikaisemmin, vuonna 2014. Silloin kirkkojen edustajat kokoontuivat Järvenpäähän.