Kirkon kansainväliset lähetyskumppanuusneuvottelut toivat yhteen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon johtoa, kahdeksan lähetysjärjestön sekä Kirkon Ulkomaanavun edustajia sekä heidän kansainvälisiä yhteistyökumppaneitaan.
Tapahtuma järjestettiin Helsingissä 26.8.–30.8. Konsultaation tarkoituksena oli vaihtaa ajatuksia, saada palautetta ja oppia lisää yhteisestä työstä. Neuvotteluissa oli 150 osallistujaa 41:stä maasta.
Kirkon lähetystyön toimikunnan puheenjohtaja, piispa Jari Jolkkosen mukaan Lähetyskumppanuusneuvottelut ovat olleet kirkolle avoin ikkuna nähdä, miten kirkon lähetystehtävää toteutetaan tämän päivän maailmassa.
”Tapahtuma tukee kirkkomme lähetysjärjestöjen ja Kirkon Ulkomaanavun työtä maailmalla. Se vahvistaa sekä hiippakuntia että seurakuntia lähetystehtävässä – sehän uhkaa usein jäädä omien ongelmiemme varjoon. Juuri tällaista piristysruisketta tarvitsemme juuri nyt. Konsultaation teemoja tullaan käsittelemään jo tulevana viikonloppuna hiippakunnallisissa lähetysjuhlissa”, piispa Jolkkonen kertoo.
Yhteistä ajattelua kirkon tehtävästä
Esimerkiksi Suomen Lähetysseuran yhteistyökumppaneita saapui Suomeen kaikkiaan 21 maasta. Järjestön kansainväliset kumppanit kokoontuivat ensin Helsingissä, jonka jälkeen moni heistä jatkoi kirkon yhteiseen tapaamiseen Lähetyskumppanuusneuvotteluihin.
Toiminnanjohtaja Pauliina Parhialan mukaan Lähetyskumppanuusneuvotteluiden tärkeää antia on ollut ekumeenisen liikkeen yhteinen ajattelu kirkon tehtävästä maailmassa juuri nyt:
”Tätä ajankohtaista toimintaympäristön ja tehtävämme ymmärtämistä on tärkeää tuoda jatkuvasti strategiseksi ajatteluksi kirkkomme kansainvälisessä työssä. Antoisinta ovat olleet kohtaamiset ja oppiminen toinen toisiltamme”, hän sanoo.
Kolme miljardia ihmistä tavoittamatta
Myös Lähetysyhdistys Kylväjän lähetysjohtaja Jukka Kääriäinen kertoo, että vuorovaikutus globaalin etelän kirkkojen ja muiden kumppaneiden kanssa on ollut arvokasta ja antoisaa.
”On hienoa, että lähetysjärjestöt ovat voineet jakaa asiantuntijuuttaan ja kumppaneittensa osaamista tapahtuman pienemmissä työpajoissa”, Kääriäinen sanoo ja mainitsee Kylväjä ry:n vieraan Mongolian evankelis-luterilaisen kirkon presidentin Purevdorj Jamsranin vaikuttavat henkilökohtaiset kertomukset katkeruuden voittamisesta sekä evankeliumin voimasta ja toivosta kommunismin utopian sortumisen hetkellä.
”Maailmassa on edelleen liki kolme miljardia ihmistä, joita evankeliumi ei ole tavoittanut. Tämä on lähetystyön suurin kriisi, johon kristillisten kirkkojen, Kirkkojen maailmanneuvoston ja Luterilaisen maailmanliiton tulisi keskittyä yhteiskunnallisten ja ympäristökriisien lisäksi”, Kääriäinen sanoo.
Tapahtumaan osallistunut Lähetystoimikunnan jäsen ja Vanda Svenska Församlingin kirkkoherra Kristian Willis puolestaan jäi pohtimaan kirkon merkityksellisyyttä ajassamme.
“Otan täältä mukaan ajatuksen, että kirkko on niin relevantti kuin sen kyky sopeuttaa oma sanomansa nykypäivän ihmisille. Tämä saa pohtimaan, mikä osa meidän seurakuntatyöstämme on sellaista, jota voisimme ja meidän pitäisi mukauttaa vastaamaan paremmin aikaamme.”
Ekumeenisia puhujavieraita
Kumppanuusneuvotteluissa vieraili ekumeenisesti merkittäviä puhujavieraita. Lähetystyön globaaleja näkymiä avasivat Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Jerry Pillay, Kirkkojen maailmanneuvoston ykseyden, lähetyksen ja ekumeenisen koulutuksen ohjelmajohtaja Kuzipa Nalwamba ja Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Anne Burghardt.
Euroopan kirkkojen konferenssin uusi pääsihteeri Frank Dieter Fischbach osallistui paneeliin, joka käsitteli kirkkojen roolia yhteiskunnallisten muutosten keskellä.
Espoon piispa Kaisamari Hintikka kertoo olevansa iloinen siitä, miten ekumeeniset kumppanit sekä maailmalta että Suomesta ovat näkyneet konsultaatiossa.
”Tällaisissa kohtaamisissa jokainen on antajan ja jokainen vastaanottajan asemassa. Se, että näemme miten monella tapaa kirkko voi olla kirkko, auttaa meitäkin pohtimaan tulevaisuutta monien muutosten keskellä”, Hintikka sanoo.