Kymmenen Suomen Lähetysseuran henkilöjäsentä ja Lähetysseuran jäsenjärjestö Suomen Raamattuopiston Säätiö esittävät 8.6.2014 pidettävälle Lähetysseuran vuosikokoukselle, että Lähetysseura ryhtyisi välittömästi kaikkiin niihin konkreettisiin toimiin, jotka palauttavat sekä kotimaassa että ulkomailla luottamuksen Suomen Lähetysseuraan kristillisenä lähetysjärjestönä.
Esityksen laatijat katsovat, että Lähetysseuran vuoden 2013 vuosikokous Helsingissä paljasti jäsenistön keskuudessa nousseen vakavan ja jo pitkän ajan kuluessa syntyneen epäluottamuksen seuran johdon toimintaa kohtaan.
”Sarjalla yksittäisiä päätöksiä seuran toiminnan painopiste on siirtynyt lähetystehtävästä kehitysyhteistyöhön tavalla, joka on ristiriidassa seuran perinteen, tarkoituksen ja strategian kanssa. Seuran luonne kristillisenä lähetysjärjestönä on tullut kyseenalaiseksi sen etääntyessä sekä kumppanuuskirkkojen että oman kirkkomme perustehtävästä”, esityksessä todetaan.
Näkyvimpiä epäluottamusta herättäneitä ratkaisuja on esityksen laatijoiden mukaan ollut Seuran nykyisten sääntöjen valmistelu, jossa jätettiin ”lähetystehtävä” mainitsematta. Ylimääräinen jäsenkokous katkaisi tuolloin esityksen etenemisen päätökseksi.
”Toinen ratkaisu on ollut kehitysyhteistyöjärjestön nostaminen paikallisten kirkkojen rinnalle ja jopa niiden ohi seuran ulkomaisiksi kumppaneiksi, ja Lähetysseuran esittely julkisuudessa nimenomaan kehitysyhteistyöjärjestönä. Kolmas ratkaisu oli samaa sukupuolta olevan parin siunaaminen lähetystehtävään vuoden 2013 lähetysjuhlan yhteydessä”, esityksessä todetaan.
Allekirjoittajien mukaan epäluottamuksen ydin on ”Suomen Lähetysseuran nykyisen toiminnan etääntyminen kristillisen lähetystehtävän perustasta, vastuun välttäminen päätösten valmistelusta ja niiden seurauksista, keskusteluyhteyden ohuus suhteessa yhteistyökumppaneihin ja omaan lähetti- ja työntekijäkuntaan, sekä seuran työn ja sen johdon päätösten valikoiva julkistaminen”.
”Viimeksi kulunut vuosi on osoittanut, että seuran johdon tekemät ratkaisut eivät ole saaneet osakseen ymmärtämystä seuran yhteistyötahojen puolelta. Muutamat yhteistyöjärjestöt ovat jo irtisanoutuneet, seuran koko juutalaislähetys on vakavasti kriisiytynyt ja tiedot maailmalta kertovat, että ellei Lähetysseuran linja muutu, sen samoin kuin koko kirkkomme yhteistyö kariutuu monella taholla”, esityksen laatijat kirjoittavat.
Esitys kokonaisuudessaan:
SUOMEN LÄHETYSSEURAN HALLITUKSELLE
Esitämme, että kesäkuun 8. päivänä 2014 pidettävän Suomen Lähetysseuran vuosikokouksen esityslistalle otetaan seuraava asia:
Vuosikokous velvoittaa Suomen Lähetysseuran hallitusta välittömästi ryhtymään kaikkiin niihin konkreettisiin toimiin, jotka palauttavat sekä kotimaassa että ulkomailla luottamuksen Suomen Lähetysseuraan kristillisenä lähetysjärjestönä.
Perusteluina esityksellemme esitämme seuraavaa:
1. Suomen Lähetysseuran vuoden 2013 vuosikokous Helsingissä paljasti jäsenistön keskuudessa nousseen vakavan ja jo pitkän ajan kuluessa syntyneen epäluottamuksen seuran johdon toimintaa kohtaan. Sarjalla yksittäisiä päätöksiä seuran toiminnan painopiste on siirtynyt lähetystehtävästä kehitysyhteistyöhön tavalla, joka on ristiriidassa seuran perinteen, tarkoituksen ja strategian kanssa. Seuran luonne kristillisenä lähetysjärjestönä on tullut kyseenalaiseksi sen etääntyessä sekä kumppanuuskirkkojen että oman kirkkomme perustehtävästä.
2. Näkyvimpiä epäluottamusta herättäneitä ratkaisuja ovat olleet Seuran nykyisten sääntöjen valmistelu, joka sääntöehdotuksessaan vuodelta 2009 jätti ’lähetystehtävän’ mainitsematta. Ylimääräinen jäsenkokous katkaisi tuolloin esityksen etenemisen päätökseksi. Toinen ratkaisu on ollut kehitysyhteistyöjärjestön nostaminen paikallisten kirkkojen rinnalle ja jopa niiden ohi seuran ulkomaisiksi kumppaneiksi, ja Lähetysseuran esittely julkisuudessa nimenomaan kehitysyhteistyöjärjestönä. Kolmas ratkaisu oli samaa sukupuolta olevan parin siunaaminen lähetystehtävään vuoden 2013 lähetysjuhlan yhteydessä.
Tämän ratkaisun kätketty valmistelu, sen seurauksien arvioinnin puute ja sen puolustaminen paikkaansa pitämättömin perustein laukaisi jo aiemmin kyteneen epäluottamuksen. Ratkaisullaan Lähetysseuran hallitus sivuutti vastuunsa Suomen kirkon ekumeenisista yhteyksistä sekä yhteisestä pyrkimyksestä kohti kasvavaa Kristuksen kirkon ykseyttä.
3. Epäluottamuksen ydin on Suomen Lähetysseuran nykyisen toiminnan etääntyminen kristillisen lähetystehtävän perustasta, vastuun välttäminen päätösten valmistelusta ja niiden seurauksista, keskusteluyhteyden ohuus suhteessa yhteistyökumppaneihin ja omaan lähetti- ja työntekijäkuntaan, sekä seuran työn ja sen johdon päätösten valikoiva julkistaminen. Suomen Lähetysseuran toiminnan sisältö ja suuntaus eivät ole johdettavissa Suomen lainsäädännöstä, yhteiskunnan nykyvirtauksista eikä taloudellisista konjunktuureista, vaan ne nousevat Kristuksen kirkolleen uskomasta toimeksiannosta, joka ulottuu ajan ja paikan rajojen yli tähän hetkeen.
4. Viimeksi kulunut vuosi on osoittanut, että seuran johdon tekemät ratkaisut eivät ole saaneet osakseen ymmärtämystä seuran yhteistyötahojen puolelta. Muutamat yhteistyöjärjestöt ovat jo irtisanoutuneet, seuran koko juutalaislähetys on vakavasti kriisiytynyt ja tiedot maailmalta kertovat, että ellei Lähetysseuran linja muutu, sen samoin kuin koko kirkkomme yhteistyö kariutuu monella taholla. Lähetysseuran työntekijöiden asema on suuresti vaikeutunut ja muutama työntekijä on jo siirtynyt toisen lähetysjärjestön palvelukseen. Suuri joukko kotimaisia Lähetysseuran ystäviä on ilmaissut vakavan huolensa seuran valitseman linjan johdosta. Kaikki tämä kertoo, että seuran johto on vakavasti vaurioittanut seuran mahdollisuuksia täyttää tehtäväänsä.
Hyväksyessään tämän esityksen Suomen Lähetysseuran vuosikokous siis velvoittaa seuran hallitusta välittömästi tekemään sellaisia seuran teologista linjaa, johtamista ja rekrytointia koskevia päätöksiä, joilla em. ongelmat voidaan korjata ja luottamus seuraan palauttaa. Näin vältettäisiin ei vain Lähetysseuraa vaan koko kirkkomme lähetystyötä vahingoittava kriisi ja hajaannus.
Helsinki 26.3.2014
Suomen Lähetysseuran henkilöjäsenet
Risto Lehtonen
Hertta Halttunen
Heljä Huttunen
Pertti Huttunen
Juha Kauppinen
Vuokko Krannila
Jaakko Mäkelä
Sakari Pinola
Yrjö Rossi
Olavi Vuori
Suomen Lähetysseuran jäsenjärjestö Suomen Raamattuopiston Säätiö
Timo Junkkaala, toiminnanjohtaja