Suomen Lähetysseura kerää nimiä vetoomukseen, jossa Suomelta vaaditaan tekoja vammaisten ihmisten oikeuksien toteutumiseksi. Vetoomus luovutetaan kehitysministeri Pekka Haavistolle syksyn aikana.
Maailmassa on yli miljardi eri tavoin vammaista ihmistä. Heistä 80 prosenttia asuu kehitysmaissa. Ainoastaan 23 prosenttia vammaisista lapsista maailmassa pääsee kouluun. Miljardi ihmistä ei ole pieni vähemmistö, vaan valtavan osa maailman asukkaista, Lähetysseuran Tasaus-kampanjakoordinaattori Merja Lang kertoo.
Maaliskuussa käynnistettyyn vetoomukseen tavoitellaan 20 000 nimeä, ja nimien kerääminen tapahtuu pääasiassa internetissä. Kesän mittaan nimiä on kerätty myös erilaisissa tapahtumissa. Tällä hetkellä vetoomuksen on allekirjoittanut yli 6000 henkilöä.
Mistä olette saaneet ajatuksen vetoomukseen pelkän rahankeräyksen sijaan, Tasaus-kampanjakoordinaattori Merja Lang?
– Kokonaisvaltaisen lähetystyön näkyyn kuuluu vaikuttamistyö. Vaikuttamistyö on osa kirkon julistus- ja palvelutehtävää. Siinä pyritään vaikuttamaan ongelman syihin. Vetoomus on yksi keino osallistua ongelmien ratkaisemiseen.
Voiko vetoomuksella todella vaikuttaa?
– Vetoomuksessa vaaditaan, että Suomi käyttää vaikutusvaltaansa kansainvälisissä neuvotteluissa ja edistää vammaisten koulutusta kehitysyhteistyömäärärahoin. Vetoomuksen avulla suomalaiset voivat näyttää, että pitävät maailman kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilanteen korjaamista tärkeänä ja vaativat toimenpiteitä. Ministerin työhön kuuluu kuunnella kansalaisyhteiskuntaa. Jokainen kerätty nimi vahvistaa viestiä, siksi nimien kerääminen on tärkeää.
Miksi valitsitte juuri vammaiset vetoomuksen kohderyhmäksi?
– Maailmassa on yli miljardi eri tavoin vammaista ihmistä. Kehitysmaiden vammaiset ihmiset ovat maailmassa kaikkein heikoimmassa asemassa. Kristittyjen tehtävä on olla kaikkein heikoimpien puolella. Lähetysseura on Suomen suurin vammaistyötä ulkomailla tekevä järjestö. Siksi on luontevaa tuoda vammaisten ihmisten tilannetta, oikeuksia ja mahdollisuuksia vaikuttaa niiden toteutumiseen esille myös suomalaisessa keskustelussa.
Miten Lähetysseura toimii vammaisten hyväksi ja missä pain maailmaa?
– Työtä tehdään yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa (maat: Kolumbia, Botswana, Etelä-Afrikka, Tansania, Etiopia, Kiina, Nepal, Kambodzha, Palestiina ja Vietnam) Perusperiaatteena on, että vammaisille ihmisille kuuluvat samat oikeudet kuin muillekin ihmisille. Lähetysseura tukee vammaisten ihmisten oikeutta arvokkaaseen elämään, jossa vammaiset ihmiset nähdään toimijoina eikä passiivisina avunsaajina.
– Erityisesti Lähetysseura tukee vammaisten lasten kouluun pääsyä, sillä koulutus on kaikkein tehokkain tapa muuttaa asenteita ja turvata vammaisten lasten tulevaisuus. Vammaistyön keskeisiä tavoitteita ovat ihmisoikeuksien toteutuminen, koulutuksen ja työllistymisen parantuminen, sekä syrjinnän ja hyväksikäytön loppuminen.
Lisätietoja vetoomuksesta tässä linkissä.