Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Lähetysseuran vuosikokouksessa kuuma keskustelu – näin äänestystulos syntyi

 

Helsingin Paavalin kirkko oli täpötäynnä Suomen Lähetysseuran vuosikokouksen edustajia. KUVA: Heidi Rautionmaa

Radio Dei seurasi Helsingin Paavalin kirkossa Suomen Lähetysseuran (SLS) vuosikokousta lauantaina. Lähetysjuhlien yhteydessä kokoontuneessa SLS:n vuosikokouksessa kuultiin kahdenlaisia puheenvuoroja liittyen samaa sukupuolta olevien rekisteröityjen parien lähettämiseen lähetystyöhön. Radio Dei raportoi kokouksen kulun Seurakuntalainen.fi:lle sekä jatkaa taustoista maanantaina Parempi Huomen -aamulähetyksessä.

Kokousväkeä jakaneessa äänestyksessä ratkaistiin, voiko SLS lähettää kentälle samaa sukupuolta olevan parisuhteensa rekisteröineen miesparin. Myönteinen kanta voitti täpärästi äänin 222-205. Tyhjiä ääniä annettiin 32. 

Äänestäminen pohjautui Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Timo Junkkaalan esittämään toimintakertomuksen muutosehdotukseen. Esityksen mukaan toimintakertomukseen tulisi lisätä lause, että Suomen Lähetysseura pidättäytyisi siunaamasta ja lähettämästä lähetystyöhön rekisteröityneessä parisuhteessa olevia saman sukupuolen pareja, koska asia jakaa voimakkaasti mielipiteitä kristittyjen kesken eri puolilla maailmaa.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Suomen Lähetysseuran hallituksen puheenjohtaja Matti Repo totesi kokouksen lopuksi, että äänestys asiasta oli odottamatonta, kun ajatellaan esimerkiksi takana olevaa kirkolliskokouksen työskentelyä ja kirkon omia päätöksiä. Piispa Repo esitteli kokousväelle ennen äänestystä kirkon kannan kertoen muun muassa siitä, että lain mukaan ei voida estää parisuhteensa rekisteröityneitä toimimasta kirkon tehtävissä.

Kokouksessa lainopillisena asiantuntijana toiminut asianajaja Arto Palsala kertoi äänestäjille muun muassa näkemyksiään rikoslaista, yksityisen suojasta työelämässä ja yhdenvertaisuuslaista. Suomen lainsäädäntö kieltää syrjinnän seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella.

Kokous oli Matti Revon mielestä viesti Suomen Lähetysseuralle ja sen hallitukselle siitä, miten tärkeää on rekrytoidessa työntekijöitä noudattaa Suomen lakia ja omata seurakuntien tuki samaan aikaan kun Lähetysseura käy neuvotteluita kumppaniensa kanssa.

– Lähetysseuran tehtävänä on aina sovittaa itsensä kumppaniensa strategiaan; että se myös kuulee niiden äänen ja toimii myös niiden tarpeiden mukaan, Matti Repo summasi.

Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissanen näkee, että maailmanlaajuinen Kristuksen kirkko tuo eteen kaikkialla uudenlaisia kysymyksiä. Muun muassa avioliittoetiikkaan liittyvät kysymykset tulevat olemaan tulevaisuudessa paljonkin esillä eri puolilla maailmaa. Rissanen muistuttaa, että niin pohjoisessa kuin etelässä on erilaisia asiasta käsityksiä. Vastauksia ei Rissasen mukaan tule sanella mistään suunnasta, vaan ”tulee yhdessä löytää ratkaisuita”.

Suomen Lähetysseura toimii laajalla kentällä niin ekumeenisesti että luterilaisessa maailmanyhteisössä.  Lähetyseura sai tänä keväänä Kirkkojen maailmanneuvoston lähetystyöhön erikoistuneen ekumeenisen palvelujärjestön statuksen.

Paavalin kirkko oli täpötäynnä Suomen Lähetysseuran vuosikokouksen edustajia. Kaikki luterilaisen kirkon seurakunnat ovat Lähetysseuran jäseniä. Seurakuntien edustajia oli paikalla vajaa 420. Määrä vastaa vakiovuosikokouksen edustajamäärää.

Radio Dei käsittelee Suomen Lähetysseuran vuosikokouksen tunnelmia ja päätösten taustoja Parempi Huomen -aamulähetyksessä maanantaina kello 7.00-10.30.

Lue myös:

”Lähetysseuran vuosikokous hyväksyi niukasti samaa sukupuolta olevien parien siunaamisen lähetystyöhön”

”Suomen Lähetysseura siunaa parisuhteensa rekisteröineen miesparin lähetyskentälle”

Piispa Irja Askola: ”En ota kantaa sukupuolineutraaliin avioliittoon”

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa