Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Lähetysseuran vuosikokous hyväksyi niukasti samaa sukupuolta olevien parien siunaamisen lähetystyöhön

 

Helsingissä lauantaina kokoontunut Suomen lähetysseuran vuosikokous äänesti niukasti nurin Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Timo Junkkaalan tekemän aloitteen, jossa esitettiin, että Lähetysseura tekisi päätöksen torjua lähetystyöhön siunaaminen rekisteröidyssä parisuhteessa eläviltä pareilta.

Junkkaala esitti Lähetysseuran vuosikokoukselle lisäkirjasta järjestön toimintasuunnitelmaan. Kirjaus olisi torjunut ekumeenisiin ja teologisiin syihin vedoten estänyt rekisteröidyssä parisuhteissa elävien homoparien lähettämisen lähetystyöhön. Junkkaalan aloite äänestettiin raukeamaan äänin 222-205. Tyhjää äänesti 32 kokousedustajaa.

Junkaalan esitti kokousedustajille seuraavan lausekkeen lisäämistä järjestön toimintasuunnitelmaan:

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

”Koska kysymys samaa sukupuolta olevien parisuhteista jakaa voimakkaasti mielipiteitä kristittyjen kesken eri puolilla maailmaa ja koska Lähetysseura haluaa kunnioittaa yhteistyökirkkojen näkemyksiä, se pidättäytyy siunaamasta ja lähettämästä lähetystyöhön samaa sukupuolta olevia rekisteröityneitä pareja.”

Junkkaala kertoi Seurakuntalainen.fi:lle, että kimmoke aloitteesta sai huolesta lähetystyön tulevaisuudesta.

– Juuri lähetysjuhlien alla tuli yllättäen julkisuuteen tieto, että juhlassa aiotaan siunata lähetystyöhön samaa sukupuolta oleva, rekisteröityneessä parisuhteessa elävä pari. Kuten tunnettua tämä kysymys hämmentää ja jakaa kristittyjä ja kirkkoja kaikkialla maailmassa. Suomen Lähetysseurallakin on merkittäviä yhteistyökirkkoja ja paljon suomalaisia tukijoita, lähetystyön ystäviä, jotka ovat hämmästyneet tällaisesta päätöksestä, joka oli ilmeisesti tarkoitus toteuttaa kaikessa hiljaisuudessa, Junkkaala sanoo.

Raamattuopiston toiminnanjohtajan mukaan tehty ratkaisu ”vaarantaa vakavalla tavalla Lähetysseuran yhteydet tärkeisiin yhteistyökirkkoihin.”

– Pelkään, että ratkaisu saa monet lähetysystävät Suomessa jättämään Suomen Lähetysseuran, siksi tuo päätös on syytä peruuttaa, perusteli Junkkaala aloitettaan.

Lähetysseuran hallituksen puheenjohtaja Matti Repo sanoi vuosikokouksessa, että hallituksen tehtävä on varmistaa lähetysjärjestön noudattavan kaikessa toiminnassaan Suomen lakia. Revon tulkinnan mukaan ei ole olemassa laillisia edellytyksiä estää parisuhteensa rekisteröineitä toimimasta kirkon tehtävissä.

Kotimaa24 uutisoi kokouksen päätyttyä kehitysministeri Heidi Hautalan pitävän tärkeänä Lähetysseuran päästöstä lähettää rekisteröidyssä parisuhteessa elävä pari kehitysyhteistyöhön Mekongille. Hautalan mukaan SLS osoittaa päätöksellään kunnioittavansa ihmisoikeuksia ja syrjimättömyyden periaatetta.

”On ikävää, jos tämän päätöksen takia Lähetysseuraan ja itse työhön lähteviin on kohdistunut kielteistä huomiota”, kommentoi Hautala Facebook-sivuillaan.

Hautala toteaa ulkoministeriön tukevan myös Lähetysseuran päätöstä arvostelleiden järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeita.

”Tämä johtuu siitä, että kehitysyhteistyössään nämä järjestöt ovat sitoutuneet eettisiin periaatteisiimme – kuten yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen. Jos tulee ilmi, että tässä on jotain ongelmia, yhteistyö tietenkin arvioidaan uudelleen”, Hautala kirjoittaa.

Radio Dei käsittelee Suomen Lähetysseuran vuosikokouksen tunnelmia ja päätösten taustoja Parempi Huomen -aamulähetyksessä maanantaina kello 7.00-10.30.

Lue myös:

”Suomen Lähetysseura siunaa parisuhteensa rekisteröineen miesparin lähetyskentälle”

Piispa Irja Askola: ”En ota kantaa sukupuolineutraaliin avioliittoon”

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)