Kristillisen lähetystyön historia on pitkä. Silti lähes kolmasosalla maailman ihmisistä ei ole vieläkään mahdollisuutta päästä kosketuksiin kristittyjen ja evankeliumin sanoman kanssa. Tilanne on kuitenkin muuttumassa.
Jeesuksen antaman lähetystehtävän täyttäminen tuntuu karkaavan koko ajan kauemmas, sillä nk. saavuttamattomiin kansoihin syntyy joka päivä 50 000 uutta ihmistä. Samaan aikaan sanoma Jeesuksesta saavuttaa Aasian, Afrikan ja Lähi-idän kansoja nopeammin kuin koskaan ulkomaisten lähettien ja paikallisten kristittyjen yhteistyönä.
Saavuttamattomilla alueilla lähetystyötä tekevät yhä useammin kansalliset työntekijät, jotka tuntevat kielen ja kulttuurin. Useat suomalaiset lähetysjärjestöt kouluttavat ja lähettävät nyt kotimaisten työntekijöiden lisäksi paikallisia ihmisiä työhön.
Näin tekee myös Luterilainen evankeliumiyhdistys SLEY. Aasian aluekoordinaattori Pentti Marttila näkee kansallisten lähetystyöntekijöiden koulutuksen ja seurakuntia synnyttävän työn uusilla alueilla keskeisenä, jotta evankeliumi voi tavoittaa saavuttamattomia. Länsimaalaiset työntekijät eivät voi kaikille alueille edes mennä.
SLEY toimii saavuttamattomien kansanryhmien keskuudessa kolmella mantereella. Pohjois-Afrikassa se tavoittaa ihmisiä islamilaisilla alueilla, Aasiassa Japanin ja Myanmarin buddhalaisia sekä uutena haasteena myös muslimeja. Euroopassa on avautunut hedelmällinen työ muslimitaustaisten maahanmuuttajien keskuudessa.
Jumalan avaamia mahdollisuuksia
Kansan Raamattuseura tekee työtä Intiassa paikallisten järjestöjen kanssa. Yksi näistä järjestöistä tukee taloudellisesti pastoreita sekä vahvistaa ja varustaa heitä seurakuntien rakentamisessa ja evankelioimistyössä. Tähän pastoriverkostoon kuuluu 50 pastoria.
Intiassa on lukemattomia saavuttamattomia kansanryhmiä. Monilla paikallisilla pastoreilla on vahva halu viedä evankeliumia niiden keskuuteen, mutta työtä hidastaa taloudellisten resurssien puute sekä hindunationalistien kristittyihin kohdistama painostus ja vaino. Jumala avaa kuitenkin koko ajan uusia mahdollisuuksia.
Tänä keväänä järjestö mahdollisti raamattukoulutuksen järjestämisen alkuperäiskansaan kuuluville nuorille kristityille. Heille opetettiin erityisesti Vanhaa testamenttia, koska sitä ei ole käännetty heidän kielelleen. Kurssin käyneet ovat nyt valmiimpia viemään evankeliumia niin omalle kansalleen kuin ympärillä eläville kansanryhmillekin.
Pastoriverkostoon on liittymässä viisi muslimitaustaista pastoria, jotka haluavat viedä evankeliumia muslimeille. Intian etnisistä kansanryhmistä 16,5 prosenttia on muslimienemmistöisiä. Joshua Project -tietokannan mukaan näistä vain muutaman keskuudessa on kristittyjä. Loput ovat täysin saavuttamattomia.
Merkityksellisiä kohtaamisia
Lähetysyhdistys Kylväjä aloitti pari vuotta sitten pioneerityön Indonesian länsiosassa, jossa on hyvin vähän kristittyjä. Työtä tehdään tukemalla yhteistyökirkon tavoittavaa työtä heimoryhmien parissa. Viime vuonna työalueelle lähetettiin suomalainen perhe.
Vanhemmat käyvät tällä hetkellä kielikoulua ja lapset kansainvälistä koulua. Ensimmäinen vuosi työkentällä on vahvistanut pariskunnan kutsua työhön.
– Koimme selvän kutsun tähän maahan ja monien kysymysten keskellä yksi asia on ollut varma: Jumala on meidät kutsunut ja hänellä on suunnitelma meitä varten, he kertovat.
Kieliopintojensa lomassa heillä on ollut merkityksellisiä kohtaamisia monien muslimien, myös saavuttamattomiin kansanryhmiin kuuluvien kanssa.
– Olemme saaneet kuunnella ihmisiä ja rukoilla erilaisissa vaikeissa tilanteissa olevien puolesta. Olemme saaneet myös kertoa kristinuskon perusasioita, kuten Jeesuksen syntymästä, pääsiäisestä ja sovituksesta. Eräskin henkilö kysyi suoraan kristinuskon sisällöstä. Kiteytimme sanoman niin ytimekkäästi, että hän pystyi ottamaan sen vastaan.
Eteneminen on jäljitettävissä rukoukseen
Suomen Lähetysneuvoston varapuheenjohtaja Timo Keskitalo on työssään nähnyt globaalin kirkon voimakkaan kasvun.
– Rukouksella on siinä tärkeä osuus, Keskitalo toteaa. Lähetystyön eteneminen maailmassa voidaan lähes aina jäljittää rukoukseen. Myös Kylväjän, Kansan Raamattuseuran ja SLEYn työn vahvana perustana on rukous.
Tavallisten ihmisten tavalliset rukoukset lähetystyön puolesta vauhdittavat lähetystehtävän toteutumista. Rukouksen kautta me suomalaiset rivikristityt voimme olla mukana täyttämässä Jeesuksen antamaa käskyä tehdä kaikista kansoista hänen opetuslapsiaan.
Yhdessä rukoilemisessa on voimaa. Tampereen Teopoliksella järjestetään helatorstaina 18.5. Kansojen puolesta IDU-rukouspäivä, jonka aiheena ovat saavuttamattomat kansat ja lähetystyö niiden keskuudessa. Tapahtuman järjestää Suoman Lähetysneuvosto yhteistyössä Rukous2025-kampanjan kanssa. Siihen voi osallistua myös etänä. Ohjelmatiedot löytyvät osoitteesta idu.fi.
Teksti: Päivi Peittola