Lähetystyö ei ole vain yksittäisten ihmisten toimintaa, vaan Jumalan missiota.
Lähetystyöstä tulee helposti ensimmäisenä mieleen vain lähetystyöntekijä, joka lähtee pitkäksi ajaksi kauas pois, ja käy sitten joskus vierailulla seurakunnassa. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Jaakko Rusama tahtoo haastaa tätä ajatusta.
-Lähetystyöstä puhuttaessa me puhumme aina Jumalan toiminnasta, Jumalan johdatuksesta, Jumalan lähetyksestä, jota Kristillinen kirkko ja seurakunta toteuttavat. Me jotka olemme kirkossa, me toteutamme Jumalan lähetystä. Jumala on subjekti, Rusama muistuttaa.
Suomen evankelis-luterilainen kirkko tekee lähetystyötä lähetysjärjestöjen avulla.
-Lähetystyö on sitä, mistä kristillinen seurakunta elää. Lähetysjärjestöt, joita meillä on luterilaisessa kirkossa tänään seitsemän, tekevät erinomaista työtä ja heillä on asiantuntemusta asioissa, joissa paikallisseurakunnilla ei ole. Kuitenkin lähetystyön näkökulmasta seurakunta on lähetystyön tekijä. Tätä seurakunnan olemista, elämistä ja hengittämistä missiossa tukevat erilaiset tahot, joista lähetysjärjestöt ovat keskeisiä, Rusama kertoo.
Lähetystyön ei tarvitse rajautua maamme rajojen ulkopuolelle.
-Lähetystyö on sitä miten kirkko elää todistustaan todeksi kaikkialla. Lähetys siis tarkoittaa sitä, että minä todistan Jeesuksesta Kristuksesta heti kotiovelta, heti sen ulkopuolella ja toivottavasti myös sisäpuolella, Rusama hymyilee.
Reformaattori Martti Lutherin kirjoituksista, erityisesti raamatunselitysteoksista, löytyy ajatus Jumalan lähetyksestä, jota seurakunta toteuttaa.
Kuinka reformaatio muutti lähetystyön tekemistä? Millaista lähetystyö oli ennen Lutheria? Kuuntele Armoa 2017 –ohjelma torstaina klo 09:05 ja uusintana klo 13:05. Tällä viikolla vieraana on Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Jaakko Rusama. Ohjelmasarjan menneet osat löydät Radio Dein ohjelma-arkistosta.