Ihmisten kohtaaminen jakelutilanteessa on toki muutakin kuin ruoka-avun luovuttamista kerran kuukaudessa.
Rakennusalan yrittäjänä, konsulttina ja suunnittelijana Matti Nikunen työskentelee etuoikeutettujen ihmisten kanssa, joilla on vakaa toimeentulo ja varallisuutta toteuttaa haaveitaan. EU-ruoka-avun jakopäivänä Nikunen kuitenkin kohtaa toisenlaisen maailman, jossa ihmiset joutuvat kipuilemaan rahojen riittävyyden kanssa, eikä jokapäiväinen leipäkään ole aina taattua.
Ihmisten kohtaaminen jakelutilanteessa on toki muutakin kuin ruoka-avun luovuttamista kerran kuukaudessa.
– Kun vakituista hakijaa on vastassa tuttu jakaja, syntyy myös mukavia kahvittelu- ja keskusteluhetkiä. Syvällisiäkin aiheita pohdiskelemme ja rukousapua annamme tarvittaessa.
Tehtävä vaatii voimia ja tarkkuutta
Hämeenlinnassa vapaaseurakunnan toimesta jaettava EU-ruoka-apu sisältää kuivaelintarvikkeita ja säilykkeitä, joita pakataan kasseihin noin 10 kiloa.
– Hämeenlinnan jakelupisteessä suurin työ on tavaran pussittamisessa ja kassien kantamisessa kellarissa sijaitsevasta varastosta katutasoon. Siinä on apuna muutaman miehen tiimi. Itse jakelutilanne kerran kuukaudessa hoituu hyvin organisoidusti pienemmälläkin porukalla.
Jakelun kirjanpito on hoidettava tarkasti. Hakijoista ja jaettavasta ruoasta pidetään lukua.
– Nykyään ei tarvitse enää pyytää hakijoiden allekirjoitusta, kuten käytäntönä oli vielä joitakin vuosia sitten. Teemme vuosittain raportin Vapaakirkolle, joka ilmoittaa määrät Maaseutuvirastolle. Tarkastajiakin käy silloin tällöin. 15 vuoden aikana tarkastajat ovat käyneet meillä kahdesti.
Vapaaseurakunta jakaa myös kauppojen ja koulujen ylijäämäruokaa kaksi tai kolme kertaa viikossa. Siitä työstä vastaavat eri henkilöt.
Hämeenlinnan vapaaseurakunta jakaa ruoka-apua Katuman lähiössä ViaDia Hämeenlinna ry:n vuokratiloissa, jossa toimii myös vapaaseurakunnan kirpputori. Toinen jakelupiste on Tuuloksen kaupunginosassa, Pekka ja Marjatta Saarelan taloon perustetussa Hiomo-kokoustilassa.
Molemmat jakelupisteet jakavat EU-ruokaa kerran kuukaudessa.
– Hyvin ovat tuulokselaiset löytäneet Hiomon tiloihin, vaikka ne sijaitsevat muutaman kilometrin päässä kylän keskustasta, Marjatta Saarela kertoo.
Tuuloksessa jaetaan myös kaupan ylijäämäruokaa maanantaisin. Saarelat kantavat erityistä huolta suurperheistä, joita he auttavat jopa viemällä ruokaa koteihin. Yhteistyötä on rakennettu myös perhetyöntekijöiden kanssa.
Vapaakirkko on merkittävä toimija
– Suomen Vapaakirkolle vahvistettiin elintarvikkeita yhteensä 418 769 kiloa toimitettavaksi kaudella 2015–2016. Vapaaehtoisemme eri puolilla Suomea tekevät hurjan työn, kun jakavat tuon kaiken. Tähän työhön kuuluu muun muassa ruoan vastaanotto, varastointi, ruokien pakkaaminen avustuskasseiksi ja kirjanpidolliset tehtävät, Vapaakirkon diakoniasihteeri Kristian Vilkman toteaa.
Koko Suomen ohjelman kilomäärä on noin 2 900 000 kiloa jakokaudella syksy 2015– 31.12.2016. EU:n vähävaraisten avun toimenpideohjelma jatkuu vuoteen 2020 saakka.
– Näyttää siltä, että olemme vahva toimija tässä tehtävässä Suomessa. Kiitos siitä kuuluu vapaaehtoisille ja paikallisille toimijoille, Vilkman kiittää.