Intian hallituksen tuet kastittomille jäävät kristityiltä saamatta – uskon vuoksi.
Vuonna 1950 Intian kastilaitos määrättiin lailla koskemaan vain hinduja, ja myöhemmin lakia laajennettiin koskemaan myös buddhalaisia ja sikhejä. Kristityt ja muslimit jätettiin kastilaitoksen ulkopuolelle, mutta käytännössä tilanne on erilainen. Kastilaitos on niin syvään juurtunut, että se koskee kaikkia, uskonnosta riippumatta.
Intian Katolisen kirkon vastusteluista huolimatta kastilaitos on jäänyt voimaan myös seurakunnan sisällä. Eri kastien jäsenet haudataan erillisille hautausmaille, vaikka kastilaitos ei virallisesti koskekaan kristittyjä.
Erityisen hankala tilanne on alimman kastin, Dalitien tai ”koskemattomien”, jäsenillä. Heidän sosiaalinen ja taloudellinen asemansa on kastilaitoksen takia äärimmäisen huono, eikä sen parannusmahdollisuutta ole. Alimmalle kastille myönnettävät Intian hallituksen tuet köyhyyden vähentämiseksi eivät lain mukaan kuulu kristityille, sillä lain mukaan Dalit-kristityt eivät ole kastijärjestelmän alaisia.
Arviolta 25 miljoonaa Dalitia on kääntynyt kristinuskoon paremman elämän toivossa, mutta pettynyt. Käytännössä kristinuskoon kääntyminen poistaa Dalit-kastiin kuuluvilta ne vähät edut, joita muut saman kastin jäsenet lain mukaan saavat. Tämä pakottaa monet kristityt luopumaan, ainakin nimellisesti, uskostaan, jotta he olisivat oikeutettuja hallituksen myöntämiin tukiin.
Lähteet: International Christian Concern, BBC
Kuva: flickr.com, Thessaly La Force