Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Lakialoite samaa sukupuolta olevien avioliitosta jätettiin eduskunnalle

 

KUVA: Wikimedia Commons

(PÄIVITETTY: 11.00) Lakialoite tasa-arvoisen avioliittolain säätämiseksi jätettiin eduskunnalle keskiviikkona. Sen on allekirjoittanut 76 kansanedustajaa.

Lakialoitteen takana on kansanedustajia useimmista eduskuntaryhmistä. Sisäministeri Päivi Räsänen uskoo, että KD:n läsnäolo hallituksessa on hidastanut lakiehdotuksen etenemistä merkittävästi.

Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kansanedustajista yksikään ei lähtenyt mukaan aloitteeseen. Keskustan ryhmästä ainoana aloitteen allekirjoitti Antti Kaikkonen.

Aloitteen vetäjä kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistö uskoo, että kannattajia asialle löytyy eduskunnasta enemmänkin, jos asiasta päästään äänestämään.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Männistön mukaan monet kansanedustajat eivät vain ole halunneet esiintyä asiassa pistämällä nimeään aloitteeseen. Männistö kertoo sanomalehti Keskisuomalaisessa monen kansanedustajan kertoneen äänestävänsä lakimuutoksen puolesta mikäli sellainen tilanne tulee.

Ehdotettu lainmuutos ei velvoittaisi uskonnollisia yhdyskuntia vihkimään mies- tai naispareja. Uskonnolliset yhdyskunnat voisivat edelleen itse päättää, keitä haluavat vihkiä.

KD:n hallituspaikkalla ratkaiseva merkitys

Asiaa Seurakuntalaiselle kommentoi sisäministeri Päivi Räsänen.

– Hallitusneuvotteluissa sovittiin, että hallitus ei tuo esitystä sukupuolineutraalista avioliittolaista. Muut viisi puoluetta olisivat halunneet, että hallitusohjelmaan olisi tullut maininta, että tätä kohti edetään, mutta meille oli kynnyskysymys, että sitä ei ohjelmaan tule, Räsänen sanoo.

Räsänen muistuttaa, että ministereilläkin on oikeus laittaa nimensä kansanedustajien tekemiin lakialoitteisiin.

– Etenkin näin on kun kyseessä asia, joka kuuluu omantunnon vapauden piiriin. Oleellista on kuitenkin se, että hallitus ei tuo esitystä, sillä silloin se olisi valiokunnassa pakko ottaa käsittelyyn ja se menisi äänestykseen istuntosalissa.

– Niinkuin nyt näemme, kansanedustaja-aloite ei saanut kuin 76 nimeä tuekseen, joten se melkoisella varmuudella ei tästä etene. Kokemuksesta voin sanoa, että moni kansanedustaja jättää laittamatta nimensä kansanedustaja-aloitteisiin, vaikka asiaa kannattaisikin. Mutta äänestystilanteessa on jokaisen pakko ottaa kantaa.

Räsänen kertoo, että hallitusneuvotteluissa tilanne oli kristillisdemokraateille tiukka.

– Se on aivan varmaa, että jos emme olisi hallituksessa, meillä olisi jo voimassa sukupuolineutraali avioliitto, Räsänen uskoo.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie