Lakiehdotus ”eheytyshoitojen kiellosta” uhkaa terveydenhuollon ammattilaisten toimintaa ja rajoittaa uskonnonvapautta

 
 

Eduskunta äänesti maaliskuussa ”eheytyshoitojen kieltämistä” ajavan kansalaisaloitteen puolesta. Mikäli kansalaisaloitteen esittämä ehdotus etenisi laiksi, voisi se voimaan tullessaan rajoittaa merkittävästi uskonnonvapautta sekä lääkäreiden ja psykiatrien toimintavaltuuksia potilaiden hoidossa. Lakiehdotuksen nimi ja siinä käytetty sanasto on tahallisesti monitulkintaista ja halventavaa.

Juristi ja kansanedustaja (ps.) Onni Rostila pitää lakialoitetta ongelmallisena useasta eri syystä. Ensinnäkin ihmisten olisi tiedettävä etukäteen, mikä on laitonta ja mikä ei. Toisaalta laki voisi rajoittaa lasten ja nuorten trans-hoidot kyseenalaistavien lääkäreiden ja psykiatrien toimintaa.

– Mitä eheytyshoitojen kieltäminen tarkoittaa näiden psykiatrien ja lääkäreiden kannalta? Saavatko he ohjata malttiin siinä, että ns. cis-sukupuolisuus (biologinen sukupuoli) voisi ollakin lapselle ihan siedettävä tila? Rostila kysyy.

Terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi laki voisi asettaa lasten vanhemmatkin tulilinjalle. Kansanlähetysopiston apologialinjan opettaja Miikka Niiranen tietää Kanadasta ennakkotapauksia.

– Oikeus on kieltänyt erästä perheenisää käyttämästä trans-hoitoon halunneesta lapsestaan biologiaan perustuvia persoonapronomineja. Jos hän käyttää niitä, se täyttää perheväkivallan määritelmän, Niiranen kertoo.

Lakiehdotuksen
epämääräisyys herättää laajoja huolia


Kansalaisaloite pyrkii kieltämään ”eheytyshoidot”, mutta epämääräinen kieli ja laaja tulkintamahdollisuus herättävät huolen uskonnonvapauden, sananvapauden, terveydenhuollon ammattilaisten toimintavallan ja vanhempien oikeuksien rajoittumisesta.

Sanana ”eheytyshoito” vaikuttaa tarkoittavan ulkopuolelta tulevaa, painostavaa, pakottavaa ja pahoinpitelyksi luokiteltavaa toimintaa. Tällä hetkellä Suomen nykyinenkin lainsäädäntö tuomitsee tämän kaltaiset pahoinpitelyihin rinnastettavat ääritapaukset rikollisena toimintana.

Uuden lakiehdotuksen katsotaan kuitenkin pyrkivän perinteiseen seksuaalisuuteen tai biologiseen sukupuoli-identiteettiin tähtäävien hoito- tai terapiamuotojen kriminalisointiin, vaikka henkilö itse niitä toivoisi. Tämän vuoksi uusi lakiehdotus asettaisi ammattitaitoiset sielunhoitajat ja terapeutit vaikeaan asemaan, jos joku alkaisi yllättäen syyttää heitä julkisesti tai nostaisi kanteen.

– Hengellisen työn tekijöillä on vaitiolovelvollisuuden vuoksi hyvin vaikea kommentoida ja puolustautua julkisuudessa tai oikeuden istunnossa, Miikka Niiranen sanoo.

– On selvää, että tästä nousee aikamoinen kynnys puhua sitä, mitä todella ajattelee.

Niiranen uskoo, että lakialoitteen yksi tavoite on kieltää tunne-elämäänsä ja seksuaalisuuteensa kristillistä vertaistukea ja apua tarjoavan Elävät vedet ry:n toiminta. Aloite on hänen mukaansa ongelmallinen kuitenkin myös psykologian näkökulmasta, koska tiedetään tapauksia, joissa henkilön sukupuoli on psykoterapian sivutuotteena ”korjaantunut” biologiseen suuntaan, vaikkei siihen olisi edes pyritty.

Lakialoitteesta herää huoli, saako aikuinen enää hakeutua haluamaansa terapiaan tai sielunhoitoon pohtimaan seksuaalisuuttaan ja sukupuoli-identiteettiään, jos vain ”eheytyminen” yhteen suuntaan sallitaan. Onni Rostila näkee tässä ison ristiriidan.

– Toisessa asiayhteydessä aikuisen yksilön päätösvalta ja vapaus valita on pyhä ja ehdoton, mutta tässä asiassa ei jostain kumman syystä uskotakaan siihen, että aikuiset ihmiset voisivat itse päättää, millaisiin hoitoihin tai terapioihin he hakeutuvat.

Historiallinen
yhteiskuntakokeilu

Miikka Niiranen uskoo, että yleinen mielipide trans-hoidoista tulee muuttumaan vielä negatiiviseksi. Näin on jo tapahtunutkin, sillä esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa on klinikoita, joissa hoitoja on annettu hyvin leväperäisin kriteerein. Moni nuori on myös katunut hoitojen aloittamista.

– Sanoisin, että luku trans-hoidoista tulee päätymään lääketieteen puolella samaan lokeroon kuin eugeeninen pakkosterilisaatio 1900-luvulla, Niiranen visioi.

Onni Rostila on samoilla linjoilla Niirasen kanssa.

– Tässä on käynnissä historiallinen yhteiskuntakokeilu, valitettavasti myös täysin terveiden lasten kustannuksella.

Onni Rostila ja Miikka Niiranen keskustelevat medialähetysjärjestö IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa ”eheytyshoidot kieltävästä” lakialoitteesta, jonka pyrkimyksenä nähdään olevan perinteiseen seksuaalisuuteen tai biologiseen sukupuoli-identiteettiin tähtäävien hoito- ja terapiamuotojen kriminalisointi. Ohjelma esitetään TV:n Alfa-kanavalla 16, sunnuntaina 27.4. kello 20.00. Toimittajana Markku Tenhunen.

Ohjelma on katsottavissa veloituksetta myös Permanto-suoratoistopalvelussa.

Elina Uusikylä & IRR-TV toimitus

Seuraavaksi:

Suomen Lähetysseura: Kehitysyhteistyön lisäleikkaukset osuvat kaikkein köyhimpiin ja heikentävät yritysten kansainvälistymismahdollisuuksias