Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Länsi-Afrikassa eniten kristittyjen vainoa vuonna 2022, ennustaa Release International

 

Kuva: Pexels

Vainottuja kristittyjä tukeva kansainvälinen järjestö uskoo islamististen äärijärjestöjen saavan yhä enemmän jalansijaa Nigeriassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Release Internationalin mukaan kristittyjä uhkaavat Nigeriassa ja Sahelin alueella pommitukset, tappaminen ja kidnappaukset. Lisäksi kirkkoihin ja kouluihin tehdään iskuja. Niistä ovat vastuussa terroristijärjestöt Boko Haram ja ISIS sekä radikalisoituneet Fulani-paimentolaiset, uutisoi Christian Today (28.12).

– Fulani-taistelijat ovat tuhonneet yli 50 kylää ja ajaneet kodeistaan pakoon lähes 5000 kristittyä. He ovat alkaneet tehdä myös kidnappauksia lunnaiden toivossa. Kirkot, niiden johtajat ja kristittyjen yhteisöt ovat edelleen heidän pääkohteitaan, kertoo järjestön kumppani.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Järjestö ennustaa terrori-iskujen lisääntyvän ensi vuonna, kun kampanjointi vuoden 2023 vaaleihin alkaa. Väkivalta on levinnyt myös Burkina Fason pohjoisosiin, missä jihadistien iskut ovat johtaneet kirkkojen sulkemiseen ja pakottaneet kristityt viettämään jumalanpalvelusta salassa. Väkivallan aallon, josta syytetään ISIS:iä, uskotaan pahenevan ranskalaisten joukkojen vetäydyttyä hiljattain alueelta.

– Kristittyjen tilanne Burkina Fasossa on nyt samankaltainen kuin Nigeriassa, sanoo Releasen kumppani.

Vaino lisääntyy myös Afganistanissa, Pohjois-Koreassa ja Intiassa

Järjestön huolta herättävien maiden listalle kuuluvat Afganistan, missä monet kristityt piileskelevät Talibanin noustua valtaan viime kesänä, sekä Pohjois-Korea, joka kärsii jälleen nälänhädästä. Järjestön Afganistanissa toimiva kumppani kertoo, että kristityt pelkäävät joutuvansa Talibanin väkivallan kohteiksi, jos esimerkiksi heidän naapurinsa ilmiantavat heidät. Kristittyjen kohtaamaa ahdinkoa lisää talouskriisi ja puute ruuasta, mikä vaikuttaa kaikkien afgaanien elämään. Järjestön toimitusjohtaja Paul Robinsonin mukaan on olemassa todellinen uhka, että väkivaltainen vaino lisääntyy Afganistanissa.

– Kristityt, jotka eivät voi seurata islamin harjoittamisen ulkoisia muotoja, kuten rukouksia moskeijassa tai islamin uskontunnustuksen lausumista, erottuvat selkeämmin joukosta ja ovat sen vuoksi haavoittuvampia syrjinnälle ja painostukselle.

Release pelkää, että Pohjois-Koreassa pandemian aikaansaama suurempi epävakaus johtaa yhä pahempaan kristittyjen syrjintään. Järjestön kumppani tohtori Eric Foley kertoo Christian Today -lehdessä, että julmasta vainosta huolimatta Raamattujen kysyntä eristäytyneessä kommunistisessa valtiossa on lisääntynyt pandemian aikana ja viranomaisten ovelta ovelle tekemät tarkastukset ovat puolestaan vähentyneet tartuntariskin vuoksi.

– Rukoillaan ettei ainoastaan evankeliumi jatka leviämistään, vaan myös laajempi Kristuksen kirkko rohkaistuu ja vahvistuu Pohjois-Korean maanalaisten kristittyjen todistuksesta.

Release ilmaisee Christian Today:n mukaan huolensa myös Intian kristittyjen ahdingosta, mitä aiheuttaa hindunationalismin kasvu ja se, että yhä useammat osavaltiot soveltavat käännyttämisen estävää lainsäädäntöä. Näiden lakien tarkoituksena on estää pakkokäännyttäminen, mutta niillä kielletään kaikki kristillinen todistaminen ja oikeutetaan kristittyihin kohdistuvat hyökkäykset.

– Monissa maissa näemme kristittyihin kohdistuvan suvaitsemattomuuden aallon yhdistyvän lisääntyvään väkivaltaan. Islamistisista sotilaallisista ryhmittymistä on tullut yhä aktiivisempia monissa Afrikan maissa. Ne yrittävät ajaa kristityt pois. Nyt näiden kapinallisten suvaitsemattomuutta matkitaan Intiassa, missä näemme oikeistosiiven uskonnollisten nationalistien yrittävän eliminoida kristityt useissa osissa maata. Vaino todennäköisesti pahenee, kun epävarmuus ruuasta lisääntyy ja ilmastonmuutos etenee, Robinson toteaa.