Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Länsi-Japanin kirkko pyytää apua nuorisotyöhön

 

Länsi-Japanin ev.lut. kirkon presidentti Rei Nagata (kuvassa vasemmalla) tutustuu Kansanlähetyksen lähetystyöhön kotimaantyönjohtaja Jukka Revon kanssa. Kuva: Salla Kurppa-Silva

– Haluamme oppia teiltä ja tutustua esimerkiksi rippikoululeireihin, Suomessa vierailulla oleva Länsi-Japanin ev.lut. kirkon presidentti Rei Nagata sanoo.

Kansanlähetyksen Japanin lähetystyön alusta tulee tänä vuonna kuluneeksi viisikymmentä vuotta. Kansanlähetyspäivien ulkomaiset vieraat ovat Kansanlähetyksen yhteistyökumppanin, Länsi-Japanin ev.lut. kirkon, presidentti Rei Nagata ja hänen puolisonsa Miki Nagata.

– 50 vuotta sitten saimme olla ottamassa vastaan ensimmäisiä lähettejä ja sen jälkeen monia muitakin työntekijöitä Suomesta. Virallinen yhteistyösopimus allekirjoitettiin vuonna 1989. Japanissa kieli, kulttuuri ja ilmasto ovat hyvin erilaisia, mutta tästä huolimatta lähetystyöntekijät ovat halunneet uhrata aikaansa ja tehdä työtä Japanissa. Se on meille suuri kiitoksen aihe, totesi presidentti Nagata.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

– Kiitos kaikille Suomessa olleille lähettäjille, rukoilijoille ja kaikille lähetystyön ystäville, hän jatkoi.

Nagata kuvasi norjalaisilta ja suomalaisilta lähetystyöntekijöiltä saatua esimerkkiä tärkeäksi perinnöksi.

– Sen ansiosta olemme luterilainen kirkko ja uskomme, että pelastus on Jumalan yksipuolista armoa.

Toinen tärkeä isien perintö on maallikkojen rooli ja vastuu seurakunnassa.

– Useat lähetystyöntekijät ovat olleet maallikkoja. Me haluamme kirkossamme samalla tavoin arvostaa maallikkojäsenten palvelua. Sen vuoksi meillä on seurakunnassa vanhemmistoveli-järjestelmä. Tänäkin vuonna kahdeksan vanhemmistoveljeä siunattiin palvelemaan seurakuntaa.

Jumalan valtakunta ja sanoma leviää Nagatan mukaan seurakunnassa ja vanhemmistoveljien elämän kautta, heidän kodeissaan ja ympäristössään. Yhtenä erittäin tärkeänä uskon pilarina hän pitää Raamatun arvovallan kunnioittamista ja sen tosissaan ottamista.

– Olemme oppineet tämän kuuntelemalla opetusta ja myös seuraamalla sitä, miten lähetystyöntekijät itse ovat eläneet opetuksen todeksi. Tämän vuoksi haluamme luottaa yksin Raamattuun, emmekä järjen päätelmiin.

Kirkko ja tulevaisuuden haasteet

Nagata kertoo, että seurakunnissa nuorten osuus on selvästi laskussa.

– Kun olin nuori, kesäleireille tuli helposti sata nuorta. Nyt on hyvä, jos saamme kymmenen yhteen. Aikaisemmin nuoret sitoutuivat ja tekivät ratkaisuja. Minäkin tein ratkaisun antaa elämäni Jumalan valtakunnan käyttöön. On erittäin harvinaista, että nykyisin joku nuori sitoutuisi vahvemmin työhön, Nagata kertoo.

Suurten ikäluokkien ikääntyessä ei Japanissa enää vuonna 2020 riitä työntekijöitä kaikkiin seurakuntiin. Länsi-Japanin kirkko haluaakin nyt luoda uudenlaisen vastuuroolin: nuoriso- ja lapsityön vastuunkantajat.

– Tähän asti pastorit tehneet lapsi- ja nuorisotyötä muun työn ohella, mikäli sille on jäänyt aikaa ja energiaa. Palkka on maksettu papin työstä, ei nuorisotyöstä. Mutta jos trendi jatkuu näin, että meillä ei kohta ole nuoria eikä myöskään kirkkoa, Nagata sanoo.

Nagatalla on visio tulevaisuudesta, jossa kolmen hengen tiimi vastaisi nuorisotyöstä. Mukana olisi yksi japanilainen henkilö tai pariskunta ja sen lisäksi lähetit Suomesta ja Norjasta.

– Aikaisemmin meille on tullut nuorisotyöntekijöitä lähetteinä, mutta koska meillä itsellä ei ollut tällaista tehtävää, emme ole osanneet arvostaa sitä. Nyt haluamme oppia teiltä ja tutustua esimerkiksi rippikoululeireihin. Konkreettisesti toivomme lähetysjärjestöiltä, että ne voisivat lähettää Japaniin työntekijöitä, jotka voisivat sitoutua nuorisotyöhön. Lähetystyöntekijöitä, joilla on kutsumus ja palo nuorisotyöhön.

– Myös paimentyötä tarvitaan, kunkin työntekijän omaa kutsumusta kunnioittaen. Olemme toimineet ehkä väärinkin siinä, että lähettejä on laitettu tekemään työtä, johon he eivät ole kokenet kutsua. Haluamme ohjata työtä työntekijöiden kutsun ja lahjojen mukaan, Nagata painottaa.

Rei Nagataa kuullaan Kansanlähetyspäivillä Ryttylässä lauantaina 7.7.2018 klo 10.30 ”Kylväjä lähti kylvämään” -kanavassa. Donkin lähetyskarnevaalissa hän on mukana Elmo-käsinuken kanssa klo 15.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet