Viime vuonna vainottuja kristittyjä sai Yhdysvalloista turvapaikan 40 prosenttia aiempaa vähemmän. Tiukan pakolaispolitiikan vuoksi on käännytetty lähes 11 000 turvaa hakenutta maahan pyrkijää.
Viime aikoina Yhdysvaltoihin on päässyt muuttamaan entistä vähemmän kristittyjä, vaikka pyrkijöitä on ollut entistä enemmän. Yhdysvalloissa jo asuvia Lähi-idästä muuttaneita kristittyjäkin on siirretty leireille odottamaan mahdollista maastakarkoitusta.
Tilanne ei ole juuri parempi Brittein saarilla. Tämän vuoden ensimmäisten kuukausien aikana sinne pääsi turvaan vain harvoja uskonvakaumuksen vuoksi turvapaikkaa hakeneita syyrialaisia. Tilanteen huononeminen näyttää pitkän ajan poliittiselta ratkaisulta. Asiantuntijan mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus ei ymmärrä vähemmistöihin kohdistuvien hirmutekojen olevan kansanmurhia. Hallitus ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin suojellakseen näiden kansanryhmien jäseniä. Heitä kohdellaan kuin keitä tahansa pakolaisia.
Tilanteeseen on havahduttu. Englannin parlamentin ylähuoneen jäsen lordi Alton ja Euroopan Unionin uskonnonvapauden erityislähettiläs Jan Figel ovat kannattaneet brittiläisten parlamentaarikkojen ehdotusta. Uskonvainoista kärsiville pitää omistaa kalenterissa oma päivä. Ehdottajien mukaan esimerkiksi Syyriassa, Irakissa ja Myanmarissa on täysin epäonnistuttu estämään hirmutekoja, suojelemaan niiden uhreja ja rankaisemaan pahantekijöitä. Kyseisten rikosten uskonnollinen luonne on tiedostettava, että niihin voidaan reagoida oikealla tavalla.
Meidän on kuunneltava vainoista selvinneiden kertomuksia näkemistään nöyryytyksistä, ihmisten pakkosiirroista ja kuolemista.
Tutustu lisää Syyrian tilanteeseen.