Suomen Lähetysseura on auttanut tuhansia nepalilaisia kevään voimakkaiden järistysten jälkeen. Järistysten seuraukset ovat henkisesti rankkoja kantaa.
Kathmandun länsipuolella maa järisi voimakkaasti 25.4. Reilu kaksi viikkoa myöhemmin järisi Kathmandun itäpuolella. Lähes 9000 ihmistä kuoli ja sadattuhannet menettivät kotinsa.
Suomen Lähestysseura on tukenut kymmentä yhteistyökumppaniaan Nepalissa 413 480 eurolla. Tuki keskitettiin alueille, joilla yhteistyökumppanit ovat toimineet vuosikausia. Kumppanien työntekijät tuntevat asukkaat ja pystyivät löytämään myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevat kuten vammaiset, dalitit ja vähemmistöt.
Yhteistyökumppanit aloittivat välittömästi avun jakamisen akuuttiin hätään yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa. Ihmisille jaettiin telttoja, pressuja, peittoja, saippuaa ja tarvikkeita veden puhdistamiseen. Lisäksi jaettiin ruokaa, kuten riisiä, nuudeleita, suolaa, sokeria ja ruokaöljyä.
Koska monilta alueilta tuhoutuivat asuintalojen lisäksi viljavarastot, osa järjestöistä jakoi myös siemenviljaa ja maataloustyökaluja. Avun järjestöjen kautta on tähän mennessä saanut yli 30 000 ihmistä.
Henkisesti rankkaa
Maanjäristykset ovat nepalilaisille yhä suuri henkinen taakka. Perheenjäsenten kuolemat, kodin tuhoutuminen ja ruuan loppuminen ovat järkyttäneet heidän mieliään suuresti. Centre for Mental Health and Counseling -järjestö on tarjonnut apua tarvitseville psykologista tukea. Erityisesti on haluttu huomioida lapset, naiset ja vammaiset ihmiset.
”Elämän normalisoitumiseen ja paluuseen järistystä edeltäneeseen arkeen ja elämään on tässä maassa vielä hyvin hyvin pitkä aika”, Lähetysseuran työntekijä, psykologi Raija Kiljunen kertoo Nepalin työtä esittelevällä videolla.
Akuutin avun jälkeen järjestö on tukenut koulujen opettajia ja oppilaita. Koska katastorifialueella auttaminenkin on henkisesti raskasta, se on tukenut myös Lähetysseuran yhteistyökumppaneiden henkilökunnan ja heidän perheidensä hyvinvointia antamalla heille psykologista apua.
”Maanjäristys oli minulle ja perheelleni karmea kokemus. Luulin että kuolen. Kylässämme moni talo on romahtanut, ja moni meistä on menettänyt kaiken, mitä meillä oli. Suru ja hätä näkyvät ympärillämme. Kiitos että tulitte”, Sindhupalchowkin läänissä asuva Sushila Pariyar kiittää Suomen Lähetysseuran tiedotteessa.
CMC-järjestön psykologi Rajesh Kumar Jha kertoo videolla, etteivät lapset uskalla poistua vanhempiensa luota. Aikuisillakin ihmisillä on monia pelkoja. CMC rohkaisee puhumaan lasten kuullen myös positiivisia asioita, jotta hätä helpottaisi.
Jälleenrakennus aloitettu
Maanjäristyksen keskuksen lähellä sijaitsevissa lääneissä jopa 80 % taloista tuhoutui. Rakennusten korjaus ja uudelleenrakentaminen on aloitettu alueilla.
Katastrofityön ohella Lähetysseura jatkaa kumppaniensa kanssa pitkäaikaista kehitysyhteistyötä, jonka tavoitteena on turvata syrjittyjen ihmisryhmien peruskoulutus, ruoansaanti, terveyspalvelut sekä parantaa päivittäistä hygieniaa.