Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Lasse Heikkilä ja Pekka Simojoki tuovat musikaalissa punaiset ja valkoiset yhteen

 

Valkia-ryhmän harjoitukset käynnistyivät tammikuussa Teopoliksessa Tampereella. Elsa Lehtimäki kuvassa vasemmalla. Kuva: Pia Korhonen

Kahden säveltäjän yhteisproduktio korostaa sovinnon merkitystä sisällissodan muistovuonna. Lasse Heikkilän ja Pekka Simojoen teos Sovinto tuo musiikkiteatterin keinoin näyttämölle valkoisten ja punaisten jännitteet kansalaissodan jälkeen.

Kahden säveltäjän yhteisproduktio korostaa sovinnon merkitystä sisällissodan muistovuonna. Lasse Heikkilän ja Pekka Simojoen teos Sovinto tuo musiikkiteatterin keinoin näyttämölle valkoisten ja punaisten jännitteet kansalaissodan jälkeen, kansakunta jakautui voittaneisiin ja hävinneisiin. 30.9. ensiesityksensä saavan musikaalin teemana on anteeksipyytämisen ja -antamisen merkitys niin yksilölle kuin yhteisölle.

Työläis- ja porvarisuvut yhteistyöhön

Heikkilän ja Simojoen yhteistyö on sovinnon ele itsessään: Simojoen isoisän serkku Elias Simojoki oli Isänmaallisen Kansanliikkeen kansanedustaja ja pappi, joka jo lukioikäisenä osallistui vapaaehtoisena Tampereen valtaukseen. Heikkilän isoisoisä Seth Heikkilä puolestaan oli Työväenpuolueen perustajajäseniä ja työväen aatteen levittäjä, joka tuomittiin kuritushuoneelle maanpetoksesta vuonna 1918.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Nyt keitos värittyy vaaleanpunaiseksi, kun kahden suvun vesat yhdistävät voimansa sovinnon ja anteeksiannon, ystävyyden ja yhteistyön asialla. He toivovat teoksen antavan esimerkin siitä, että sotakirves on mahdollista haudata historian vastakkainasetteluista huolimatta.

Rahoituksen puute oli estää musikaalin

Projekti oli vastatuulessa, kun musikaalin tekoa varten anottua julkista rahoitusta ei saatu. Helmikuun alussa Heikkilä kertoo rahoitusasioiden selkiytyneen, joten hankkeen työstämistä on jatkettu. Musikaalia varten on koottu musiikkiteatteri Valkiaan 27-henkinen joukko, jota on alettu kouluttaa koreografi Sirkku Hoikkalan kanssa. Lisäksi yhteistyö Tampereen työväen puhallinorkesterin kanssa on aloitettu.

Esimakua Sovinnosta saadaan jo 7. huhtikuuta Tampereella, heti sisällissodan käänteeksi muodostuneen Tampereen valtauksen muistopäivän jälkeen.

”Muusikot ja näyttelijät, jotka ovat alussa edustaneet punaista ja valkoista orkesteria ja henkilöitä, tulevat yhteen ja esittävät uuden Simojoen ja Heikkilän yhdessä kirjoittaman teoksen, jossa kiteytyvät anteeksiannon, sovinnon ja yhteistyön teemat”, tekijät kuvailevat huhtikuussa medialle esiteltävää teosta.

Valkia kokoontui uudella kokoonpanolla

Tammikuun pakkanen ei tunnu Teopoliksen liikuntasalissa, jossa vajaa kolmekymmentä tanssijaa eläytyy harjoituksiin ja tutustuu toisiinsa säveltäjä Lasse Heikkilän ja koreografi Sirkku Hoikkalan johdolla. Milloin haetaan liikekieltä hiphopista, milloin soitetaan puukappaleesta veistettyjä ”viuluja”.

Vuoden alussa perustettu musiikkiteatteri Valkia avasi haun 15–55-vuotiaille harrastajille, ja tuloksena on pääsykokeilla valittu 27-päinen ryhmä. Muutama mieskin on joukossa, mutta enimmäkseen joukkoon on hakeutunut nuoria naisia. Heistä yksi on Elsa Lehtimäki.

– Ollaan koulussa tehty ilmaisutaidossa tällaisia musiikki- ja näyttelyprojekteja, kertoo Lehtimäki, jota niin ikään inspiroi Heikkilän Suomalainen messu.

– Kun näin ilmoituksen [Valkian hausta], innostuin, että se voisi olla mun juttu.

Poppia, kansanmusiikkia tai suurmusikaali

Nyt tekeillä on kaksi erillistä produktiota: räväkämpi ja nopeatempoinen pop-messu Missa Concordiae eli sovinnon messu sekä Pekka Simojoen kanssa yhdessä toteutettava Sovinto-musikaali, joka sisältää myös vuosisadan alkupuolella sävellettyä musiikkia.

Ensimmäisissä harjoituksissa valkialaiset tutustuivat tuotantoon, eikä rooleja ollut vielä jaettu.

– Ajattelin, että voisin mennä mukaan Tunturimessuun, Lehtimäki arvelee.

Saamelaisesta kulttuurista ja luonnosta ammentavaan Tunturimessuun tutustuessa rap-osuudet vaihtuvat läsnäoloharjoituksiin. Saliin laskeutuu hiljainen ja keskittynyt tunnelma, joka purkautuu lopuksi vilkkaaksi pulinaksi. Lievästä alkujännityksestä huolimatta energisillä tanssijoilla tuntuu jo nyt olevan hyvä yhteishenki keskenään.

 
Päivä artikkelibanneri 13.11.- 2024

Aiheet