Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Lasten kanssa toimivan vapaaehtoisen taustan saa tarkistaa

 

Lasten kanssa työskentelevien vapaaehtoisten rikostaustan voi nyt tarkistaa. Kuva: sxc.hu

Toukokuun alussa voimaan tullut laki lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä edistää alaikäisten turvallisuutta.

Esimerkiksi helluntaiseurakunnissa toimii paljon vapaaehtoisia. Heidän valinnassaan ja koulutuksessaan käytetään herätysliikkeessä laadittua lapsityön turvaohjeistoa.

Toukokuun alussa tuli voimaan uusi laki (148/2014), joka antaa esimerkiksi vapaiden suuntien seurakunnille luvan tarkistaa lapsityön vapaaehtoistensa rikosrekisterin. Lain tarkoitus on edistää alaikäisten turvallisuutta ilman, että vapaaehtoistoiminnan järjestäminen vaikeutuu kohtuuttomasti.

– Rikostaustaotteen hakeminen ei lain mukaan ole pakollista, vaan mahdollisuus, jonka hyödyntäminen on toiminnan järjestäjän harkinnassa, tarkentaa helluntaiherätyksen koulutuskeskuksen Ison Kirjan nuorisotoimintojen johtaja Jukka Piirainen.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Lähinnä yhdistyksinä toimivat helluntaiseurakunnat ovat Suomessa merkittäviä lapsityön toimijoita ja järjestävät esimerkiksi pyhäkouluja, kerhoja ja leirejä. Toiminnassa on mukana paljon vapaaehtoisia. Luterilaisen kirkon toiminnassa vapaaehtoisia hyödynnetään vähemmän, ja Kotimaa uutisoikin kesäkuun lopussa, ettei mahdollisuutta taustojen selvittämiseen ole juuri vielä käytetty.

Uuden lain mukaan toiminnan järjestäjä voi tutustua vapaaehtoisen rikosrekisteriin, kun tämä on antanut siihen kirjallisen suostumuksensa. Ote maksaa toiminnan järjestäjälle 15 euroa. Siitä käyvät ilmi muun muassa mahdolliset seksuaalirikokset, tietyt väkivaltarikokset ja huumausainerikokset. Oikeusrekisterikeskus päättää tietojen antamisesta.

Helluntaiseurakunnissa turvaohjeisto ensisijainen tapa

Helluntaiseurakunnillla on jo monen vuoden ajan ollut lapsi- ja nuorisotyötä varten laadittu turvaohjeisto.

– Turvaohjeisto on juuri sitä toimintakulttuuria, jonka kautta tarve selvittää rikostausta muodostuu mahdollisimman vähäiseksi, huomauttaa Piirainen.

Käytännössä helluntaiseurakunnassa voidaan tarkistaa vapaaehtoisen rikosrekisteri vaikkapa silloin, kun vapaaehtoinen joutuu turvaohjeiston
vastaisesti toimimaan olosuhteiden pakosta lasten kanssa säännöllisesti yksin.

Lain mukaan rikostaustaotteen saa pyytää vapaaehtoiselta, jonka tehtävään kuuluu säännöllisesti ja olennaisesti alle 18-vuotiaiden opetusta, ohjausta, hoitoa, huolenpitoa tai muuta yhdessäoloa, joka on henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa alaikäisen kanssa ja joka hoitaa tehtäväänsä yksin tai sellaisissa olosuhteissa, joissa alaikäisen henkilökohtaista koskemattomuutta ei muista toimista huolimatta voida kohtuudella turvata.

Uusi laki koskee vain vapaaehtoisia. Työsuhteeseen otettaviin henkilöihin sovelletaan myös helluntaiseurakunnissa eri lakia (504/2002).

Uusi laki löytyy osoitteesta: www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140148.

 

Ristin Voitto

Jukka Piirainen, Ruut Ahonen