Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Lastensairaalan Tuki -säätiön Anne Berner: Arvomuutos lähtee kolmannesta sektorista

 

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin mukaan valtioneuvosto   painotetti radioalaa koskevissa ratkaisuissaan jatkuvuutta ja radioasemien kykyä pitkäjänteiseen toimintaan.

– Sekä vapaaehtoistyöllä että kolmannen sektorin kirkkaimmilla missioilla ja voimakkaimmilla teoilla olisi mahdollisuuksia saada paljon enemmän arvopohjaista keskustelua, joka tukisi poliittista päättäjää, linjasi Uuden Lastensairaalan Tuki -säätiön hallituksen puheenjohtaja Anne Berner Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona.

Bernerin mukaan kirkko ja muut kolmannen sektorin toimijat voisivat rohkeilla arvopohjaisilla avauksillaan tukea yhteiskuntaa näyttämällä suuntaa muutosten keskellä.

Uusi Lastensairaala -hankkeen ja kansalaiskeräyksen keulakuvaksi noussut Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja Anne Berner otti keskiviikkona Radio Dein Viikon debatissa kantaa kirkon, seurakuntien, yleishyödyllisten järjestöjen ja muiden kolmannen sektorin toimijoiden roolin vahvistamiseksi yhteiskunnassa. Yrittäjänä ja omistajana Berner edustaa yksityistä sektoria, lastensairaalahankkeen tueksi perustetun säätiön puheenjohtajan roolissa kolmatta sektoria.

– Kolmannen sektorin tehtävä on olla eräänlainen arvopohjainen kehittäjä, rakenteiden innovaattori, joka tukee yhteiskuntaa vaikeissa paikoissa ja muutoksissa.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Kirkon ja kolmannen sektorin tehtävästä nousi esiin aiemmin tällä viikolla, kun arkkipiispa Kari Mäkinen ja pääministeri Alexander Stubb keskustelivat Sanomatalon Mediatorilla kirkon roolista Suomessa. Mäkisen mukaan kolmatta sektoria edustavan kirkon tulee muistuttaa yhteiskuntaa siitä, että asioita on katsottava heikoimpien näkökulmasta.

Anne Berner kannustaa kolmannen sektorin toimijoita osallistumaan julkiseen keskusteluun ja ravisuttamaan rakenteita. Kirkon tehtävä olisi muun muassa auttamistyön mission kirkastaminen.

– Poliittinen päättäjä joutuu viime kädessä päättämään, mutta päätöksenteko helpottuu, jos kolmas sektori olisi vahvemmassa asemassa. Myös yksityinen sektori saataisiin sen avulla paremmin sitoutettua, toisaalta rahoittajana toisaalta yhteiskuntavastuun kautta tukijana, jos vain missiot ja tehtävät olisivat kirkkaampia.

– Tarvitaan enemmän keskustelua ja arvolähtöistä suhtautumista, jotta voidaan saada aikaiseksi muutosta, tiivisti Berner Radio Deissä.

Hiilamo: Ilman suunnannäyttäjiä ja päätöksiä rapaudumme

Radio Dein studiossa Anne Bernerin kanssa debatoi Heikki Hiilamo. Sosiaalipolitiikan professori jakoi Bernerin näkemyksen siitä, että kolmannen sektorin toimijat voisivat terävöittää profiiliaan suunnannäyttäjinä ja mission kirkastajina.

Hiilamo pelkää päättämättömyyden hiipivän yhteiskuntaan huomaamatta takaovesta. Esimerkiksi hän nosti paljon puhutun Sote-uudistuksen.

– Minulla on iso huoli siitä, että tapahtuu hidasta rapautumista julkisessa järjestelmässä, joka ei ole minkään päätöksen mukaista, mutta se tapahtuu sen takia, ettei ole tehty päätöksiä. Perinteinen pohjoismainen ajatus on ollut, että kaikki maksavat, kaikki saavat ja olemme kaikki saman järjestelmän piirissä. Nyt on käynyt hyvin vahvasti sillä tavoin, että järjestelmä on alkanut pirstoutumaan, valotti Hiilamo päättämättömyyden seurauksia.

Kuuntele Anne Bernerin ja Heikki Hiilamon keskustelu Radio Dein Viikon debatin ohjelma-arkistosta.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)