Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Laupias samarialainen tuo toivoa hiv-positiivisille

 

Kuvan ihmiset eivät liity ohjelmaan. Kuva: pixabey/Hella Nijssen

Laupias samarialainen hiv-ohjelma toimii yli 20 Afrikan maassa. Työtä koordinoi Afrikan Pipliaseurojen hiv-työn toimisto. Ohjelman tavoitteena on saada aikaan asennemuutos, jotta lähimmäisen rakkaus näkyisi ihmisten arjessa.

Afrikassa hiv ja aids koskettavat jokaista ihmistä jollain tavalla. Pipliaseuran mukaan jokaisesta perheestä, ystäväpiiristä tai suvusta löytyy hiv-positiivisia tai aidsiin kuolleita. Laupias samarialainen hiv-ohjelma on Afrikan pipliaseurojen kehitysyhteistyötä, jota tehdään kristilliseltä arvopohjalta. Sen ytimessä on lähimmäisen rakkaus ja heikkojen puollustaminen.

Uskonnollisuus edistää hiv-opetuksen leviämistä

Hiv- ja aids-työtä on tehty jo pitkään monissa afrikkan kirkoissa ja seurakunnissa. Silti pastori saattaa julistaa hivin olevan Jumalan rangaistus ihmiselle. Hiv-positiiviset saatetaan sen takia sulkea seurakunnan ulkopuolelle. Uskonto on merkittävä osa kulttuureja Afrikassa, ja siksi myös kuolujen hiv-opetus on tehokkaampaa, kun taustalla on uskonnollinen yhteisö. Alunperin ohjelma suunnattiin kirkolle ja seurakunnille, mutta se on kuitenkin laajentunut paikallisten pyynnöstä.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Asemansa yhteisössä menettäneet tartunnan saaneet ihmiset ovat saaneet uutta rohkeutta ohjelman avulla. He ovatkin usein aktiivisimpia laupiaita samarialaisia. Valomerkin mukaan Malawin 16 miljoonasta ihmisestä 910 000 kantaa hi-virusta. Leviämisen syynä on esimerkiki tiedon puute, puutteellinen terveydenhuolto ja naisten heikko asema. Ohjelma on kuitenkin tehonnut, koska Malawin Pipliaseuran hiv-ohjelman koordinaattori Patrick Gondwe kertoi Valomerkille, ettei hiv ole enää tabu kyseisessä maassa.