Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Laura Siltala nauttii spontaaneista ihmisten kohtaamisista hyvän kahvin ääressä

 

Laura Siltala on oppinut kunnioittamaan kaikenlaisia näkemyksiä ja periaatteita ilman, että toinen on lähtökohtaisesti käännytysobjekti. Kuva: Jari Hakola.

Laura Siltala ei keitä kahvia kotona, mutta nauttii lattea mielellään kahvilassa varsinkin, kun juttuseurana on joku kiinnostava ihminen. Hän jaksaa aina uudelleen innostua ihmisten elämäntarinoista.

Yrittäjä Laura Siltala valmistaa kotioloissa itselleen mieluiten teetä. Seuraa hänelle kotikonttorilla pitää useimmiten mustavalkoinen kollikissa. Lattekahvinsa hän sen sijaan nauttii jossakin inspiroivassa kahvilassa seuranaan ystävä tai joku muu kiinnostava henkilö. Kahvilaympäristössä ihmisten on helppo rentoutua, kun arkiasiat eivät pyöri mielessä.

– Kohtaamisista syntyi äskettäin kirja Kuppi kahvia, tilkka toivoa. Siinä yhdeksäntoista suomalaista kertoo suhteestaan kahviin. He jakavat kupposen ääressä myös elämäntarinaansa, esikoiskirjailija kertoo.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Ilta Lauran kanssa -talk shown emäntänä ympäri Suomea vuosien mittaan tutuksi tullut Laura on koulutukseltaan opettaja ja ratkaisukeskeinen työyhteisövalmentaja, mutta tekee silloin tällöin myös toimittajan ja juontajan keikkaa. Hän valmistui työyhteisövalmentajaksi vajaa vuosi sitten. Koronan takia töitä ei ole ollut täydellä teholla.

– Aikamedian kanssa aikaisemmin suunniteltu kahvikirjakin tuntui jäävän haaveeksi, kun haastatteluiden tekeminen oli rajoitusten takia vaikeaa.

Laura koki kustannustoimittajan ammatillisen kannustuksen ja ohjauksen kirjoitusprosessissaan erittäin tärkeäksi. Moni innostuu kirjoittamaan kirjaa, mutta ohjauksen puuttuessa prosessi saattaa lähteä jo alkumetreillä menemään vinoon, eikä sitä ole helppoa jälkikäteen oikoa.

Lattea, murukahvia ja espressoa

Laura haastatteli kirjaa varten useita tunnettuja ja tuntemattomampiakin suomalaisia kahviteeman ympärillä. Heitä ovat muun muassa Arja Koriseva, Toni Wirtanen, Ritva Oksanen, Juha Tapio, Aira Samulin, Marzi Nyman, Sanna Ukkola ja Nina Åström.

Eräs koskettavimmista on keuruulaisen Kirsti Pesosen kertomus siitä, miten hän lakkasi pelkäämästä kuolemaa. Pelko hälveni, kun hän joutui seuraamaan tyttärensä vakavan sairauden etenemistä ja lopulta menehtymistä. Toivoa surun keskellä on kuitenkin luonut usko Jumalaan ja iankaikkisuuteen.

Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen ovat perustarpeita.

– Kokemukseni on, että Jumala on luonut meidät ihmiset yhteyteen toistemme kanssa. Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen ovat perustarpeita, Laura Siltala tiivistää.

Tarinoiden läpi tuoksuu aromikas kahvi, milloin lattena, murukahvina, arabikahvina, espressona, cappuccinona, suodattimen tai kahvikoneen valmistamana tai ihan vain vanhanaikaisena pannukahvina, nautittuna posliinikupista, mukista tai tassilta.

Kurkistus toiseen maailmaan

Laura Siltala on haastatellut talk showssaan, toimittajana ja nyt kirjailijana lukemattoman määrän mielenkiintoisia ihmisiä. Useimpien elämässä toivoa on luonut yhteys Jumalaan. ”Toivo on ankkuri esiripun tuolla puolen”, sanoo Markus Bäckroos tuoreessa kahvikirjassa. Toivon läsnäolosta kertoo myös Sami Asp: ”Kun omat keinot loppuvat, Jumalan vaihtoehdot vasta alkavat.”

Laura tunnistaa nauttivansa haastattelemisesta ja olevansa loputtoman kiinnostunut ihmisistä. Useimpien elämään kuuluu kokemuksia menestyksestä, epäonnistumisista, luopumisesta, iloista, suruista, uusista aluista sekä armosta. Jokaisen haastattelun kautta hän saa ikään kuin peilata omaakin elämäänsä.

– Pääsen heidän avullaan aivan kuin kurkistamaan johonkin uuteen maailmaan. Riemastun aina löytäessäni toisten tarinoista yhtymäkohtia omaan elämääni tai ajatusmaailmaani. Haastatteleminen on kuin aarteen etsintää.

Peloton kohtaaminen avaa sydämet

Laura on oppinut kunnioittamaan kaikenlaisia näkemyksiä ja periaatteita ilman, että toinen on lähtökohtaisesti käännytysobjekti. Se avaa sydämiä ja mahdollistaa aitoja ihmissuhteita. Hän rohkaisee kristittyjä pelotta kohtaamaan erilaisuutta levosta käsin niin, että ihmiset kokevat tulevansa ihmisenä hyväksytyiksi, vaikka mielipiteet poikkeaisivat toisistaan paljonkin.

– Minulla oli alusta asti talk show -iltoja suunnitellessani kolmen ärrän periaate: rukous, rohkeus ja rakkaus. Olen kaikessa työssäni halunnut mahdollistaa erilaisten maailmakuvien kohtaamisen rakentavan dialogin merkeissä.

Talk show -emännyys sekä toimittajan ja työyhteisövalmentajan työ vaatii jatkuvasti paneutumista toisiin ihmisiin. Kiireistä yrittäjäelämää viettävä jyväskyläläinen kahden kouluikäisen lapsen äiti toivoo, että saisi joskus aikaa kirjoittaa kirja siitä, mitä hän itse on kokenut ja mitä todella ajattelee. Hän pohtii, miten esimerkiksi monet muutot paikkakunnilta toiselle Lapin ja Turun välillä ovat sävyttäneet hänen identiteettiään.

– Jumalalla on meille jokaiselle oma kutsumuksemme, jossa saamme käyttää lahjojamme. Saamme olla sekä antajan että vastaanottajan roolissa. Jumala on kutsunut minua viemään evankeliumia eteenpäin minulle sopivilla tavoilla. Teen sitä rukouksen, rohkeuden ja rakkauden siivittämänä, Laura summaa.