”Lapsena näin ihmisestä sen kaikkein julmimman. Myöhemmin olen saanut nähdä ihmisestä myös sen kaikkein sydämellisimmän.”
Kangasniemi, vuoden 1935 alkupäivinä: Käsi oman äidin kädessä Leevi Laitinen lähti alle nelivuotiaana lapsuuskodistaan. Ei voinut pieni poika aavistaa, että paluuta ei sinne enää ollut. Taakse jäivät myös normaali lapsuus leikkeineen ja kavereineen. Tilalle astuivat ankara kuri ja askeettinen elämänmalli. Lähes kaikki mahdollinen oli syntiä mukaan lukien sukulaissuhteet. Niihin piti tehdä selvä pesäero.
– Kartanolaisuuden ydinsanomaan kuului oppi pikaisesta maailmanlopusta. Helvetin tulella ei uhkailtu pelkästään ulkopuolisia vaan myös liikkeen omaa jäsenistöä.
Lahkon keulahahmon Alma Kartanon johtajuus oli kiistatonta. Jopa mukana olleet miehet taipuvat hänen tahtoonsa. Kartanon lähimpänä työparina vaikutti horrossaarnaaja Matilda Reunanen, jolle unessa paljastettiin toisten salaisiakin syntejä. Selkäsauna oli seurauksena, tunnusti niitä tai ei. Olemattomista tehtiin olevaisia.
– Henkinen ja ruumiillinen kuritus saivat niin julmia muotoja, että lapsen oli sitä mahdotonta ymmärtää. Eihän alle kouluikäisenä voinut edes tietää, mitä esimerkiksi huoruus tarkoittaa, Laitinen muistelee.
– Tänä päivänä sellainen lasten kohtelu johtaisi ankariin rangaistuksiin.
Lapsisaarnaaja
Lahkon tavoite oli koulia lapsista viestinsä julistajia. Ajateltiin, että jos pieni — viattomuuden elämänvaiheessa oleva — lapsi julistaa tuimaa sanomaa, niin sillä on tavallista voimallisempi vaikutus kuulijoihin. Tätä varten ”Alman koulussa” mukana olevia lapsia opetettiin saarnaamaan. Sen lisäksi heidän tuli päivittäin omistautua Raamatun lukemiselle ja usein tuntien mittaisiin rukouskokouksiin.
Vaikka kaikki Laitisen perheen seitsemän lasta joutuivat kartanolaisuuden pauloihin, osoittautui Leevi erityisen käyttökelpoiseksi. Ensimmäisen julkisen saarnansa hän pitikin jo nelivuotiaana.
– Minut nostettiin ison tuvan pöydälle seisomaan, että kaikki näkisivät. Tilanne oli lapselle hyvin pelottava, joten lahkon suosima itkunsekainen saarnanuotti tuli kuin itsestään. Silti lapsen saama palaute saarnasta ei ollut juuri koskaan myönteistä.
– Milloin en itkenyt tarpeeksi tai huutanut kyllin kovaa, Leevi Laitinen summaa tehtäväänsä lapsisaarnaajana.
Piiskaamista paljaalle pepulle hän muistaa saaneensa vielä 18-vuotiaana.
Jo alle kymmenikäisinä lapset joutuivat raskaisiin maa- ja karjanhoitotöihin. Tiiviistä hartauselämästä ei kuitenkaan tingitty. Tilanne johti usein siihen, että lapset nukahtelivat kesken iltaisten ja aamuöisten rukouskokousten. Se puolestaan merkitsi lisäkuritusta muun muassa pakkopaastoina.
Kun lasten voimat ja oma ymmärrys karttuivat, yhä useamman mieleen nousi kysymys: kun ei sitä saarnattua maailmanloppua näytä tulevan, niin eikö tästä pakkopaidasta pääse koskaan vapaaksi?
Vapauteen
Silloin tällöin väkeä olikin irrottautunut kartanolaisuuden otteesta. Kun hänen veljensä ja pari ikätoveria karkasivat, kypsyi Leevin ja hänen Saara-siskonsa mielessä päätös: me teemme samoin.
– Suunnittelimme pakomme hyvin huolellisesti, sillä emme halunneet missään tapauksessa joutua kiinniotetuiksi.
Laitinen kuvailee tarkasti valmisteluita:
– Muun muassa päästin muiden pyöristä renkaat tyhjiksi ja piilotin pumput. Näin meidän peräämme ei päästäisi aivan nopeasti.
Suuri päivä koitti 2. syyskuuta 1949. Muistijälki siitä on säilynyt vahvana.
– Ani varhain hiivimme ulos ja suoraan pyörän selkään. Ajoimme rivakasti 21 kilometriä Multialta Keuruulle. Saara oli saanut aiemmin äidiltä hieman rahaa. Sen turvin hankimme liput Haapamäen risteysasemalle. Siellä jälkemme varmasti hävisivät.
Muuttokuorma uuteen elämään käsitti vähäiset vaihtovaatteet sekä äidin ompeleman pyyheliinan. Se on yhä ainoa Leevi Laitisen lapsuudenkodistaan saama esine.