Raamatun mukaan tärkein varjelemisen kohde on ihmisen sydän. Kovasydämisyys rikkoo ihmissuhteita, tuhoaa luottamusta ja sosiaalista pääomaa. Myös kristittyjen on syytä kiinnittää huomiota vaikuttimiinsa, kirjoittaa Leevi Launonen.
Elämme turvattomassa maailmassa, jossa monet ulkoiset uhkatekijät pakottavat ihmisiä suojautumaan ja varjelemaan itselleen tärkeitä asioita. Tämä näkyy niin tavallisten kansalaisten arkielämässä kuin valtioiden ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Myös Suomi on panostanut viime vuosina erityisen paljon ulkoisen turvallisuuden lisäämiseen.
Vaikka yhteiskunnan tavoitteena on yleensä rauhaisa yhteiselämä, kärjistyneet etu- ja arvoristiriidat johtavat helposti jyrkkiin vastakkainasetteluihin väestöryhmien ja valtioiden välillä. Yhdysvallat, Lähi-itä ja Ukraina ovat tästä ajankohtaisia esimerkkejä.
Huomio sisäiseen uhkaan
Ulkonaisten uhkien sijasta Raamattu kiinnittää enemmän huomiota sisäisiin riskitekijöihin. Suurimmat vaarat tulevat sittenkin läheltä: ihmisen omasta sydämestä. Ne ovat tuhoisia tunnevoimia, jotka rikkovat sisäisen mielenrauhan, ihmissuhteet ja harmonisen yhteiselämän. Lopulta turvattomuus koskettaa koko yhteiskuntaa.
Kun Paavali kuvasi lopun aikojen yhteiskunnallisia vaikeuksia, hän ei nimennyt ensisijaiseksi ongelmien syyksi hallitusten virheellistä politiikkaa, talouden taantumaa tai edes globaalia ilmastonmuutosta vaan yhden perusasian: väärän sydämen tilan. Yhteiselämän suurimpia uhkatekijöitä olivat apostolin mukaan ihmisten itserakkaus, ahneus, pöyhkeys, petollisuus, häikäilemättömyys, väkivaltaisuus, raakuus ja leppymättömyys (2. Tim. 3:1–4). Miten tuttuja ilmiöitä aikamme uutisotsikoista!
Kovasydämisyys rikkoo ihmissuhteita. Se tuhoaa keskinäistä luottamusta ja sosiaalista pääomaa. Henkisen stressin lisäksi sen taloudellinen hinta voi olla uskomattoman suuri. Esimerkiksi Ukrainan sodan on arvioitu maksavan jopa yli 20 miljardia dollaria päivässä, kun laskelmassa otetaan huomioon kaikki kustannuksia aiheuttavat tekijät. Eikä ihmisten inhimillistä kärsimystä, kuten kotien tuhoutumista, pysyvää vammautumista tai läheisen ihmisen kuolemaa voi rahalla edes korvata.
Ja perimmäisenä syynä tälle kaikelle on kova ja pahantahtoinen sydän.
Sydämen tila ratkaisee
Raamattu korostaa sydämen varjelemista ihmissuhteiden ja viime kädessä myös yhteiskunnallisen hyvinvoinnin lähtökohtana: ”Ennen muuta varjele sitä, mikä on sydämessäsi – siellä on koko elämäsi lähde” (Sananl. 4:23). Vanha raamatunkäännös ilmaisi saman asian sanoilla ”yli kaiken varottavan varjele sydämesi”. Siis ennen muuta ja yli kaiken sydämen asenne on tärkeä.
Myös kristittyjen on syytä kiinnittää erityistä huomiota sisäisiin vaikuttimiinsa. Esimerkiksi sosiaalisen median kiivaat väittelyt ja aggressiiviset reaktiot herättävät usein kysymään, mitä ajattelemme toisistamme, miten suhtaudumme erilaisiin mielen tunneimpulsseihin ja mihin viime kädessä pyrimme.
Sosiaalisen median kiivaat väittelyt ja aggressiiviset reaktiot herättävät usein kysymään, mitä ajattelemme toisistamme, miten suhtaudumme erilaisiin mielen tunneimpulsseihin ja mihin viime kädessä pyrimme.
Jeesuksen mukaan hyvä ihminen tuo sydämensä hyvyyden varastosta esiin hyvää ja paha ihminen pahaa (Luuk. 6:45). Raamatun kuvaamia yhteiselämää tuhoavia asenteita ovat muun muassa ylimielisyys (Sananl. 18:12), kiihkoilu (Gal. 5:20), narsistinen itsekeskeisyys ja turhamaisuus (Fil. 2:3), kateus ja kunnian tavoittelu (Gal. 5:26) sekä piittaamattomuus lähimmäisten tarpeista (1. Joh. 3:17).
Vaikka ihmisen sydän on yhteisen hyvinvoinnin suhteen ratkaisevassa asemassa, siihen ei voi vaikuttaa poliittisilla ja hallinnollisilla päätöksillä. Vastaamme sydämen tilasta itse.
Parhaiten lempeän sydämen (1. Piet. 3:4) syntyyn vaikuttavat läheiset tunnesuhteet, hyvä kasvatus ja ennen muuta Jumalan Hengen muuttava työ.
Kirjoitus on julkaistu Parikanniemen Kontti -lehdessä elokuussa 2024. Se pohjautuu opetuspuheeseen, jonka kirjoittaja piti Saaren kirkon Orpokotijuhlilla 17.8.2024. Leevi Launonen on kasvatustieteen tohtori, kirjailija ja Ristin Voiton päätoimittaja emeritus.