Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Leiri on maahanmuuttajalapselle kesän elämys

 

Bwe Say viihtyi Lappohjan Sjömansrossa pidetyllä kesäleirillä. (Kuva:Eero Ketola)

Kesäleiri on monille lapsille kesän ehdoton kohokohta. Vielä enemmän leirit merkitsevät maahanmuuttajalapsille.

Maahanmuuttajalasten aitoa kotouttamista ovat leirit. Leirielämän tiiviissä sykkeessä lapsi oppii nopeasti leirin tavoille. Uudet ystävät ovat auttamassa ja neuvomassa.

Peleissä ja leikeissä oppii aina uutta ja täpötäydessä saunassa perisuomalainen kulttuuri sekoittuu iloiseen nauruun.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Salon helluntaiseurakunnan leireillä on kohta parikymmentä vuotta ollut venäjänkielisiä lapsia. Useat ovat tulleet Suomeen hyvin nuorina. He ovat oppineet nopeasti kielen ja kommunikaatio sujuu hyvin. Myös Virosta saapuneet lapset oppivat uuden kielen varsin nopeasti. Usein käy niin, että lapsi tulkkaa vanhemmilleen suomea heidän äidinkielelleen.

Bwe Sayn ensimmäinen leiri

Useilla seurakunnilla on hyviä kokemuksia lasten leireistä joissa on mukana lapsia monista kansallisuuksista. Pelkästään maahanmuuttajille suunnitelluilla leireillä on oma tärkeä paikkansa.

Yhteisleireillä on kuitenkin paljon ulottuvuuksia joista on apua jokapäiväisessä elämässä ja koulunkäynnissä. Leireillä viihdytään, opitaan ja iloitaan.

Myanmarista Suomeen vanhempiensa kanssa saapunut Bwe Say on ensimmäistä kertaa kesäleirillä.
– Mukavinta on vapaa-aika ja se, että olen saanut paljon uusia ystäviä. Paras uusi ystäväni on Aada. Saunassa on mukava olla. Olen käynyt monta kertaa uimassa meressä, yhdeksänvuotias Bwe sanoo.

Bwe on ahkera kerhotyttö. Hän käy Hangossa Pitkiskerhoa, jossa on paljon Myanmarista tulleita karenilapsia. Hangon helluntaiseurakunnan pastori Kalle Puukki kertoo, että karenilasten pyhäkouluakin pitää nykyisin Myanmarista tullut kristitty opettaja.

Kuin kala vedessä

Myanmarista on viime vuosina saapunut Suomeen runsaat 1300 karenia.

Kälviän helluntaiseurakunnan pastori Voitto Marjeta iloitsee siitä, että seurakunnat, joiden lähellä on pakolaiskeskuksia, ovat jo vuosia pyytäneet maahanmuuttajalapsia kesäleirille.
– Lapset sopeutuvat nopeasti ja suomalaistuvat. Usein lapset ovat enemmän sisällä uuden kotimaansa asioissa kuin vanhempansa.

– Leireillä maahanmuuttajalapset ovat kuin kala vedessä. Heistä pitävät kaikki. Vierailuilloissa olisi mielestäni hyvä huomioida leirillä olevien maahanmuuttajalasten vanhemmat. Heille esimerkiksi leirin iltatilaisuudet saattavat olla vaikeasti ymmärrettäviä, Marjeta arvioi.
– Pienellä huomaavaisuudella ja taustojen kertomisella asiat kuitenkin selviävät.