Joka toinen minuutti diagnosoidaan jollakin ihmisellä lepra. Maailman leprapäivää vietetään tammikuun viimeisenä sunnuntaina.
Lepraa oli koko maailmassa vuonna 1999 yli 700 000 tapausta. Vuonna 2022 tapauksia oli enää 174 000, tosin yli 120 maassa. Lepran aiheuttaman pysyvän vamman kanssa elää 2–3 miljoonaa ihmistä.
Maailman leprapäivän tarkoituksena on levittää tietoa leprasta ja kertoa, että lepraa esiintyy edelleen. Sitä ei vielä ole voitettu. Samalla levitetään tietoa myös siitä, että lepra on hoidettavissa. Tärkein tavoite on kuitenkin vähentää lepraan sairastuneiden syrjintää.
Vaimoni ja minä lähdimme Vapaakirkon lähettäminä Nepaliin töihin International Nepal Fellowship (INF) -järjestön leprasairaalaan vuonna 1993. Muutamaa vuotta aiemmin oli lepran hoidossa tapahtunut suuri edistysaskel. Monilääkehoito (MDT) oli otettu käyttöön Maailman terveysjärjestön (WHO) suosituksesta eripuolilla maailma vähän kerrassaan vuoden 1982 jälkeen.
Ennen tätä lepran hoitona oli diaminodifenyylisulfoni eli dapsoni. Sitä piti käyttää loppuelämän ajan. Monilääkehoidon myötä lääkehoito muuttui määrämittaiseksi. Sen päätyttyä sairastunut oli infektion kannalta terve.
Monilääkehoidon myötä hoidossa olevien lepratapausten määrä alkoi nopeasti laskea. Nepalissa lepratapausten määrä laski vuoden 1960 arvioidusta 100 000 tapauksesta 2373 tapaukseen vuonna 2022.