Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Lievitystä pappispulaan

 

Belay Guta on kouluttautunut teologian tohtoriksi Yhdysvalloissa. KUVA: MATTI KORHONEN

Etiopian luterilaisella Mekane Yesus -kirkolla on 3 000 pastoria, yli 9 000 seurakuntaa ja kunnianhimoinen tavoite: viisinkertaistaa pastorien määrä viidessä vuodessa.

– Mekane Yesus -kirkolla on strategiasuunnitelma, jonka mukaan pyrimme kouluttamaan viidessä vuodessa 12 000 pastoria, 200 teologian maisteria ja 30 tohtoria, kertoo Mekane Yesus -seminaarin rehtori Belay Guta.

Addis Abebassa sijaitseva Mekane Yesus -seminaari ei ole ainut pappiskoulutusta antava laitos, vaan kirkolla on seitsemän muuta seminaaria maakunnissa. Pappisvihkimykseen kirkko edellyttää kandidaatin tutkintoa, mutta myös kaksivuotisen diploma-tason suorittaneita teologeja on vihitty papeiksi. Kirkko kasvaa kovaa vauhtia: kymmenessä vuodessa sen jäsenmäärä on kasvanut neljästä miljoonasta kuuteen miljoonaan.

Silti tavoite on hyvin kunniahimoinen. Monet haaveilevat pastorin työstä, mutta opintojen aloittaminen ei ole useimmille etiopialaisille mahdollista ilman ulkomailta saatua apurahaa. Tällä hetkellä amerikkalainen Missouri Synod -kirkko maksaa 30 maisteriohjelmassa opiskelevan kulut, ja apurahoja ovat myöntäneet myös suomalaiset lähetysjärjestöt.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Hengellistä ja maallista valtakuntaa varten

Mekane Yesus -seminaarissa on teologisen koulutuksen lisäksi mahdollista suorittaa tutkinto myös johtajuudesta (Management and Leadership College) ja musiikista (School of Jazz Music). Kirkko korostaa ihmisen kokonaisvaltaista kohtaamista. Ihminen on ruumis, sielu ja henki, ja kirkon tehtävä on vastata kaikkiin tarpeisiin. Tätä tavoitetta myös seminaari palvelee.

– Johtajuuskoulutus vastaa ruumiin, musiikkikoulutus sielun ja teologiakoulutus hengen tarpeisiin, seminaarin rehtori Belay Guta sanoo.

Johtajuuskoulutuksesta valmistuvat tähtäävät työelämässä valtion virkoihin, kansalaisjärjestöjen palvelukseen, politiikkaan ja yrityselämään. Jotkut työllistyvät myös Mekane Yesus -kirkkoon kirjanpitäjiksi, taloushallintoon tai projektijohtajiksi kehitysyhteistyöprojekteihin.

Johtajuuskoulutus on Etiopian opetusministeriön hyväksymä koulutus.

– Johtajuuskoulun opetus perustuu valtion periaatteisiin. Niiden mukaan koulutus ei voi olla uskonnollista tai hengellistä. Käytännön opetukseen kuitenkin vaikuttavat arvot, jotka perustuvat kristilliseen uskoon. Identiteettimme on luterilainen, kertoo johtajuuskoulun dekaani Melkamu Dunfa.

– Opiskelijamme osallistuvat kiinnostuksensa mukaan seminaarin aamuhartauksiin, opiskelijoiden rukousryhmiin, kuoroihin ja erilaisiin palveluryhmiin. ”Herran pelko on viisauden alku”, on arvomme. Ne, jotka tulevat tänne opiskelemaan, tietävät tämän ja hyväksyvät sen, Melkamu sanoo.

Kansanlähetyksen lähetit Tuula ja Esko Siljanen ovat aloittaneet tänä syksynä seminaarissa opettajina. Heidän työstään ja tunnelmistaan voi lukea tällä viikolla ilmestyvästä Uudesta Tiestä (47/2013).

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie