Sosialidemokraattisen puolueen presidenttiehdokas Paavo Lipponen kertoo Radio Deille, että hänestä kristilliset arvot ovat kansakunnalle tärkeitä. Avioliittolain muuttamisesta yksipuolisesti jyräämällä hän ei pidä. Kreikan pääministeriä George Papandreouta hän jopa sympatiseeraa.
Paavo Lipponen näkee myönteisenä maailman ja Euroopan talouskaaoksen keskellä sentään sen, että euron kriisi on pakottanut EMU-maita sitouttamaan mukaan parlamenttejaan Eurooppaa koskevissa päätöksissään. Kreikassa, jossa hallituksen valta on veitsen terällä, näin ei hänen mukaansa kuitenkaan tapahdu, kiitos piittaamattoman opposition.
– Kreikassa on ilmeisesti nyt se tilanne, että parlamentti ei riitä. Oppositio on täysin vastuuton. Toisin kuin Portugalissa tai Irlannissa (aiemmin), oppositio ei halua mukaan näihin ratkaisuihin, presidenttiehdokas suomii.
Maailma otti keskiviikkona tyrmistyneenä vastaan Kreikan hallituksen päätökseen alistaa EMU-maiden myöntämän apupaketin vastaanottamisen kansanäänestykselle, joka toteutettaisiin vasta noin kuukauden kuluttua. Vaikka tuo äänestys on uusimpien tietojen valossa vaakalaudalla, Lipponen antaa yllättävää tukea pääministeri Papandreoulle ja hänen toiminnalleen.
– Meidän näkökulmasta näyttää, että se (kansanäänestys) on uhkapeliä, ja tilanne onkin erittäin kriittinen. Toisaalta uskon, että Papandreou on tosissaan. Tunnen hänet. Hän on hyvä ystäväni ja tiedän, että hän on hyvä mies, mutta kyllä hän on kovilla sekä omiensa että opposition edessä. En lähtisi tuomitsemaan hänen vetoaan, hän sanoo.
Mooses ja kristillinen sanoma
Eduskunnan puhemies, Lipposen puoluetoveri Eero Heinäluoma linjasi Radio Dein haastattelussa lokakuun puolivälissä, että kristillisten arvojen äärelle pysähtyminen tekee kansalle monessakin mielessä hyvää. Kaksinkertainen pääministeri ja pitkäaikainen puoluejohtaja kommentoi tätä vakavasti, mutta virnistäen.
– Hyvä jos muutkin kuin minä ovat tätä mieltä. Nyt olemme vaikeassa tilanteessa ja henkisillä ja kristillisillä arvoilla on enemmän kysyntää, jos näin voi sanoa. Näin sen pitäisikin olla, koska kysymys ei ole vain siitä, että lasketaan euroja, vaan siitä, että mikä on tämän yhteiskunnan tila ja laatu ja millaiset ovat ihmisten väliset suhteet, Lipponen pohtii.
Lipponen erosi opiskeluaikoinaan kirkosta osana laajempaa yhteiskunnallista liikehdintää, mutta liittyi myöhemmin takaisin. Hän näkee kristillisellä sanomalla paitsi hyvinvointia edistävän myös yhteiskuntaa kokoavan vaikutuksen.
– Luterilainen kirkko – ja varmasti kirkkokunnat laajemminkin – ovat toimineet sosiaalisena omanatuntona. Sitä on tarvittu ja sellainen rooli kirkolle kuulukin aivan kristillisen uskon pohjalta. Sen sanoman ympärille voi hyvin sitten koota kansakuntaa, vaikkei (kaikki) kirkkoon kuuluisikaan. Voi sanoa, että Jeesuksen vuorisaarna on tällainen yleisinhimillinen moraalin perusta, peruskallio.
Avioliittolakia ei saa jyrätä
Eduskunnassa yritetään kerätä kokoon sataa nimeä lakialoitteeseen, jolla pyritään muuttamaan avioliittolaki sukupuolineutraaliksi. Aggressiivinen ja yksipuolinen – hallituksen ulkopuolinen – toimintatapa ei miellytä presidenttiehdokasta. Hänellä on ehdotus siitä, kuinka asiassa tulisi menetellä.
– Avioliittolakia on aina uudistettu komiteoiden kautta. Olen sitä mieltä, että näin sen tulisi nytkin mennä, eikä niin että jyrätään enemmistöllä. Jos asiasta ei pystytä hallituksessa sopimaan, niin pannaan sitten mieluummin pystyyn asiantuntijakomitea. Kyllä tässä vielä järki voittaa.
Kirkkopurren keikuttaminen
Kirkossa puhaltavan teologis-moraalisen ristivedon tuoksinassa yritetään päästää napakasti ilmoja ulos herätysliikkeiltä ja lähetysjärjestöiltä. Lipponen peräänkuuluttaa kaiken keskelle molempien ajattelutapojen suvaitsemista.
– Minusta suvaitsevaisuutta tarvitaan puolin ja toisin. Silloin kun on kyse yhteiskunnan perusinstituutioista, kuten avioliitosta, pitäisi keskustella laajalla pohjalla ja selvittää asioita eikä jyrätä. Näissä asioissa meillä on noudatettu hyvin harkittua käytäntöä eikä olla menty ratkaisuihin suin päin.
Luther-säätiö on kirkon herätysliikkeistä oma lukunsa, muita voimakkaampaa kirkollista separatismia. Säätiön toiminta ei saa Mooseksen siunausta.
– On selvää, että kirkon sisällä ei voi olla montaa kirkkoa, vaan on yksi kirkko.
Paavo Lipposen vaalitentti kuullaan Radio Deissä torstaina 10.11. klo 9-10. Uusinta klo 13-14 ja yöllä klo 01.02.