Hyvät: Abraham Stilleristä kirjan kirjoittanut Rony Smolar: ”Hän halusi antaa muille enemmän kuin oli itse saanut” Yleinen: Pappi Pauli Selkee: ”Kirkon tulisi pysyä Raamatun opetuksissa”

Lisää lämpöä liittoon! – Onko puolisoiden välille kasvanutta jäävuorta mahdollista sulattaa? 

 
mies ja nainen halaavat

Avioliitossa yhteys voi katketa, jos ei tule nähdyksi, ei ole toiselle tärkeä eikä saa kaipaamaansa tukea. Silti lämmön voi löytää uudestaan. (Shutterstock)

Anteeksiantamus on kristinuskon avainsanoma. Siksi myös kristillisen avioliiton tulisi perustua anteeksiantamukseen.

  1. Tartu tahtoon

Ensimmäinen askel jäävuoren yli on luja tahto. Avioliitto perustuu tahtoon, ei tunteeseen. Vuorikiipeilijääkin alkaa matkan edetessä väsyttää, kaduttaa ja pelottaa. Niissä hetkissä hän pitää tiukasti mielessään, miksi on lähtenyt matkaan, valmistautunut, pakannut ja suunnitellut reitin. 

Kuten vuorikiipeilyyn, intiimiin ihmissuhteeseenkin sisältyy riskejä, rankkoja olosuhteita ja oman itsensä ylittämistä. Mutta kuvittele sitä tunnetta, kun viimeinkin seisot huipulla! Silloin eteesi avautuu näköala, joka salpaa hengen. Osaat arvostaa näkymiä sitä enemmän, mitä kovempi nousu takanasi on. Avioliitto on lajeista vaativin, mutta se myös antaa kaikkein eniten. 

 

  1. Tarkkaile tutkaa

Kun tunnistat avioliittoosi ilmestyneen jäävuoren tutkassa, osaat paremmin tehdä väistöliikkeitä ja ohjata laivaa turvallisemmille vesille. Jos tunnistat, mistä kylmyys hohkaa, osaat paremmin etsiä lämmikkeitä. 

Johtuuko kylmyys välillänne kankeasta kielestä? Toisiko hyvä sana, kiittävä kannustus ja positiivinen palaute lämpöä suhteeseenne? Onko kyse kosketuksen puutteesta, erilaisista tavoitteista tai ajankäytön ongelmista? Jo tunnistaminen antaa toivoa, koska sen avulla on mahdollista päästä käsiksi muutoksiin. 

 

  1. Pyri sovintoon

Pettymys kaikkein läheisimmässä ihmissuhteessa voi olla vaikeampaa kuin mikään muu epäonnistuminen. Silti elämän kipeimmistäkin kokemuksista voi lopulta kasvaa suuri siunaus. 

Anteeksiantamus on kristinuskon avainsanoma. Siksi myös kristillisen avioliiton tulisi perustua anteeksiantamukseen. Raamatun mukaan meidän on annettava anteeksi, ei vain seitsemän, vaan seitsemänkymmentä kertaa seitsemän. Loputtomasti. Jeesuksen sanoissa ei ollut porsaanreikiä: ”Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi. Mutta jos te ette anna anteeksi toisille, ei Isännekään anna anteeksi teidän rikkomuksianne” (Matt. 6:14–15). Anteeksiantamuksen ilmapiiri on Pyhän Hengen vaikutusta, eikä se voi olla tuomatta ihmeellistä uutta lämpöä puolisoiden välille. 

 

  1. Tee toistoja

Kokonainen jäävuori ei ilmesty tyhjästä. Sen sulattaminenkaan ei tapahdu hetkessä. Neljäs askel on vaivalloinen, koska se tarkoittaa valintaa toisensa jälkeen. Päivittäin ja vuodesta toiseen. Rasittavan jatkuvasti. Mutta valinnasta kasvaa vähitellen tapa, tavasta tottumus ja tottumuksesta toimintamalli. 

Raamattu antaa hyvin konkreettisia toimintamalleja ihmissuhteisiin ja avioliittoon. Miehet, rakastakaa vaimoanne, kuten Kristuskin rakasti seurakuntaa. Vaimot, kunnioittakaa miestänne. Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Valinta kerrallaan. 

 

  1. Keskity iloon

Niin kuin jäätyneeseen tiehen muodostuu helposti urat, myös ajatusmallit voivat urautua. Sanat vaikuttavat tunteisiin. Tunteet puolestaan vaikuttavat käyttäytymiseen ja sen myötä päätöksentekoon. Sanoilla on siis sekä välittömiä että pitkäkestoisia vaikutuksia. Tunteet syttyvät salamannopeasti, ja kielteiset sanat synnyttävät kielteisen tunteen. Aivomme ovat erityisherkät kielteisille sanoille ja tapahtumille. Ivallinen huomautus tai negatiivinen kommentti vaivaa pitkään mieltä. 

On tutkittu, että jokaista kielteistä viestiä korvaamaan ihminen tarvitsisi jopa 15 myönteistä viestiä pysyäkseen tasapainossa. Ei siis ihme, että ihmissuhteissa negatiivisuuden kehä voi nujertaa mielen. Mutta antaa aivotutkimus toivoakin: Onnentunteita voi harjoittaa. Iloon keskittyminen muokkaa hermoratoja herkemmiksi hyvälle ololle. Positiivisessa ilmapiirissä ihminen kehittyy ja kukoistaa. 

 

  1. Siunaa sanoillasi

En ole kuullut kenenkään eronneen siksi, että avioliitossa olisi juteltu, kehuttu, kannustettu, rohkaistu ja keskusteltu liikaa. Sen sijaan monet ovat päätyneet eroon kompastuttuaan kommunikointikynnykseen. Puhumattomuuden muuri on erottanut monia ihania ihmisiä. 

Puolisoiden tärkein tehtävä olisikin saada toisistaan paras esille. Sen voi aloittaa niinkin helposti kuin avaamalla suunsa ja kertomalla puolisolleen, mikä hänessä on hyvää, mitkä ovat hänen vahvat puolensa ja mistä ominaisuuksista olet hänessä ylpeä. Tällaisiin asioihin keskittyminen kasvattaa toistemme itseluottamusta ja vahvistaa samalla rakkaudellista ilmapiiriä avioliitossa – sekä ilon uria aivoissamme. 

Siitä huolimatta monilla on taipumus tehdä juuri päinvastoin, huomata viat ja virheet ennen onnea. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa tapojaan. Hyvät sanat ja teot eivät kulu käytössä. Ne voivat olla suuri läheisyyden ja lämmön lähde avioliitossa. 

 

Kirjoittajalta ovat ilmestyneet avioliittokirjat Rakkaus on väkevämpi – Tositarinozita avioliitosta, aviokriisistä ja avioerosta (Jakonen & Lehtinen, Aikamedia 2017) ja Onko meillä huominen (Aikamedia 2019, äänikirjana 2021).