Loppuunmyyty Glow Festival oli gospelmusiikin ilotulitusta, yhteyttä ja suuria tunteita

 

Glow Festivalin Legendojen osuuden aloitti suomalaisen gospelmusiikin grand old man Jaakko Löytty. Hänen viimeiseen kappaleeseensa Toinen toisiamme siunaten yhtyivät myös Jukka Leppilampi ja Ida Elina. Esitys kiteytti hyvin tapahtuman yhteisöllisen olemuksen. Kuva: Markus Perko

Maamme suurin kristillisen pop-rockin tapahtuma Glow Festival toi viikonloppuna yli 9000 kävijää loppuunmyydylle Nokia Arenalle. Festivaalilla esiintyivät yhdysvaltalainen Petra sekä iso kattaus kotimaisia artisteja.

Gospelin suurtapahtuma Glow Festival onnistui yli odotusten. Nokia Arenalla Tampereella juhlittiin lauantaina kello 15 alkaen lähes puoleen yöhön saakka.

Ohjelmatoimisto Kristallin tuottama konserttisarja oli ison kunnianosoitus suomalaisten gospelmusiikkia kohtaan. Musiikkia kuultiin eri vuosikymmeniltä. Tapahtuma koostui useista konserteista, joista ensimmäinen oli lämmittelyä, Warm Up -konsertti, sen jälkeen esiintyivät legendat, sitten jaettiin tunnustuspalkinnot Glow Gospel Awardsit ansioituneille gospelin tekijöille. Illan toiseksi viimeinen setti oli bändien ilotulitusta ja illan kruunasi Yhdysvalloista saapunut gospelin legendan Petran konsertti.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Tampereen pormestari Kalervo Kummola toi Tampereen kaupungin terveiset tapahtumaan. Hän kertoi kerran maininneensa muusikko Lasse Heikkilälle, joka on myös Tampereen kaupunginvaltuutettu, että Tampereen Nokia Arenalle pitäisi saada iso gospeltapahtuma. Heikkilä oli kertonut tuntevansa henkilön, joka pystyisi tapahtuman tuottamaan. Kummola oli ottanut yhteyttä tuohon henkilöön, ohjelmatoimisto Kristallin toimitusjohtaja Johanna Vautoon. Tapaaminen järjestyi ja Glow Festival -tapahtuman itu sai alkunsa.

Kummola kiitteli puheenvuorossaan Vautoa ja totesi tämän otaneen valtavan riskin, sillä Noka Arenan vuokraus ei ole mikään halpa juttu.

– Uskomattoman hienoa musiikkia, nauttikaa illasta, Kummola toivotti puheensa lopuksi.

Legendoja ja nuorempaa sukupolvea

Glow Festival oli 98 prosenttisesti eli käytännössä loppuunmyyty. Yli 9000 henkilön yleisö eli vahvasti tapahtumassa mukana. Käytännön järjestelyt sujuivat mutkitta ja aikataulut pitivät. Tapahtuman juontaja Pekka Laukkarinen oli mies paikallaan, ja luotsasi tapahtumaa varmalla ja iloisella otteella.

Vaikka festivaalin ensimmäinen osio oli nimetty lämmittelyksi (Warm up), se tarjosi monipuolisen kattauksen laatugospelia. Osiossa esiintyivät muun muassa Immanuel kappaleellaan El Shaddai, joka oli myös yksi ehdokkaista vuoden biisiksi. Lisäksi kuultiin Maksettuja viuluja ja trubaduurikaksikko Outi ja Lee Mülleria, jotka toivat tapahtumaan persoonallista etnoviritteistä gospelia. Lämmittelykonsertissa esiintyi myös comebackina uransa jo lopettanut HB-yhtye. Osion lopuksi esiintyivät vielä Eve ja Ossi, jotka lauloivat osuutensa lopuksi tuoreen hitin Sielläkin. Kappale valittiin myöhemmin illalla vuoden biisiksi ja Ossi Mäki-Reini vuoden musiikintekijäksi.

Kuva: Ville Huuri

Legendojen osuuden aloitti suomalaisen gospelmusiikin grand old man Jaakko Löytty, jonka kappaleissa yleisö lauloi täysillä mukana. Viimeiseen kappaleeseen Toinen toisiamme siunaten yhtyivät myös Jukka Leppilampi ja  Ida Elina. Legendojen konsertissa kuultiin myös suomalaisen gospelmusiikin tervaskantobändejä Profidea ja Gospel Poweria, jotka ovat olleet rokahtavamman gospelmusiikin uranuurtajia Suomessa. Profide on tehnyt musiikkia jo vuodesta 1966. Miehistö on vaihtunut, mutta bändi pysyy. Gospel Power puolestaan aloitti jo 1980-luvulla Lasse Heikkilän johdolla. Laulaja ja lauluntekijä Petri Laaksonen esitti konsertissa kaksi kappaletta: Valo voittaa ja ikivihreisiin lukeutuvan Täällä Pohjantähden alla. Muusikko ja lauluntekijä Tommi Kalenius esitti niin ikään kaksi kappaletta: Me ollaan ja Kun joku on lähellä Jeesusta. Jälkimmäisestä Kalenius sanoi, että vuosia sitten Tarvo Laakso oli sanonut hänelle, että tuo kappale sinun täytyy esittää joka konsertissa. Jippu tulkitsi koskettavasti kappaleen Getsemane. Legendojen konsertti päättyi Pekka Simojoen, Sami Aspin ja Heidi Simeliuksen tulkitsemaan Simojoen kappaleeseen Särkyneiden majatalo.

Historian ensimmäiset tunnustuspalkinnot ansioituneille gospelartisteille ja gospelin hyväksi toimineille jaettiin tapahtuman keskivaiheilla. Glow Gospel Awardsien jakoseremoniat juonsi uutisankkuri Keijo Leppänen. Palkintojen jako osuuden lopussa esiintyi Jepa Lambertin johdollla Sounds of Mercy -kuoro solistinaan Tomas Höglund.

Huipennuksena Petran 50-vuotisjuhlakonsertti

Bändien konsertissa esiintyivät muun muassa Bass’n Helen, The Rain, Tera, The Road, Jukka Leppilampi & friends, Ida Elina, Marzi Nyman ja lopuksi Exit Pekka Simojoen johdolla.

Ilta huipentui Yhdysvalloista saapuneen legendaarisen Petra-yhtyeen konserttiin. Yhtye perustettiin Yhdysvalloissa Indianassa vuonna 1972. Petra on ollut uranuurtajana kristillisen rock-musiikin kentällä. Heidän suosionsa kasvoi suureksi niin Yhdysvalloissa kuin kansainvälisestikin, mistä kertoo lähes 10 miljoonaa myytyä levyä, neljä Grammy-palkintoa ja 10 Dove-palkintoa. Bändi lakkautettiin vuonna 2006. Tänä vuonna Petra on palannut lavoille jälleennäkemiskiertueellaan 50. juhlavuoden kunniaksi.

Kansainvälisyyttä tapahtumaan toi yhdysvaltalainen Petra, joka on uransa aikana julkaissut 24 albumia, myynyt lähes 10 miljoonaa kappaletta ja palkittu 4 Grammy-palkinnolla. Kuva: Ville Huuri

Festivaalijärjestäjä Johanna Vauto iloitsee loppuunmyydystä tapahtumasta.

– Osasin odottaa paljon, mutta tämä oli niin hieno kokemus itsellekin, että hetki menee sulatella, hän toteaa.

– Kymmenet artistit, muusikot, alan ihmiset, yhteistyökumppanit, tutut, ystävät ja läheiset. Kahden vuoden työ sai hienon päätöksen, ja upeaa on saada sanoa, että matka jatkuu.

Glow Festivaali järjestetään tulevaisuudessa vuosittain: vuoden 2025 päivämäärä on perjantai 22. elokuuta.

Glow Festivalin arvoista keskeisin on Vauton mukaan yhteisöllisyys, ja lavalla nähtiin esiintymässä yhdessä jopa kymmeniä vuosia sitten lopettaneiden kokoonpanojen artisteja. ”Festivaalin myötä syntyi myös muutama yhteisjulkaisu, jotka saivat ensiesityksensä Nokia Arenalla.” Elämäntyöpalkinnon jaon yhteydessä Glow Festivalilla puolestaan pidettiin pieni muistohetki jo edesmenneelle Tarvo Laaksolle.

Glow Gospel Awards Elämäntyöpalkinnon saaja: Tarvo Laakso (1955-2023). Kuvassa vasemmalla palkinnon jakaja Sana-lehden Ilkka Enkenberg ja oikealla palkinnon vastaanottaja Severi Laakso. Kuva @andrewasse