Luennointi avioliittotapahtumassa jännittää ja palkitsee, tietävät ensimmäisen luentonsa pitäneet Anu ja Vesa Hartikainen.
Ruskolla asuvat Vesa, 39 ja Anu, 43, Hartikainen bongasivat toistakymmentä vuotta sitten Turun Sanomista mainoksen seurusteleville ja kihlapareille suunnatusta parisuhdeillasta.
– Ilmoittauduimme mukaan ja innostuimme Merja ja Lassi Laamasen luennoista niin, että halusimme lähteä heti ensimmäisenä avioliittokesänä leirille, Vesa kertoo.
– Yritimme jopa vihjailla häävieraille, että haluaisimme leirin lahjaksi, Anu vitsailee.
Viikko häämatkan jälkeen pari suuntasikin Pieksämäelle, umpirakastuneina. Ongelma tuntui aluksi olevan se, ettei ollut sen kummempaa ongelmaa.
– Elimme symbioosissa. Kyllä sieltä alta sitten paljastui kaikenlaista korjattavaa. Toisaalta olemme voineet välttää pahimmat karikot, kun olemme olleet avioliiton alusta asti mukana toiminnassa, Anu ymmärtää.
Aikaraja toimii
Tärkeimmät opit pari toteaa saaneensa muun muassa kommunikaatiosta. Arjen törmäyskursseihin he ovat laatineet oman mykkäkoulusääntönsä. Siinä missä Anu suuttuu ja leppyy, Vesa tulee perässä ja mököttää.
– Olen sortunut siihen, että olen itsekin ryhtynyt puhumattomaksi jos kerran toinenkaan ei avaudu. Se ei tietenkään ole kovin rakentava tapa toimia, Anu myöntää.
Mykkäkoulusäännön ydin on, että mieltä painavaa asiaa saa märehtiä omissa oloissaan puolisen tuntia ja sitten aiheesta on avauduttava kumppanille. Usein riittää lyhyempikin aika.
– Näin emme esimerkiksi kuluta koko lauantaipäivää mököttämiseen vaan voimme tehdä jotain hauskempaa, Vesa valottaa.
Pariluento on tapahtuman pihvi
Mykkäkoulusäännön ja monia muita esimerkkejä Hartikaiset jakoivat ensimmäisellä, tunteita, niiden tunnistamista ja niistä kertomista käsittelevällä luennollaan, jonka he pitivät kesäkuussa Aviopolis-tapahtumassa Järvenpäässä. Ajatus luennoitsijaparina toimimisesta heräsi, kun Heikki Ranssi soitteli sitkeästi ja rohkaisi mukaan luennoitsijakoulutukseen.
Parempi avioliitto ry:n tapahtumissa luennot muodostavat pienryhmien kanssa tapahtumien ytimen. Luento tarjoaa niin vankkaa asiasisältöä kuin parin omakohtaisia kokemuksia elämän haasteista, kipukohdista, oivalluksista ja onnistumisista. Puhujakoulutukseen Hartikaiset osallistuivat aiemmin keväällä.
– Kun meitä sitten oikeasti pyydettiin luennoimaan, nukuimme yön yli ja vastasimme sitten kyllä. Jos ryhdymme johonkin, haluamme tehdä sen kunnolla. Nyt tuntui sopivalle ajalle, kun pahin pikkulapsiaika on takana, Anu summaa.
Jes, me teimme sen!
Raamit luentoon pariskunta sai Parempi Avioliitto ry:n toimistolta, mutta vasta omakohtaiset esimerkit toivat lihaa luiden ympärille. Valmisteluvaiheessa tärkeää oli Hanna Ranssi-Matikaisen antama ohjaus ja tuki.
– Aihepiiriin oli tosiaan syvennyttävä, mikä oli antoisaa. Hioimme puhetta kotona ja kellotimme aikaa. Harjoituksessa luento kesti 40 minuuttia, tositilanteessa kolme varttia. Kyllä sen jälkeen oli jalat hapoilla, Vesa kertoo.
– Ja sellainen fiilis, että jes, me teimme sen! Anu iloitsee.
Yhteisön tuki kantaa
Suuri merkitys onnistumisessa oli niin Anun kuin Vesa mukaan kuulijoiden tuella ja myötäelämisellä.
– Pahin jännitys kaikkosi, kun ihmiset tulivat ennen luentoa tsemppaamaan ja siunaamaan. Tuli sellainen yhteenkuuluvuuden tunne ja oli helppoa astua levollisena yleisön eteen. Nyt arvostaa luennoitsijoita vielä enemmän, kun tietää, miten paljon työtä luennon eteen on tehtävä, Anu summaa.
Haluatko mukaan vapaaehtoistyöhön, joka muuttaa maailmaa pari kerrallaan? Parempi avioliitto ry järjestää koulutuksen ryhmänohjaajaksi, luennoitsijaksi tai tukipariksi aikoville 15.– 16.9. Järvenpään Seurakuntaopistolla. Koulutus on suunnattu jo johonkin yhdistyksen avioparitapahtumaan osallistuneille Lisätiedot kaikista syksyn tapahtumista osoitteesta parempiavioliitto.fi