Suomen Lukiolaisten liitto rohkaisee toimimaan kiusaamista vastaan #kutsumua-kampanjalla. Kampanjassa kehotetaan ottamaan kuva kahdesta sanasta, joista toinen kuvaa sitä lokeroa, johon henkilö on yritetty laittaa ja toinen sellaista ominaisuutta, jonka henkilö haluaisi toisten näkevän itsessään.
Sunnuntai-iltana tamperelainen lukiolainen Juho Räty kertoi puuttuneensa bussissa kiusaamistapaukseen, koska ei halunnut olla enää hiljainen hyväksyjä – eli joku, joka katsoo kiusaamista puuttumatta siihen. Juhon tarina on levinnyt sosiaalisen median kautta kymmenille tuhansille suomalaisille.
Suomen Lukiolaisten Liitto tahtoo rohkaista muitakin toimimaan Rädyn tavoin. Keskiviikkoiltana syntyneellä ja tänä aamuna lanseeratulla #kutsumua-kampanjalla lukiolaiset haastavat kaikki suomalaiset näyttämään esimerkkiä ja rakentamaan sellaista ilmapiiriä, jossa kukin tulee nähdyksi omana itsenään.
– Huutelua ja nimittelyä kohdataan niin kouluissa kuin työpaikoillakin edelleen aivan liikaa. Rumilla, ilkeillä tai aliarvioivilla sanoilla meistä yritetään tehdä jotain muuta kuin olemme. Jos joka päivä haukutaan tyhmäksi, lihavaksi tai vaikka komentelijaksi, alkaa se pian tuntua totuudelta, sanoo Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Otto Ahoniemi liiton tiedotteessa.
– Huonoa käytöstä on vaikea lopettaa käskemällä, mutta ryhtymällä passiivisista aktiivisiksi voimme muuttaa kulttuurin sellaiseksi, jossa kiusaaminen ei ole ok, hän jatkaa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii kampanjan suojelijana.
Lisätietoja kampanjasta löydät tästä linkistä.