Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Luoma: Kaikille vakaumuksille ei tule antaa jalansijaa

 

Kuva: Erkki Jokinen

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma ottaa Helsingin Sanomien (22.1.) mielipidesivuilla kantaa kirkon ja valtion erottamiseen tähtäävään kansalaisaloitteeseen.

Luoman huomauttaa, että kirkko maksaa kirkollisveron kantamisesta korvauksen valtiolle. Hän katsoo myös, että kansalaisaloitteen taustalla oleva ihanne ”vakaumusten tasa-arvosta” on ongelmallinen.

”Ih­mis­ten ta­sa-ar­vo on luo­vut­ta­ma­ton ja eh­dot­to­man tär­keä pe­riaa­te, jo­ta lain­sää­dän­nös­sä tu­lee ai­na so­vel­taa. Va­kau­mus­ten ta­sa-ar­vo on kui­ten­kin kä­sit­tee­nä on­gel­mal­li­nen. On usei­ta us­kon­nol­li­sia, po­liit­ti­sia ja mui­ta maail­man­kat­so­muk­sel­li­sia va­kau­muk­sia, joi­den em­me ha­luai­si saa­van ja­lan­si­jaa nii­den si­säl­tä­mien ää­ri-il­miöi­den vuok­si”, Luoma kirjoittaa.

Hänen mukaansa ”vakaumusten välinen tasa-arvo” määritellään aina jonkin katsomuksen näkökulmasta.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

”Nyt teh­dyn kan­sa­lais­aloit­teen taus­tal­la vai­kut­taa sel­lai­nen us­kon­not­to­muu­dek­si ni­mi­te­tyn va­kau­muk­sen muo­to, jo­ka ajaa oman us­kon­non­va­paus­kä­si­tyk­sen­sä, niin sa­no­tun ne­ga­tii­vi­sen us­kon­non­va­pau­den, to­teu­tu­mis­ta yh­teis­kun­nas­sa. Se ei ole neut­raa­li asen­ne us­kon­toa, kirk­koa ja us­kon­non yh­teis­kun­nal­lis­ta mer­ki­tys­tä koh­taan”, Luoma toteaa.

 
Artikkelibanneri perussanoma