Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Luoma: Kaikille vakaumuksille ei tule antaa jalansijaa

 

Kuva: Erkki Jokinen

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma ottaa Helsingin Sanomien (22.1.) mielipidesivuilla kantaa kirkon ja valtion erottamiseen tähtäävään kansalaisaloitteeseen.

Luoman huomauttaa, että kirkko maksaa kirkollisveron kantamisesta korvauksen valtiolle. Hän katsoo myös, että kansalaisaloitteen taustalla oleva ihanne ”vakaumusten tasa-arvosta” on ongelmallinen.

”Ih­mis­ten ta­sa-ar­vo on luo­vut­ta­ma­ton ja eh­dot­to­man tär­keä pe­riaa­te, jo­ta lain­sää­dän­nös­sä tu­lee ai­na so­vel­taa. Va­kau­mus­ten ta­sa-ar­vo on kui­ten­kin kä­sit­tee­nä on­gel­mal­li­nen. On usei­ta us­kon­nol­li­sia, po­liit­ti­sia ja mui­ta maail­man­kat­so­muk­sel­li­sia va­kau­muk­sia, joi­den em­me ha­luai­si saa­van ja­lan­si­jaa nii­den si­säl­tä­mien ää­ri-il­miöi­den vuok­si”, Luoma kirjoittaa.

Hänen mukaansa ”vakaumusten välinen tasa-arvo” määritellään aina jonkin katsomuksen näkökulmasta.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

”Nyt teh­dyn kan­sa­lais­aloit­teen taus­tal­la vai­kut­taa sel­lai­nen us­kon­not­to­muu­dek­si ni­mi­te­tyn va­kau­muk­sen muo­to, jo­ka ajaa oman us­kon­non­va­paus­kä­si­tyk­sen­sä, niin sa­no­tun ne­ga­tii­vi­sen us­kon­non­va­pau­den, to­teu­tu­mis­ta yh­teis­kun­nas­sa. Se ei ole neut­raa­li asen­ne us­kon­toa, kirk­koa ja us­kon­non yh­teis­kun­nal­lis­ta mer­ki­tys­tä koh­taan”, Luoma toteaa.

 
Artikkelibanneri perussanoma