Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Luonnonkatastrofi lähensi etnisiä ryhmiä Balkanilla

 

Monien ihmisten elämä palautuu normaaliksi aikaisintaan kuukausien päästä. Kuva Maglagista Bosnia-Hertsegovinasta. Kuva: Shutterstock

Yli 100 000 ihmistä kodeistaan ajaneet suurtulvat toivat ruoka- ja vaatepulan kolmeen Balkanin maahan. Myös seurakunnanistutushankkeet ovat kärsineet tulvien vaurioitettua kokoontumistiloja, ja ihmiset kärsivät paniikkioireista, stressistä ja masennuksesta.

Toukokuun puolivälissä alkaneet Tonavan läntisten sivujokien tulvat ajoivat ainakin 150 000 ihmistä pois kodeistaan Kroatiassa, Bosnia-Hertsegovinassa ja Serbiassa. Kymmeniä kuoli. Lukemattomia rakennuksia vaurioitui vesimassojen tai rankkasateiden aiheuttamien maanvyörymien seurauksena. Karjaa hukkui ja teitä, siltoja ja viljelyksiä tuhoutui.

Yksi tulvien uhreja auttaneista kansalaisjärjestöistä on Suomen helluntailiikkeen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International. Järjestöllä on Bosniassa kaksi kehitysyhteistyöhanketta Tuzlan ja Banja Lukan kaupunkien ympäristössä yhdessä paikallisen evankelisen kirkon kanssa.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

Bosnia-Hertsegovinan serbialueiden pääkaupungissa Banja Lukassa asuva lähetystyöntekijä Rami Kaakinen koordinoi Fidan avustustyötä ja on ollut seurakuntalaisten mukana viemässä apua.

– Pahimmillaan viemärien likaama vesi nousi jopa 160 senttimetrin korkeuteen talojen sisällä ja kuljetti myös paljon liejua taloihin ja autoihin. Nyt vesi on laskenut jo kaikkialla eikä mikään asuinalue ole enää veden vallassa. Alueellamme ei ole ollut suuria tautiepidemioita, mutta jonkinasteista ripuliongelmaa on ilmennyt, Kaakinen kertoo.

Avustustyön rahoittamiseksi Fida aloitti Suomessa keräyksen ja osoitti työhön 5 000 euroa katastrofirahastostaan.

Suuri pula perustarvikkeista

Vaikka Banja Lukan ja Tuzlan alueet eivät olleet pahimpia tulva-alueita, katastrofi on sielläkin valtava. Vaurioituneita koteja on tuhansia.

Ihmiset ovat aloittaneet talojen raivaus- ja puhdistustyöt ja kuolleiden eläinten ruhoja on hävitetty. Samalla pulaa on kaikesta; useat perheet menettivät käytännössä koko omaisuutensa.

– Olemme käyneet tulva-alueilla auttamassa siivouksessa ja jakamassa ruokaa, vettä, lääkkeitä, vaatteita, kenkiä, hygieniatarvikkeita, makuupusseja, sänkyjä ja joitakin muita huonekaluja, Kaakinen luettelee.

Samalla pyritään kartoittamaan eniten apua tarvitsevat, joita autetaan enemmän.

– Haluamme kohdistaa apumme erityisesti niille, joilla ei välttämättä ole ketään muuta auttamassa. Tämän vuoksi avun piiriin valikoituu suhteessa muita enemmän romaniperheitä, koska he ovat jo valmiiksi heikoimmassa asemassa.

Fidan kehitysyhteistyöhankkeisiin sisältyy myös kummilapsityötä. Kumppaniyhteisön työntekijät ovat käyneet tapaamassa kummilapsiperheitä Banja Lukassa ja Tuzlassa ja kartoittaneet niiden avuntarpeita.

Rukoushuoneet veden vallassa

Vesimassat ovat vaurioittaneet myös kirkkoja ja moskeijoita. Serbiassa Obrenovacin kaupungissa tulva keskeytti evankelisen järjestön seurakunnanistutustyön.

– Suurin osa kansainvälisten tiedotusvälineiden kuvista otettiin Obrenovacista, kahdenkymmenen kilometrin päästä Belgradista. Kaupungissa ei ole evankelista seurakuntaa, mutta kahdessa asuinhuoneistossa on järjestetty raamattupiirejä, ja tarkoituksemme on perustaa kaupunkiin seurakunta ja kuntoutuskeskus. Tulva vei kummatkin kokoontumistilamme. Myös Petrovacissa ja Mlavissa evankelisten uskovien käyttämät tilat ovat tuhoutuneet tulvassa, kertoo Bredi Dusan paikallisesta protestanttikristittyjen yhteistyöjärjestöstä.

– Nyt työmme on kuitenkin toimittaa apua alueen ihmisille. Kuntoutuskeskuksemme kaikki miehet ovat avustustehtävissä.

Avustustyöntekijät ovat nähneet tuhojen vaikutuksen myös ihmisten mielialaan. Monilla on traumaperäistä masennusta, paniikkioireita ja toivottomuutta.

– Rukouksemme on, että tämä tapahtuma voisi avata sydämiä evankeliumille ja rauhalle, Tuzlan hankekoordinaattori Aleksandar Cipra sanoo.

Tuho on myös yhdistänyt entisen Jugoslavian alueen eri kansanryhmiä poikkeuksellisella tavalla: monet auttavat naapureitaan yli etnisten jakolinjojen.

 

Lisätietoa Fida Internationalin avustustoiminnasta Balkanilla löydät täältä.