Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Luontovaellus avuksi koronakeväästä toipumiseen

 

Tampereen evankelisluterilaiset seurakunnat tarjoavat kesän aikana 60 ohjattua ja 30 mobiili pyhiinvaellusta tai hiljaista luontovaellusta avuksi koronakeväästä elpymiseen

Koronan aiheuttamat liikkumisrajoitukset ja sosiaalinen eristäytyneisyys koettelivat monen kestokykyä kevään aikana. Luonnossa liikkuminen auttaa kuitenkin palautumaan kuluneen kevään aiheuttamista rasituksista. Tampereen evankelisluterilaiset seurakunnat jatkavat luontovaelluksien järjestämistä. Ne tarjoavat kuluvana kesänä yhteensä 60 ohjattua ja 30 mobiilisti toteutettavaa pyhiinvaellusta tai hiljaista luontovaellusta.

”Sinun ei tarvitse osata mitään. Luonto ja hiljainen kiireetön vaellus huolehtivat kaikesta. Tie tekee vaeltajan.”

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

toteaa hengellisen ohjauksen pastori ja psykoterapeutti Jussi Holopainen, joka on työssään perehtynyt luontohiljaisuuden moninaisiin hyvinvointivaikutuksiin. Jussi Holopaisen lisäksi PyhiinvaellusTampereen järjestämillä vaelluksilla ohjaajina toimivat myös uusia reittejä tehnyt Erkki Niinimäki, sekä Aulikki Kalliolahti ja pyhiinvaelluskumppanit.

Pyhiinvaellukset toteutetaan turvallisesti pienissä ryhmissä hiljaisuudessa vaeltaen, pysähdellen ja ohjattua ihmettelyä harjoittaen. Vaellukset kuljetaan eri puolilla Tamperetta viikon jokaisena arkipäivänä. Luontovaelluksia on useita erilaisia. Maanantaisin hiljainen luontopyhiinvaellus Näsijärven rannoilla antaa luonnon hoitaa kulkijaa puhutellen häntä luonnossa näkyvien Luojan kädenjälkien välityksellä. Tiistaisin on vuorossa hiljainen ohjattu vaellus Kintulammilla. Vaelluksen aikana kuljetaan syvemmälle luonnonsuojelualueen metsään, suolle ja koskemattomaan luontoon.

Luontovaellusten lisäksi kulkijaa kutsuvat erilaiset teemavaellukset. ”Elämäni askeleet” – hiljainen vaellus kuljetaan Kalevankankaan hautausmaalla oman elämän askelia katsellen. ”Haaksirikosta valoon” on puolestaan kokonaan uusi pyhiinvaellusreitti Pispalan kirkolta Finlaysonin kirkolle ja se vaelletaan ensimmäisen kerran torstaina 16.7. klo 17-19. ”Kuluttamisesta osallisuuteen” – ekopyhiinvaelluksen aikana osallistujat pohtivat sitä, kuinka luonto ei ole kuluttamisen resurssi vaan kumppani. ”Teiskon kamino” – pyhiinvaelluksen aikana on puolestaan mahdollisuus ehtoolliseen. Muitakin teemavaelluksia on PyhiinvaellusTampereen ohjelmassa. Suurimmassa osassa vaelluksia on myös mahdollisuus keskusteluun papin tai muun seurakunnan työntekijän kanssa vaelluksen jälkeen.

Tampereen evankelisluterilaisten seurakuntien tiedotteessa muistutetaan, että:

”Tuttukin ympäristö voi paljastaa uudet kasvonsa. Hiljaisuus avaa aistit ja erilaisten luontopaikkojen ihmettelyn ja puhutelluksi tulemisen. Lepäämistä, maadoittumista ja hengittelyä. Jumalan läsnäolon ja myötätunnon ihmettelyä”

Lisää tietoa erilaisista pyhiinvaelluksista:
Jussi Holopainen
jussi.holopainen@evl.fi
p. 0408048105.
www.pyhiinvaellustampere.fi