Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Luterilaisen maailmanliiton yleiskokous päättyi Namibiassa – julkilausumassa huomio sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja pakolaisten asemaan

 

Luterilaisen maailmanliiton 12. yleiskokouksen teema oli Vapautettu Jumalan armosta. Kuva: LWF/Albin Hillert

Luterilaisen maailmanliiton kokouksen päätteeksi keskiviikkona 16.5. julkaistussa julkilausumassa nostettiin esiin muun muassa pakolaisten asema, köyhyys ja sukupuolten välinen oikeudenmukaisuus.

Luterilaisen maailmanliiton 12. yleiskokous päättyi 16.5. Namibian Windhoekissa. Kokouksen pääteemana oli vapautettu Jumalan armosta. Yleiskokous totesi sen merkitsevän sekä lahjaa että tehtävää: Jumalan armon vapauttamien tehtävä on auttaa lähimmäistä ja jakaa voimavaroja mahdollisuuksien mukaan.

Naisiin kohdistuva väkivalta tuomittavaa

Luterilainen maailmanliitto pyrkii siihen, että pappeus ei olisi sukupuolisidonnaista. Tällä hetkellä 119 jäsenkirkkoa 145:stä vihkii sekä miehiä että naisia papeiksi. Liiton työ sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden edistämiseksi sai kiitosta yleiskokouksen osallistujilta.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Yleiskokous tuomitsi julkilausumassaan naisiin kohdistuvan väkivallan. Maailmanlaajuisesti yksi kolmesta naisesta joutuu sukupuolensa vuoksi väkivallan uhriksi.

Pakolaisia autettava ja köyhyyttä vastaan taisteltava

Kokouksen julkilausumassa nostettiin esiin myös ne 65 miljoonaa ihmistä, jotka elävät vailla vakituista asuinpaikkaa. Maailmanliitto pitää tärkeänä pakolaisten ja siirtolaisten auttamista. Liitto pyrkii tukemaan jäsenkirkkojaan, jotta ne voisivat kehittää mahdollisuuksiaan ottaa vastaan pakolaisia ja tukea heitä.

Julkilausumassa todettiin, että eriarvoistumisen mahdollistavista järjestelmistä ja rasismista on puhuttava. Esimerkiksi äärimmäistä köyhyyttä vastaan työskennellään jatkuvasti, mutta silti maailman kahdeksalla rikkaimmalla ihmisellä on yhtä paljon varallisuutta kuin koko köyhimmällä kolmanneksella maailman väestöstä.

Vuonna 1947 perustettu Luterilainen maailmanliitto edustaa yli 74 miljoonaa luterilaista 98 maassa, ja siihen kuuluu 145 jäsenkirkkoa.