Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Luterilaisten kirkkojen jäsenkato­ huolestuttaa Pohjoismaissa

 

– Kaikissa Pohjoismaissa on sama trendi, luterilaisten kirkkojen jäsenmäärät pienenevät vähitellen. Kirkoissa pyritään säilyttämään jäsenmäärä eri toimilla, hyvillä tai huonoilla. Liikaa kuunnellaan yhteiskunnan muita ääniä ja mukaudutaan niihin, Pohjoismaisen sisälähetysneuvoston kokoukseen osallistunut SLEF:n toiminnanjohtaja Göran Stenlund toteaa.

Pohjoismaiden evankelisluterilaisten kirkkojen järjestöjohtajia kokoontui toissa viikonloppuna Islantiin neuvottelemaan ajankohtaisista kirkkoja ja kristittyjä koskettavista aiheista. Nordiska Inremissionsrådet (suom. Pohjoismainen sisälähetysneuvosto) järjesti pohjoismaisen liittokokouksen 17.-18.8. Reykjavikissa. Suomen yksi edustaja oli Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finlandin (SLEF) toiminnanjohtaja Göran Stenlund. Hänen mukaansa neuvostossa keskusteltiin muun ­muassa kirkkojen jäsenmäärän laskusta, joka huolestuttaa johtajia.

Jäsenkadossa on kuitenkin eroja pohjoismaiden sisällä, mikä tuli jälleen ilmi neuvoston kokoontumisessa.

SRO neliöb. 17.-23.10.

– Esimerkiksi Ruotsin edustaja kertoi, että 10 vuodessa maan luterilaisten kirkkojen jumalanpalvelusten kävijämäärä on vähentynyt 30 prosenttia. Tanskassa tilanne on erilainen. Heillä jumalanpalveluskävijämäärä on 20 vuodessa vähentynyt 10 prosenttia. Tilastojen valossa Ruotsissa maallistuminen on kuusi kertaa nopeampaa kuin Tanskassa, Stenlund selittää.

Hän kuitenkin toteaa, ettei tilastoista saa tehdä liian suuria johtopäätöksiä siitä, millainen kirkkojen tilanne on kussakin maassa.

Kristityt liian etäisiä

Stenlund nostaa esiin tapahtumasta tanskalaisen teologian professorin Jørn Henrik Olsenin esitelmän, jossa hän teki ajan ja luterilaisen kirkon haasteisiin sopivan huomion.

– Olsen on huomannut etäisyyden uskovien ja muiden ihmisten välillä. Hänestä muut ihmiset haluaisivat olla lähempänä meitä, mutta ovat saaneet sellaisen kuvan, että kristityt haluavat olla heistä erillään, Stenlund kertoo.

– Siksi Olsen yrittää varata ajastaan 40-50 prosenttia siihen, että on yhteydessä niiden kanssa, jotka eivät käy seurakunnassa. Hän haluaa kuunnella heitä, keskustella heidän kanssaan ja olla heitä varten.

Nordiska Inremissionsrådet on perustettu noin 60 vuotta sitten tarkoituksenaan luoda yhteyttä Pohjoismaiden evankelisluterilaisille kirkoille.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie