Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Luterilaisuuden ABC –ohjelma esittelee luterilaisuutta huumorilla höystettynä

 

Kuopion piispa Jari Jolkkonen ihmettelee, miksi media levittää harhaista käsitystä luterilaisuudesta. Onko kirkko epäonnistunut aidon luterilaisuuden viestittämisessä? Kuva: Kirkon kuvapankki, Aarne Ormio

Luterilaisuuden ABC -tietokirja on pohjana Radio Dein samannimiselle ohjelmalle, joka tekee tutuksi luterilaisuuden käsitteitä huumorinpilke silmäkulmassa.

Jaakko Heinimäki ja Jari Jolkkonen avaavat kirjassaan Luterilaisuuden ABC – Synkkä ja harmaa sanakirja luterilaisuuden ihmiskäsitystä, etiikkaa ja yhteiskuntanäkemystä oppineesti mutta hauskasti. Sanakirjan muotoon kirjoitetusta monipuolisesta teoksesta löytyvät esimerkiksi hakusanat armo, Dietrich Bonhoeffer, ehtoollinen, Jumala, körttiläisyys ja synti. Joukkoon mahtuu myös vähän kieli poskessa kirjoitettuja kuvauksia, kuten oluesta kertova osio.

Luterilaisuudesta vallitsee Jolkkosen ja Heinimäen mukaan neljä perususkomusta: elämä on synkkää, ihmiskäsitys on pessimistinen, seksuaalisuuteen suhtaudutaan patoutuneesti ja työtä jumaloidaan tavalla, joka ruokkii uupumista ja tekee levosta syntiä. Kirjassaan Jolkkonen ja Heinimäki pyrkivät osoittamaan nämä käsitykset vääriksi. Parhaiten kirjoittajien mielestä luterilaisuutta jäsentää ajatus kolmiyhteisestä Jumalasta ”itsensä lahjoittavana rakkautena”, joka on antanut ihmiselle elämän ja kaikki sen lahjat. Näitä ihmisen tulee varjella ja jakaa eteenpäin.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Sana-lehden haastattelussa (8.1.2009) Jari Jolkkonen tuo esiin, että luterilaisuuden julkisuuskuva on lähes vastakkainen sille kuvalle, joka avautuu Lutherin opetuksista. Jolkkonen ihmettelee, miksi media levittää harhaista käsitystä luterilaisuudesta. Hän pohtii myös, onko kirkko epäonnistunut aidon luterilaisuuden viestittämisessä, kun se kuva kirkosta, joka näkyy julkisuuden peilistä, on niin vino.

Heinimäen ja Jolkkosen mukaan luterilaisuudessa ”sydämen uskoa on pidetty tärkeämpänä kuin ruumiin paastoa ja vaippojen vaihtamista tärkeämpänä kuin selibaattilupausta.” Työmoraalista puolestaan Jolkkonen sanoo Sana-lehden haastattelussa:

– Katekismuksista ei löydy mitään viittauksia ihanteeseen, jonka mukaan ihmisen suurin onni on tehdä lujasti työtä ja kuolla työpaikalleen autuas hymy kasvoilla. Työn jumaloimisen sijasta siellä puhutaan lepopäivän pyhittämisestä.

Teologian tohtori Jari Jolkkonen on toiminut Kuopion piispana vuodesta 2012 alkaen. Hän on väitellyt Martti Lutherin ajattelusta. Jaakko Heinimäki tunnetaan muun muassa tietokirjailijana ja kolumnistina. Hän on toiminut myös pappina ja toimittajana. Heinimäki on saanut Kirkon tiedonvälityspalkinnon vuonna 2011.

Luterilaisuuden ABC -ohjelmasarja uusitaan Radio Deissä

Näyttelijä Jussi Salminen tulkitsee Radio Deissä elävästi Luterilaisuuden ABC –kirjan tekstejä. Ohjelman tiistaina lähetetty ensimmäinen jakso käsitteli ahdistusta.

– Alakulo on individualismin vaiettu varjopuoli. Masennus on lisääntynyt tasatahtia yksilöllisyyden lisääntymisen kanssa. Lutherin mukaan kunnon teologin on tunnettava ahdistus omakohtaisesti, jotta voisi auttaa toisia ahdistettuja. Uskonpuhdistajan sanoin, mitä lähemmäksi Jumala tulee, sitä kovemmiksi kiusaukset käyvät, ohjelmassa kuvataan.

Ohjelman seuraavassa osassa paneudutaan armoon, yhteen luterilaisuuden peruskäsitteistä. Uudessa testamentissa armo, kharis, tarkoittaa ilmaista lahjaa.

Luterilaisuuden ABC –ohjelmasarja palasi vuoden alussa Radio Dein ohjelmistoon. Sarja on lähetetty aiemmin kokonaisuudessaan Radio Dein taajuudella vuonna 2009. Luterilaisuuden käsitteisiin voi paneutua Dein Toivon päivässä joka tiistai kello 15.15. Ohjelma on kuunneltavissa myös Radiot.fi -palvelussa.

Kommentoi ohjelmaa Radio Dein facebookissa.