Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Luther-säätiön piispa menettää pappisvirkansa

 

Risto Soramies menetti pappisoikeutensa Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. KUVA: Vuokko Vänskä

Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispaksi vihitty Risto Soramies menettää pappisvirkansa evankelisluterilaisessa kirkossa. Hiippakunta toimii Luther-säätiön seurakuntien katto-organisaationa. Päätöksen teki Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli.

Soramies vihittiin Luther-säätiötä lähellä olevan Lähetyshiippakunnan piispaksi toukokuussa. Säätiö ja Lähetyshiippakunta tunnetaan muun muassa naispappeuden vastustamisesta.

Myös Luther-säätiön edellinen piispa Matti Väisänen menetti pappisvirkansa kirkossa.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Tuomiokapitulin mukaan Soramies ja Väisänen ovat rikkoneet pappisviran velvoitteita ryhtymällä piispaksi ilman virkaa, hiippakuntaa ja kirkkolain mukaista oikeutusta.

”Risto Soramies on toiminut vastoin pappisvirkansa velvollisuuksia siten, että hän on antanut vihkiä itsensä kirkkoon epäselvässä suhteessa olevan Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta -nimisen yhdistyksen piispaksi vailla kirkkolain suomaa oikeutusta, hiippakuntaa ja virkaa, ryhtynyt oikeudettomasti käyttämään piispanviran ulkoisia tunnusmerkkejä ja ilmoittanut tehtäviinsä piispana kuuluvan mainitun yhdistyksen pappien tukemisen ja sen seurakuntien kaitsennan sekä uusien pappien vihkimisen”, perustelee tuomiokapituli ratkaisuaan.

Soramies on kiistänyt rikkoneensa pappisvalaansa. – Päinvastoin olen pitänyt sen. Pappisvalassani olen luvannut pysyä uskollisesti Jumalan pyhässä sanassa ja kirkon tunnustuksessa, Soramies kommentoi asiaa Seurakuntalaiselle.

Tuomiokapituli katsoo kuitenkin Soramiehen syyllistyneen pappisvalan rikkomiseen ”ryhtymällä uskonnollisen yhdyskunnan johtavaan tehtävään kirkkomme jäsenistöä harhauttavalla tavalla ilman kirkkolaista tai -järjestyksestä saatavaa oikeutusta”.

Risto Soramies ja Matti Väisänen ovat ennen olleet Kansanlähetyksen palveluksessa ja jääneet tehtävistään eläkkeelle.

Tuomiokapituli tiedotti keskiviikkoisesta päätöksestä kotisivuillaan.

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa