Yleinen: Viron herätys: ”Sydän on yksi ja Pyhä Henki on meidän keskuudessamme”

“Mä en oo mitään, koska mulla ei oo ketään” – Seurakuntia kannustetaan torjumaan yksinäisyyttä entistä tehokkaammin

 

Kirkkohallitus on julkaissut seurakunnille uusia suosituksia yksinäisyyden torjumiseksi. Suosituksissa rohkaistaan seurakuntia kehittämään eri ryhmillä yhteisöllistä ja osallistavaa toiminta. Kuvituskuva: Pixabay  

Yksinäisyys koskettaa monia suomalaisia. 15–20 prosenttia suomalaisista kokee toistuvaa yksinäisyyttä. Tämä on erityisen yleistä nuorten ja vanhusten keskuudessa. 

Kirkko pyrkii vaikuttamaan yksinäisyyden juurisyihin nyt entistä voimakkaammin. Kirkkohallitus on julkaissut seurakunnille uusia suosituksia yksinäisyyden torjumiseksi ja rohkaisee niitä ottamaan entistä aktiivisemman roolin yhteisöllisyyden vahvistamisessa ja kohtaamisten mahdollistamisessa. Suositukset on tuotettu osana kansallista Osallistujien Suomi -toimenpideohjelmaa, joka julkistettiin 14.11. 2024.

“Seurakunnat tekevät jo nyt merkittävää työtä yksinäisyyden torjumiseksi, mutta arjen keskellä voi jäädä huomaamatta, jos joku jää ulkopuolelle. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten voimme tietoisesti vahvistaa osallisuuden kokemusta. Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on elintärkeää hyvinvoinnin ja yhteisöön kuulumisen kannalta”, sanoo ulkopuolisuuden ehkäisyn asiantuntija Ville Kämäräinen Kirkkohallituksesta.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Hyväksyntää, arjen apua, keskelle luontoon ja digitaalisesti

Seurakuntia kannustetaan esimerkiksi luomaan nuorille tiloja, joissa he voivat kohdata toisiaan turvallisessa ja hyväksyvässä ympäristössä. Samalla painotetaan perheiden täsmätuen tarjoamista arjen hallintaan, jotta ne saavat tarvitsemansa avun ja tuen arjen haasteiden keskellä.

Suositusten mukaan seurakunnat voivat myös kehittää ystäväpalvelu- ja ryhmätoimintaa ikäihmisten parissa, kuten eläköityneiden vertaisryhmiä ja ystävätoimintaa kotihoidossa oleville.

Lisäksi suosituksissa korostetaan toimintojen viemistä luonnon keskelle, kuten puistoihin ja leirikeskusten ympäristöihin, joissa luonto tarjoaa rauhoittavan tilan ihmisten kohtaamiselle.

Digitaalisilla alustoilla Kirkkohallitus kannustaa auttamis- ja kohtaamistyön, kuten Kirkon keskusteluavun ja SekasinChatin, hyödyntämiseen, jotta tuki tavoittaa mahdollisimman monet.

Kirkon ajatuksena on kulkea ihmisen elämäntilanteessa kasteesta hautaan. Tavoitteena on, ettei kukaan jää yksin kuoleman ja surun hetkellä.

Kirkko mukana kansallisessa Osallistujien Suomi -hankkeessa

Eduskuntaan on perustettu työryhmä, joka on aloittanut alkuvuodesta 2024 kansallisten suositusten ja toimenpiteiden laatimisen yhteisöllisyyden vahvistamiseksi ja yksinäisyyden vähentämiseksi.

Työryhmän puheenjohtajina toimivat  Paula Risikko (kok)  ja  Eeva-Johanna Eloranta (sd). Lisäksi työryhmässä on mukana joukko kansanedustajia ja kutsuttuja asiantuntijajäseniä. Kirkkoa ja seurankuntia edustaa Kirkkohallituksen Jumalanpalvelus ja kasvatus -yksikön johtaja Jarmo Kokkonen.

Toimijoiden yhteinen toimenpideohjelma luovutetaan pääministeri Petteri Orpolle eduskunnassa 15.11. 2024. Kansallisen työn tarkoituksena on käynnistää pysyvä yhteinen ja koordinoitu työ yhteisöllisyyden ja yhteisöjen vahvistamiseksi.

“Kirkon rooli osana kokonaisuutta on merkittävä. Oman tärkeän toiminnan ja viestinnän lisäksi se voi toimia suunnannäyttäjinä eri toimijoiden kokoamisessa yhteisen työn äärelle. Yhteinen ja yhtenäinen työ on avainasemassa”, Right to Belong -konsortion johtaja, professori Niina Junttila kertoo.

Mä en oo yhtään mitään, koska mulla ei oo
ketään. Tietkö, sillee ihan turha. Hukkaa.
– Alakouluikäinen poika