Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Maahanmuuttoviraston vastine: ”Ketään ei lähetetä uhkaavaan kuolemaan”

 

Ylijohtaja Jaana Vuorio Maahanmuuttovirastosta on lähettänyt vastineen egyptiläismiehen karkotuspäätöstä kertovaan uutiseen. Uutinen julkaistiin Seurakuntalainen.fi:ssä 26.7. ja Uusi Tie -lehdessä 25. heinäkuuta. Maahanmuuttoviraston mukaan Suomesta ei palauteta ihmisiä maihin, joissa heitä uhkaa kuolema.

Ohessa vastine:

Susanna Sarimaa kirjoitti jutussaan ”Suomi karkottaa kristityn miehen – kuolema odottaa Egyptissä” (Seurakuntalainen/Uusi Tie 26.7., linkki uutiseen tässä) Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden käännyttävän egyptiläismiehen, vaikka häntä uhkaa kotimaassaan kuolema.

Maahanmuuttovirasto käsittelee kaikki hakemukset tasapuolisesti Suomen lakia ja kansainvälisiä sopimuksia noudattaen. Suomesta ei palauteta ihmisiä maihin, joissa heitä uhkaa kuolemanvaara.

IK-opisto neliöb. 21.10.-3.11.

Kun Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemuksia, se tutkii kaikki turvapaikka- ja oleskelulupaperusteet. Toisin sanoen virasto selvittää, olisiko hakijalla jokin muu kuin hänen ensisijaisesti mainitsemansa laillinen peruste saada oleskelulupa Suomeen. Maahanmuuttovirasto arvioi kunkin tapauksen kohdalla yksilöllisesti, olisiko henkilö kotimaahansa palautettaessa vaarassa joutua kuolemanrangaistuksen, kidutuksen tai ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi.

Suomen toimiva ja puolueeton oikeusjärjestelmä takaa, että kaikilla on mahdollisuus varmistaa saamansa päätöksen lainmukaisuus. Jos hakija kokee, että hänelle Maahanmuuttovirastossa tehty päätös on virheellinen, hän voi valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen. Vielä tämän jälkeen hän voi hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta, joka voi kieltää käännytyspäätöksen täytäntöönpanon. Valitusvaiheessa tuomioistuin tekee vastaavan arvion turvapaikka- ja oleskelulupaperusteista kuin Maahanmuuttovirasto.

Koska yksittäisen henkilön turvapaikka-asiat ovat salassa pidettäviä, Maahanmuuttovirasto ei voi kommentoida yksittäisen hakijan asioita julkisuudessa.

Joskus tilanne voi vaikuttaa hakijan kannalta epäoikeudenmukaiselta, mutta onkin käynyt niin, että hakija kertoo julkisuudessa turvapaikanhakuperusteistaan eri tavalla kuin turvapaikkamenettelyn aikana. Tällaisessa tilanteessa viranomainen ei edelleenkään voi salassapidon vuoksi kommentoida henkilön julkisuudessa esittämiä tietoja.

Turvapaikkahakemusten käsittelyn apuna käytetään puolueetonta maatietoa. Uusi Tie viittaa jutussaan 15.7. esitettyyn A-studion jaksoon, jossa on haastateltu Maahanmuuttoviraston maatutkijaa Antero Leitzingeria ”Egyptin maatiedon hankinnasta vastaavana”. On hyvä huomioida, että kukaan yksittäinen maatutkija ei vastaa yksin tiettyä maata koskevan tiedon hankinnasta, ja maatietoa kerätään useista eri lähteistä. Maatietoa tuottavat muun muassa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja lukuisat ihmisoikeusjärjestöt.

Leitzinger puhuu haastattelussa yleisellä tasolla maatiedon keräämisestä ja Egyptin tilanteesta haastattelun tekemisen aikaan. Jutusta saa kuvan, että jokainen Egyptin kristitty on hengenvaarassa. Ohjelmassa ja Uusi Tie -lehden jutussa jätetään kuitenkin mainitsematta, että Egyptissä on useita miljoonia (arviosta riippuen 6-10 miljoonaa) kristittyjä.

Ylijohtaja Jaana Vuorio
Maahanmuuttovirasto

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie