Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Maailman uskonnonvapaustilanne on heikentynyt

 

Maailman uskonnonvapaustilanne heikkeni 2009 ja 2010 aikana. Tuoreen tutkimusraportin mukaan vuoden 2010 puolivälissä 75% maailman väestöstä eli maissa, joissa hallitukset, sosiaaliset ryhmät tai yksilöt rajoittavat ihmisten mahdollisuuksia harjoittaa uskontoaan.

 

Pew Research Center -tutkimuskeskuksen raportissa tarkastellaan uskonnollisten rajoitteiden laajuutta ja muutossuuntaa vuoden 2009 puolivälistä vuoden 2010 puoliväliin. Tarkastelujakson aikana valtion rajoitukset ja sosiaaliset vihamielisyydet uskonnonharjoittajia kohtaan kasvoivat noin 66% tarkastelluista maista. Rajoitukset kasvoivat sekä sellaisissa maissa, jossa ne olivat korkeat jo tarkastelujakson alussa että sellaisissa, joissa ne olivat aluksi hyvin vähäisiä, kuten Sveitsissä ja Yhdysvalloissa.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Raportti on yhdysvaltalaisen Pew Research Center -tutkimuskeskuksen julkaisema ja kolmas laatuaan. Tutkimus kattoi 197 valtiota ja itsehallinnollista aluetta, joissa elää 99,5% maailman väestöstä. Tutkimuksessa käytettiin 19 eri tietolähdettä, kuten EU:n, Ison Britannian, Yhdistyneiden kansakuntien tai Yhdysvaltojen virastojen ja kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen raportteja.

Tutkimus ei pyrkinyt selvittämään, mistä rajoitukset johtuvat, tai ovatko ne oikeutettuja vai eivät. Sen sijaan se pyrki selvittämään määrällisesti mitattavissa olevia rajoituksia.

Asiasta uutisoi muun muassa Catholic News Agency ja Kotimaa24.

 

Tutkimusraportti on luettavissa verkossa.