Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

”Maailmankatsomuksen perusteiden esittäminen on jokaisen velvollisuus”

 

Dialogos-lehdessä käsitellään kristinuskon perusteluita.

Yliopistontutkija ja ekumeniikan dosentti Olli-Pekka Vainio esittää tuoreessa Dialogos-lehdessä, että ”käännyttäminen”, pyrkimys esittää oma näkemys toiselle mahdollisimman vakuuttavasti, on kaikkien velvollisuus.

”Jos ajattelen, että jokin asia on totta, pyrin luonnollisesti vakuuttamaan siitä myös toisia. Jos en tekisi näin, en joko oikeasti uskoisi siihen mihin luulen uskovani, tai sitten johtaisin toisia harhaan pidättämällä heiltä totuuden”, Vainio sanoo.

Olli-Pekka Vainion mukaan monikulttuurisessa yhteiskunnassa maailmankatsomusten on saatava vapaasti kilpailla. ”Mitä vaihtoehtoja meillä on? Se, että vain yksi ryhmä saisi käännyttää toisia? Historiassa kaikki tällaiset ajat ovat olleet karmeita. Ei sellaista kukaan haluaisi”, Vainio sanoo. ”Kaikkia erimielisyyksiä ei maailmasta voida poistaa, mutta on hyödyllistä olla tekemisissä toisinajattelevien kanssa ja osata kuunnella heitä. Tämä on itse asiassa ihmiskunnan selviytymisen välttämätön edellytys”, hän jatkaa.

Omassa vakaumuksessaan voi olla myös liian vahva. Vainion mukaan silloin ei enää kyetä keskusteluun toisinajattelijoiden kanssa, ja siitä tulee fundamentalismia. ”Silloin turvaudutaan vastapuolen mustamaalaamiseen, vähättelyyn tai muihin alhaisiin kikkoihin”, Vainio sanoo Dialogos-lehden haastattelussa.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Dialogos – Usko ja tiede katsomusten torilla on kuudentoista järjestön ja kirkon julkaisema kristillinen teemalehti, joka liittyy tällä viikolla alkavaan Maailmankatsomukset puntarissa -kampanjaan.

KORJAUS (17.3. KLO 19:10):

Otsikko vaihdettu. Aikaisemmin: Dosentti: Käännyttäminen on kaikkien velvollisuus