Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Maaliskuussa kampanja haastaa ajattelemaan maailmankatsomuksen perusteita

 

Eri kristillisten järjestöjen organisoima kampanja pyrkii nostamaan maailmankatsomuksellisia kysymyksiä julkiseen keskusteluun ja tarjoamaan vastauksia yleisiin kristillistä uskoa kohtaan esitettyihin kysymyksiin. Samalla ajatuksena on haastaa naturalistisen maailmankatsomuksen perustavia oletuksia.

Kampanja rakentuu tieteen ja uskon suhteita käsitteleviä keskusteluja järjestävän Veritas Forumin tilaisuuksien ympärille. Keskusteluita järjestetään yliopistoissa Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Kuopiossa, Oulussa ja Jyväskylässä.

Keskustelijoina ovat eri alojen professorit ja asiantuntijat, kuten Tampereella kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatka sekä sosiaalipsykologian emeritusprofessori Antti Eskola aiheesta ”Mistä tiedän, mitä uskoa?”. Espoossa keskustelevat kosmisesta hienosäädöstä fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä ja fysiikan tutkijatohtori Vesa Palonen.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Kampanjan viimeiseen tilaisuuteen huhtikuussa Helsingin yliopistoon saapuu tunnettu kristitty tieteenfilosofian luennoitsija, Oxfordin yliopiston matematiikan professori John Lennox. Hän keskustelee Turun yliopiston uskontotieteen professori Matti Kamppisen kanssa aiheesta ”Onko tiede haudannut Jumalan?”

Kampanjan tukena Dialogos-lehti

Kampanjan tueksi on julkaistu lehti nimeltä Dialogos – usko ja tiede katsomusten torilla, jossa omien alojensa asiantuntijat kirjoittavat aiheista, joiden perusteella kristinuskoa on haastettu. Kirjoittajien ja haastateltujen joukossa on Puolimatkan ja Palosen lisäksi muun muassa Markku Ojanen, Juha Ahvio, Veli-Matti Kärkkäinen, Timo Eskola ja Olli-Pekka Vainio.

Lehden kirjoitukset käsittelevät muun muassa historian suurten kristittyjen tiedemiesten näkemyksiä uskosta ja tieteestä, kärsimyksen ongelmaa, kristinuskon väitettyä suvaitsemattomuutta ja nykyajan teologian Jeesus-tutkimusta.

– Kristittyjen filosofien määrä on viime vuosikymmenien aikana lisääntynyt erityisesti angloamerikkalaisen maailman yliopistoissa, kun tieteenhistoriallinen, tieteenfilosofinen ja uskonnonfilosofinen tutkimus on alkanut antaa aiempaa enemmän tukea kristillisen uskon älylliselle uskottavuudelle. Nyt tämä ilmiö alkaa näkyä vähitellen myös suomalaisessa keskustelussa, sanoo Markus Korri, Veritas Forum Finlandin kansallinen koordinaattori.

Maailmankatsomukset puntarissa-kampanja pyrkii ennen kaikkea herättämään keskustelua siitä, mitkä ovat nykyajan ihmisen maailmankatsomuksen älylliset perusteet ja tarjoaa makupaloja siitä, miten kristinusko vastaa sille esitettyihin vaikeisiin kysymyksiin.

Lisätietoa keskustelutilaisuuksista Veritas Forumin sivuilta.
Lisätietoa Dialogos-lehdestä: Aikamedia.

Lue myös Leevi Launosen kolumni kampanjasta.

Aiemmin aiheesta: Yhteiskristillinen kampanja tekee kristinuskoa näkyväksi ja Maailmankatsomus suurennuslasin alla keväisessä kampanjassa.

 
artikkelibanneri Uusi Tie