Taloudelliset ongelmat ajavat usein intialaisia maanviljelijöitä epätoivoisiin ratkaisuihin. Fidan Jukka Tasanen kertoo, kuinka koulutuksen kautta on voitu auttaa maanviljelijöitä ja itsemurhat ovat vähentyneet.
Mumbain slummit kasvavat ja usein maanviljelijät jättävät kotikylänsä lähtiessään kaupunkiin paremman elämän toivossa. Länsi-intialaisen Maharashtran osavaltion kyläläiset ovat usein maanviljelijöitä, jotka työskentelevät ajoittain myös toisten maatiloilla, eikä heillä ole vakaata tulonlähdettä.
– Maanviljelijöiden itsemurhatilastot näyttivät hälyttäviltä, joten halusimme aloittaa työskentelyn heidän kanssaan auttaen koko yhteisöä CHE-ohjelman kautta, Fidan Etelä-Aasian aluepäällikkö Jukka Tasanen kertoo.
Maharashtrassa työtä on tehty kahdessa läänissä, Ahmednagarissa ja Yavatmalissa kaikkiaan kymmenessä kylässä, joissa ihmiset ovat tyypillisesti asuneet lantamajoissa.
Suurin haaste kylissä on ollut hygienian puute ja maanviljelijöiden alhainen toimeentulon taso. Viljelijöille on vuosien varrella annettu koulutusta luomuviljelystä sekä vaihtoehtoisten lajikkeiden kasvattamisesta. Toiminnan sisältö on suunniteltu miettimällä yhdessä yhteisöjen kanssa, mitkä ovat niitä ongelmia, joihin olisi puututtava.
Koulutus lisännyt taloudellista itsenäisyyttä
– Koulutusta on pidetty muun muassa karjaeläinten kasvatuksesta. On ollut ilo nähdä, että koulutusten kautta tilanne on muuttunut monen yhteisön parissa.
Kaikissa kylissä tyypillistä on ollut se, että maanviljelijät ovat velkaantuneita. Projekti on onnistunut vähentämään velkaantuneisuutta ja auttanut jo osan taloudelliseen itsenäisyyteen. Aiempaa lohdullisempia taloudellisia näkymiä voidaan pitää merkittävänä syynä maanviljelijöiden itsemurhien vähentymiselle alueella.
Vaikka Fida on nyt lopettamassa suunnitellusti vuosikymmenen kestäneen kyläkehityshankkeen alueella, paikallinen kumppani jatkaa kehittämistoimintaa. Samalla intialaiset ottavat kokonaan vastuun lasten hyvinvoinnin lisäämiseen ja oikeuksien edistämiseen keskittyvästä ohjelmasta alueella. Hienoista tuloksista voidaan kiittää myös Suomen valtion kehitysyhteistyötukea ja Fidan suomalaisia kummeja.
Teksti: Fida