Laulaja Mahalia Jackson oli gospelmusiikin ensimmäinen supertähti. Lokakuun 26. päivänä tulee kuluneeksi 100 vuotta Jacksonin syntymästä. Ensi vuonna hänen elämästään on määrä valmistua pitkä elokuva Mahalia!.
Laulaja Mahalia Jackson oli gospelmusiikin ensimmäinen supertähti. Lokakuun 26. päivänä tulee kuluneeksi 100 vuotta Jacksonin syntymästä. Ensi vuonna hänen elämästään on määrä valmistua pitkä elokuva Mahalia!.
Gospelin kuningatar Mahalia Jackson (1911-1972) oli koko elämänsä uskollinen hengelliselle musiikille. Kun hän ei suostunut tekemään blues-levyä mahtavalle levy-yhtiö Deccalle, hän menetti sopimuksensa.
Yhtiö varmasti katui päätöstään muutamia vuosia myöhemmin, kun Jacksonin syvä ja ilmeikäs ääni alkoi kuulua radiossa yhä useammin. Jacksonin ensimmäinen levytys Apollo Records-merkillä vuonna 1948 oli läpimurto. Sitä myytiin yhteen 8 miljoonaa kappaletta. Euroopassa ei ollut koskaan moista ääntä kuultu ja kiinnostus oli valtava.
Mahalia Jackson sanoi kerran, ettei hän voi laulaa laulua, jossa ei ole sanomaa. Monista houkuttelevista tarjouksista huolimatta hän pysyi linjalleen uskollisensa. Mahalia Jacksonin rytmikkäät gospelit olivat yhtä tarttuvia kuin sen ajan blues. Jackson toi mustan gospelin kirkoista konserttitaloihin, radioon ja televisioon. Gospelista tuli kaiken kansan musiikkia.
Köyhissä oloissa New Orleansissa 1911 syntynyt Jackson menetti äitinsä ollessaan kuusivuotias. Isä ei kyennyt pitämään huolta lapsestaan, ja niin tämä joutui tätinsä Duken huostaan. Koulunkäynti ei ollut ensisijalla, vaan ruumiillinen työ. Silti Mahalia Jacksonin on muistelmissaan kertonut valoisasta lapsuudesta.
Perhe kävi ahkerasti mustien kansoittamassa baptistikirkossa, joka toimi kokoontumispaikkana muutenkin kuin jumalanpalveluksien aikaan. Tyttö liittyi kirkkokuoroon, ja hänen laulunlahjansa huomattiin.
Vuonna 1950 hänestä tuli ensimmäinen gospellaulaja, joka on kutsuttu esiiintymään New Yorkin Carnegie Halliin. 1952 hän teki ensimmäinen kiertueensa Euroopassa. 1961 hän lauloi presidentti John F. Kennedyn virkaanastujaisissa ja kaksi vuotta myöhemmin tämän hautajaisissa.
Elokuussa 1963, kun 200 000 ihmistä oli kokoontunut Washingtoniin vaatimaan kansalaisoikeuksia mustille, juuri Mahalia Jackson inspiroi Martin Luther Kingiä pitämään kuuluisan puheensa ”I have a dream”.
Voimakkaasti tulkitseva gospellegenda oli naimisissa kaksi kertaa, mutta ei saanut lapsia. Hänen terveytensä reistaili jo 1960-luvulla. Hän kärsi sokeritaudista ja ylipainosta ja kuoli lopulta sydänvaivoihin vain 60-vuotiaana. Viimeisen konserttinsa hän piti Berliinissä 1971.