Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä – nyt iranilaiset janoavat vapautta, oikeutta ja toivoa

 
Mielenosoittaja pitää kädessään Masha Aminin kuvaa.

Iranin viranomaiset pahoinpitelivät Mahsa Aminin kuoliaaksi tämän käytettyä päähuivia väärin. Tapahtuma on järkyttänyt ihmisiä, ja protesteja on järjestetty ympäri maailmaa. KUVA: UNSPLASH

Iranilaiset lähtivät kaduille, kun Masha Amini kuoli maan siveyspoliisin käsissä. Mistä protesteissa on kyse, ja voivatko ne johtaa hallinnon vaihtumiseen?

”Mielenosoitukset ovat poikkeukselliset”, uutisoi Yle. ”Todistamme megaliikkeen syntyä”, kirjoittaa puolestaan BBC. Iranissa 22-vuotiaan Mahsa Amini -nimisen kurdinaisen kuolemaa on seurannut laaja mielenosoitusten aalto. Mielenosoituksiin on osallistunut niin naisia kuin miehiä, rikkaita ja köyhiä. He polttavat huiveja, huutavat kuolemaa diktaattorille ja vaativat ihmisoikeuksia sloganilla: ”Nainen. Elämä. Vapaus.” Monet näkevät, että nykyiset mielenosoitukset ovat jotain merkittävämpää kuin aikaisemmat protestit. 

Mielenosoitukset alkoivat, kun Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä 16. syyskuuta. Siveyspoliisi pidätti Aminin, kun tämä ei ollut sen mielestä pukeutunut riittävän siveellisesti eli pukenut huivia oikein. 

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Viranomaiset ovat vastanneet protesteihin kovalla kädellä. Lokakuun 12. päivään mennessä mielenosoituksissa on kuollut ainakin 200 ihmistä, raportoi Iran Human Rights -järjestö. Syyskuun loppuun mennessä 1 200 ihmistä oli pidätetty. Lauantaina 1. lokakuuta tukimielenosoituksia järjestettiin iranilaisen kansalaisjärjestön mukaan yhteensä 159 kaupungissa, myös Helsingissä. 

Suomessa kymmenisen vuotta asunut yliopisto-opiskelija Soroush on seurannut entisen kotimaansa tilannetta tarkasti. Lue hänen haastattelunsa Uuden Tien verkkolehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie