Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Malli – kauneusihanne, vaateteline vai Jumalan kuva?

 

Istumme yhdessä Julia Korpisen kanssa alas Helsingin Taco Bellin pöytään. Julia on toiminut vaatemallina 15-vuotiaasta asti. Tacot maistuvat meille molemmille, kun pureudumme yhdessä malliuden ytimeen.

– Oma arkeni on mallintöiden kanssa aika vauhdikasta. On päiviä, jolloin koulusta on juostava tukka putkella suoraan kuvauksiin. Pisimmät kuvaukset voivat kestää yhdeksänkin tuntia. Olen koko ajan kiinnitettynä oman mallitoimistoni valikoimiin, ja asiakas – esimerkiksi vaatesuunnittelija – voi valita minut sieltä edustamaan tuotettaan, Julia kertoo.

– Mallina toimiminen on minulle itselleni enemmän harrastus kuin työ. Tästä huolimatta se vaatii suuren uhrauksen ajasta ja voimavaroista. Minulla on haave, että voisin jonain päivänä vielä istua kameran toisella puolella ja toimia esimerkiksi vaatesuunnittelijana.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Onko kenestä tahansa toimimaan mallina?

Yleinen mielikuva on, että mallina toimivat ihmiset ovat viehättävämpiä kuin muut, mutta asia ei omasta mielestäni ole niin.

– Minulle mallina olemisen tarkoitus on edustaa vaatetta, jota pidän päälläni – ei söpöillä kameralle ja näyttää hyvältä. Vaikka mallimaailmassa onkin valtavasti erilaisia ihmisiä, reitti töihin ei ole aivan yksioikoinen. Malliksi aikovalle saatetaan tehdä lukuisia ja mitä ihmeellisimpiä mittauksia esimerkiksi reisistä tai lantiolta, ja vaatimukset saattavat tuntua helposti kohtuuttomilta. Mallin työhön liittyy monenlaisia paineita.

Voiko kristitty olla malli?

Malleja nähdään koreilemassa vähissä vaatteissa tavaratalojen valomainoksissa ja bussipysäkkien mainostauluissa. Seksuaalisuudella mainonta on tullut osaksi jokapäiväistä elämää.

– Olen itse vetänyt mallitoimistoni kanssa selvän rajan siitä, millaisia kuvia minusta otetaan. Liian paljastavat kuvat tuntuisivat epäreiluilta niin minua kuin muitakin kohtaan.

Liian paljastavat kuvat tuntuisivat epäreiluilta niin minua kuin muitakin kohtaan.

Jumalan sääntöjä kunnioittaen kristittykin voi kuitenkin olla malli. “Kaikki, minkä Jumala on luonut, on hyvää, eikä siitä tarvitse hylätä mitään, kun se otetaan kiittäen vastaan. Jumalan sana ja rukous pyhittävät sen.” (1. Tim 4:4-5)

Kuka voi sanoa, mikä on kaunista?

Jokaisella meistä on mielikuva kauniista ihmisestä, ja usein kapea sellainen: Barbie-nukkea muistuttava nainen tai lihaksikas mies hurmaavalla hymyllä. Vilkaisemme itse kukin välillä peiliin, eikä siitä heijastuva kuva aina miellytä. Onneksi malleina näkyy yhä enemmän erinäköisiä, -muotoisia ja -kokoisia ihmisiä, sillä se auttaa kauneusihanteiden murtamisessa.

Tärkeintä on kuitenkin se, että Isä Jumala on luonut meidät omiksi kuvikseen ja näkee meidät kauniina ja ihmeellisinä. Sen rinnalla mahdottomat kauneusihanteet eivät merkitse enään mitään.

Teksti Luukas Korpinen | Kuva Julian albumi

Lue juttu kokonaisuudessaan osoitteesta Nuotta.com!